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1972. 

CLASSIFIED CIVIL SERVICE OF STATE-PERSON IN SUCH 
SERVICE WHO ACCEPTS PROBATE COURT CLERICAL 

WORK, NOT WITHIN PROHIBITION OF SECTION 486-23 G. C. 

TO "TAKE PART IN POLITICS." 

SYLLABUS: 

A person holding a position in the classified civil service of the state does 

not bring himself within the prohibition of Section 486-23, Ohio General 

Code, or take Part in politics by the mere acceptance of clerical work in a 

probate court. 
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Columbus, Ohio, March 6, 1940. 

Hon. Nicholas F. Nolan, Prosecuting Attorney, 

Dayton, Ohio. 

Dear Sir: 

Your letter of recent date inquires as follows: 

"The Probate Judge of this County has requested that I secure 
your opinion on the following question : 'Can one in the Classified 
Civil Service be employed by the Probate Court as a clerk to per­
form services demanded of the County under Section 5372-4, G. C., 
which service does not demand the same duties and does not in any 
way interfere with his employment in the Classified Civil Service.' " 

If such employment is improper for an employe in the classified civil 

service, the impropriety must come from an incompatibility of the positions 

or from some prohibition in the laws governing civil service. 

An examination of the facts as presented to me surrounding both em­

ployments discloses that it is not physically impossible for the employe to 

hold both positions and that neither position is subordinate to or a check on 

the other position, so that the possibility of incompati'bility of the positions 

is eliminated. 

The only provision of the civil service law which might prohibit two 

employments as here is Section 486-23, Ohio General Code, which is as 

follows: 

"No officer, employe or subordinate in the classified service of 
the state, the several counties, cities and city school districts thereof, 
shall directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be 
in any manner concerned in soliciting or receiving any assessment, 
subscription or contribution for any political party or for any candi­
date for public office; nor shall any person solicit directly or indi­
rectly, orally or by letter, or be in any manner concerned in soliciting 
any such assessment, contribution or payment from any officer, em­
ploye or subordinate in the classified service of the state, the several 
counties, cities or city school districts thereof; nor shall any officer 
or employe in the classified service of the state, the several counties, 
cities and city school districts thereof be an officer in any political 
organization or take part in politics other than to vote as he pleases 
and to express freely his political opinions." 

Under that section and from the words "or take part in politics" 

attorneys general who have preceded me have held that one who offers him-
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self for election to office or accepts an appointment to an office is taki11g 

part in politics. See 1929 Opinions of the Attorney General, Vol. II, No. 

5,~4; 1929 Opinions of the Attorney General, Vol. II, No. 1074; 1929 Opin­

ions of the Attorney General, Vol. III, No. 1285; 1931 Opinions of the 

Attorney General, Vol. III, No. 3398. 

An examination of the above opinions reveals that all are predicated 

upon the thought that Section 486-23, supra, was meant to secure to the 

state a body of civil employes detached from political influences and that 

election to or acceptance of an office presupposes an interest in politics in­

imical to civil service stat'us. 

A further examination of the above op1111ons shows that it might well 

have been presupposed that holding the offices considered therein was taking 

part in politics. In other words, the nature of the office in each instance was 

such that in the opinion of the then Attorney General the above conclusion 

sprang per se from the acceptance and holding of the office. 

I can not find that such conclusion springs from the facts of the case 

which you present. Youi- inquiry states that the clerk duties of the person 

concerned do not interfere with the civil service employment of that person 

and I learn othenvise that the clerk duties consist of clerical work of a minor 

and special nature engaged in only occasionally and because of such person's 

especial knowledge of the duties concerned. 

I can not find or presuppose, under such facts stated by you and in the 

absence of further facts, that the person concerned, as a matter of law, is 

taking part in politics as meant by the words of Scctio~ 486-23, supra. lt 

does not follow logically from the facts presented that by accepting clerical 

work the employe concerned gains an interest hostile to the standards of 

civil service status. It might well be that such person might disqualify him­

self for civil service employment by further and additional activities which 

would clearly be of a political nature, but such facts as I have before me do 

not so indicate. 

I am aware of the fact that the word "politics" is defined as "every­

thing that concerns the government of the country" (Rawle's Third Revision, 

Bouvier's Law Dictionary), but in my opinion such word in its common and 

now accepted use means "the theory or practice of managing or directing 

the affairs of public policy or of political parties" (Webster's New Inter­

national Dictionary). 
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Black's Interpretation of Laws at page 176, states that: 

" ,:, •~ S!> in the interpretation of statutes words of common use 
are generally to be taken in their natural plain and ordinary signifi­
cation as they are familiarly employed in the every day speech of the 
people. $., ,:, "' " 

By that rule and by the context of Section 486-23, supra, it is my opin-

1011 that the latter definition of "politics" is meant as that word is used in 

that section and I am unable to find that the clerical employment of which 

you speak, per se, even though it may be in the unclassified civil service by 

the terms of Section 486-8 (a) 10, General Code, is equivalent to taking part 

in politics. 

I am, therefore, of the opinion that a person holding a position in the 

classified civil service of the state does not bring himself within the pro• 

hibition of Section 486-23, Ohio General Code, or take part in politics by 

the mere acceptance of clerical work in a probate court. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




