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OPINION NO. 72-117 

Syllabus: 

1. A board of hospital governors is not a hospital agency, as 

defined by Section 140.01 (A), Revised Code. 


2. A joint township district hospital board may not lease a 

hospital facility to a board of hospital governors under Section 

140.05, Revised Code. 


To: William H. Weaver, Williams County Pros. Atty., Bryan, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 13, 1972 

I have before me your request for my opinion, which reads as 
follows: 

"'The Williams County General Hospital was organized 
in about 1948 as a Joint Township District Hospital pur­
suant to Revised Code Section 513.07 of Ohio. 

"'The Joint Township Trustees of said hospital de­
sire to lease said hospital to the Board of Hospital Gover­
nors. 

"'Therefore, having reference to amended Ohio Senate 
Bill 343, which was passed September 22, 1971, and which be­
came effective September 24, 1971, what authority, if any, 
does the Joint Township Trustees of said hospital have as 
to entering a lease with the Board of Hospital Governors, 
as to the above amended Ohio Senate Bill 343?'" 

Chapter 140, Revised Code, was enacted by Senate Bill i~o. 343, 
to which you refer in your request. I understand your question to 
ask whether a joint township district hospital board may lease a hos­
pital facility to a board of hospital governors under Section 140.05, 
Revised Code, which reads, in part, as follows: 

"A public hospital agency ma~ lease any hospital facil ­
ity to one or more hospital a~encies for use as a hospital 
facility, or to one or more city or general health dis­
tricts, community mental health and retardation boards, 
county boards of mental retardation, or the department of 
mental hygiene and correction, for uses which they are 
authorized to make thereof under the laws applicable to 
them, or any combination of them, and they may lease such 
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facilities to or from a hospital agency for such uses, upon 
such terms and conditions as are agreed upon by the par­
ties." (Emphasis added.) 

In order to determine the scope of Section 140.05, we must look 
first to the definitions of the terms used therein. Section 140.01, 
Revised Code, contains the definitions applicable to Chapter 140, and 
reads, in part, as follcws: 

"(A) 'Hosoital a'Jency' means any public hospital 

agency or any nonprofit hospital agency. 


11 (B) 'Public hospital agen6!' means any county, 
county hospital commission estab ished pursuant to sec­
tion 339.14 of the Revised Code, municipal corporation, 
joint township hospital district, or state or municipal 
university or college, operating or authorized to operate 
a hospital facility. 

"(C) 'Nonprofit hostital ency' means a corpora­a1tion or association notor pro it, no part of the net 
earnings of which inures or may lawfully inure to the 
benefit of any private shareholder or individual, which 
has authority to own or operate a hospital facility or 
which provides or is to provide services to one or more 
other hospital agencies." (Emphasis added.) 

Attention must also be directed to the definitions in Chapter 
513, Revised Code, which deals with township hospitals. A j9int 
township hospital district, one of the public hospital agencies re­
ferred to in subsection CB) above, may be formed by the township 
trustees of any two or more contiguous townships. Upon an affirma­
tive vote to form such a hospital district, the various boards of 
township trustees unite to form a ~oint township district hospital 
board for the purpose of establishing and maintaining a general hos­
pital or other hospital facilities in the district. Section 513.07, 
Revised Code. The hospital board is then required, in conjunction 
with the common pleas court, to appoint, as soon as possible, a 
board of hospital ~overnors which shall proceed to erect and equip 
the hospital building, employ nurses and other employees, and select 
a superintendent who shall control the operation of the hospital. 
Sections 513.16 and 513.17, Revised Code: see also Opinion No. 1234, 
Opinions of the Attorney General for 1960. 

In the light of those definitions, I return to Section 140.05, 
which provides that "a public hospital agency may lease any hospital 
facility to one or more hospital agencies for use as a hospital 
facility." Since a joint township hospital district is a public hos­
pital agency under the definition in Section 140.01 (B), the hospital 
board, which is the governing body of such district, may lease its 
hospital facility, but only to some other hospital agency or agen­
cies, as defined by Section 140.01. Thus, for a joint township 
district hospital board to be able to lease a hospital facility to 
a board of hospital governors, such board of governors must be 
either a public hospital agency, as defined by Section 140.0l (B), 
or a nonprofit hospital agency, as defined by Section 140.01 (C). 

A nonprofit hospital agency is defined by Section 140.01 (C) 
as "a corporation or association not for profit", and a board of 
governors, being a public board created by Section 513.16, would not 
appear. to qualify. Nor would a board of governors qualify as a 
public hospital agency, since it is not one of the public bodies 
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enumerated in the definition of a public hospital agency in Section 
140.01 (B). It might be argued that a·board of governors qualifies 
as a public hospital agency, since it is created in part by the 
joint township hospital district which is, under Section 140.01 (B), 
such a public hospital agency. One of my predecessors has, however, 
clearly distinguished the hospital board from the hospital governors. 
See Opinion No. 1234, supra. I conclude, therefore, that a board 
of hospital governors is not a hospital agency, and cannot lease a 
hospital facility from a joint township district hospital board. 

In support of this conclusion, an examination of the powers of 
the board of governors, as set forth in Section 513.17, shows that 
it has the power to "erect, furnish, and equip necessary buildings 
for a joint township general hospital", but that no power is granted 
to such board to lease a hospital facility. Section 513.171, Re­
vised Code, provides that a joint township district hospital board 
may lease the hospital property to a charitable corporation "in lieu 
of vesting the control and operation of the hospital*** in the 
board of hospital governors pursuant to sections 513.16 and 513.17 
of the Revised Code." Hence the board of governors is a statutori ­
ly-created agency of the joint township district hospital board 
whose purpose is to operate the hospital. It is not an independent 
entity, as is a· charitable corporation. Thus it cannot be regarded 
as a separate "hospital agency", for purposes of Chapter 140, Re­
vised Code, to which a hospital facility can be leased. The method 
by which the control of the hospital is transferred to the board of 
governors does not involve a lease, under Section 513.171; and since 
a board of governors is created by statute, it only has such powers 
as are given to it by statute. See Opinion No. 1971, Opinions of 
the Attorney General for 1950. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 

are so advised, that: 


1. A board of hospital governors is not a hospital agency, as 

defined by Section 140.01 (A), Revised Code. 


2. A joint township district hospital board may not lease a hos­
pital facility to a board of hospital governors under Section 140.05, 
Revised Code. 




