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2129. 

FIRE PROTECTION - BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES, 
CANNOT CONTRACT WITH MUNICIPALITY TO RECEIVE 
FIRE PROTECTION IN PORTION ONLY OF TOWNSHIP -
MUNICIPALITY MAY NOT CONTRACT WITH ASSOCIATION 
OF CITIZENS FOR FIRE PROTECTION IN PORTION OF 
TOWNSHIP WHERE SUCH CITIZENS LIVE. 

SYLL~BUS: 

l. A hoard of township trustees cannot enter into a contract with a 

municipal corporation whereby the municipal corporation agrees to give fire 

protection to a portion or portions only of the township. 
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2. A municipal corporation may not enter into a contract with an as­

sociation comprised of citizens living in a certain portion of a township for, 

the furnishing of fire protection to· that portion of the township in which the 

citizens comprising the association live. 

Columbus, Ohio, April 3, 1940. 

Hon. Paul A. Baden, Prosecuting Attorney, 
Hamilton, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Adjacent to the City of Hamilton and lying in Fairfield 
Township there is a group of houses served by water mains and fire 
hydrants getting their water supply from the City of Hamilton. 
This area composes only a small part of Fairfield Township. Re­
ferring to Section 3298-60 G. C. I would like to have your opin­
ion in answer to the following questions : 

1. Can the Township Trustees of Fairfield Township enter 
into a contract with the City of Hamilton whereby the City of 
Hamilton would agree to give fire protection to that portion or 
those portions of Fairfield Township which have water supply and 
fire hydrants threaded to fit the fire fighting apparatus of the City? 

2. Is there any way by which those citizens in this area in 
Fairfield Township can form an association and have this associa­
tion enter into a contract with the City to furnish fire protection? 

3. If such an association can be formed and such a contract 
entered into, would the firemen of the City of Hamilton be pro­
tected under the Workmen's Compensation Act and the Firemen's 
Pension in the event they are injured or killed while making runs to 

.and from that area?" 

Section 3298-54, General Code, authorizes the trustees of a township to 

unite with the trustees of another township or the council or other legislative 

authority of a political subdivision for the joint maintenance, use and opera­

tion of fire fighti,~g equipment. Section 3298-55, General Code, provides for 

the levy of taxes by township trustees upon all taxable property in the town­

ship to provide protection against fires, and Section 3298-56, General Code, 

provides for the issuance of bonds for such purposes. Section 3298-60, General 

Code, to which you refer, provides as follows: 

"Any township, village or city, in order to obtain fire protec­
tion or to obtain additional fire protection in times of emergency, 
shall have the authority to enter into a contract or contracts for a 
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period not to exceed three years, with one or more townships, viI­
~ages or cities, upon such terms as may be agreed upon, for serv­
ices of fire departments or the use of fire apparatus or for the in­
terchange of the service of fire departments or use of fire apparatus, 
within the several territories of the contracting subdivisions, if such 
contracts are first authorized by the respective boards of trustees, 
councils, or other legislative bodies. 

The provisions of section 3714-1 of the General Code so far 
as the same shall apply to the operation of fire departments, shall 
apply to the contracting political subdivisions and fire department 
members when said members are rendering service outside their 
own subdivision pursuant . to such contracts. 

Fire department members acting outside the subdivision in 
which they are employed, pursuant to such contracts, shall be en­
titled to participate in any pension or indemnity fund established 
by their employer to the same extent as while acting within the em­
ploying subdivision, if the rules of the board of trustees of the fire­
men's pension or indemnity fund provide therefor; and shall be 
entitled to all the rights and benefits of the workmen's compensa­
tion act, to the same extent as while performing service within said 
subdivision. 

Such contracts may provide for a fixed annual charge to be 
paid at the times agreed upon and stipulated therein, or for com­
pensation based upon a stipulated price for each run, call or emer­
gency, or the number of members or pieces of apparatus employed 
or the elapsed time of service required, in such run, call or emer­
gency; and may provide for compensation for loss or damage to 
equipment or apparatus while engaged outside the limits of the sub­
division owning and furnishing the same; and said contracts may 
provide for the reimbursement of the subdivision wherein the fire 
department members are employed for any pension or indemnity 
award or premium contribution assessed against the employing sub­
division for workmen's compensation benefits, for injuries or death 
of its fire department members occurring wihile engaged in ren­
dering service in pursuance thereof." 

If a board of township trustees enters into a contract with a city for 

fire protection, the fu!1ds which the township would expend thereunder would 

necessarily be derived from taxation on all the taxable property in the town­

ship and the board of township trustees is certainly not authorized to use 

public funds obtained by taxation on all the property in the township to con­

tract for fire protection for a portion only of the township, even though such 

portion may contain water mains and fire hydrants threaded to fit the fire 

fighting apparatus of the municipality with which the contract is made. 

You also ask whether the citizens in a portion of the township might 

form an association which would enter into a contract with the city for fire 

protection. In my opinion the city would have no power to enter into a con-
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tract for such purpose with such an association. In Realty 'Company v. 

Youngstown, 118 0. S., 204, at 207, it was said in the opinion of the court: 

"Municipalities in Ohio have only such powers as are con­
ferred upon them, either directly by the Constitution, or by the 
Legislature under authority of the Constitution." 

I find nothing either in the Constitution or in the statutes which would 

authorize a city to enter into a contract with an association comprised of a 

portion of the citizens of a township whereby the city obligated itself to 

furnish fire protection to a portion of a township. This being the case, your 

second question must be answered in the negative. 

In view of the conclusion reached in answer to your second question, I 

find it unnecessary to answer your third question. You are therefore advised, 

111 specific answer to your first and second questions, that: 

I. A board of township trustees cannot enter into a contract with 

a municipal corporation whereby the municipal corporation agrees to give 

fire protection to that portion or portions only of the· township which have 

water supply and fire hydrants threaded to fit the fire fighting apparatu~ of 

the municipal corporation. 

2. A municipal corporation may not enter into a contract with an 

association comprised of citizens living in a certain portion of a township 

for the furnishing of fire protection to that portion of the township in which 

the citizens comprising the association live. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




