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Payments made by the county clerks to the state treasurer, of fees recei1·ed for 
registration of land under the said Torrens Law, are not payments in discharge of an 
obligation owing to the state as such, and are not, in my opinion, such payments as 
are embraced within the terms of Section 248, supra. 

I am of the opinion, therefore, in specific answer to your question, that payments 
made to the Treasurer of State by county clerks, in pursuance of Section 8572-103 of 
the General Code, need not be by pay-in-order or draft of the Auditor of State as is 
provided for payments into the state treasury by Section 248 of the General Code. 

1526. 

Respectfully, 
GILBERT BETTJIIAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, COXTRACT FOR ELii\11:\ATIO:\ OF GRADE CROSSl:\G 
XEAR BELLEVUE, HURO:\ COU:\TY. 

COLU!IIBt.:s. OHIO, February 15, 1930. 

HoN. RoBERT :\. \V.\IIJ, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your letter of January 9, enclosing copy of proposed 

contract pro1•iding for the elimination of the grade crossing over the tracks of the 
New York Central Railroad Company, The Wheeling and Lake Erie Railway Com­
pany, and The Lake Shore Electric Railway Company, on State (Intercounty) High­
way :\o. 289, just east of Bellevue in Huron County. 

I have carefully examined the proposed agreement and find it correct in form 
and hereby approYe the same. 

1527. 

Respectfully, 
GILBERT BETT!IlAN, 

Attorney General. 

TOWXSHIP CE:\lETERY LOT-EXPENSE FOR RECORDJNG OF DEED 
DETERi\IIKED-SUCH EXPENSE RETAlXED BY TOW:--rSHIP CLERK 
-TWO TRUSTEES MAY EXECUTE SAID DEED. 

SYLLABUS: 
1. The expense of recording a deed for a township cemetery lot to be charged by 

a township clerk as provided in Section 3448, General Code, should not exceed ten cents 
per one hundred words. 

2. Such expense may be legally retailted by the towns/11) clcr/{. 
3. A deed for a township cemetery lot executed in accordance with the provisions 

of Scctioa 3448, General Code, by a.t least two members of the board of township trtts­
tees is sufficient compliance with this·section. 

CoLUli!BL'S, OR 10, February 15, 1930. 

Bureau of Inspection and SuperFision of Public Officrs. Columbus. Ohio. 
Gr..:-nu:MEN :-Your letter of recent date is as follows: 

''You are respectfully requested to furnish this department your written 
opinion upon the following: 



A'fTORNEY GENERAL. 

Section 3448, G. C., relating to the sale of cemetery lots by township trus­
tees, provides that such deeds shall be recorded by the township clerk in a hook 
for that purpose, the expense of recording to be paid by the person rcceiYing 
the deed. Section 3308, G. C., provides certain fees which the township clerk 
shall be entitled to receive but does not provide a fee for the recording of the 
deed for a cemetery lot. 

Question 1. What expense of recording a deed is the purchaser of a lot 
required to pay? 

Question 2. =-.fay the clerk charge any fee for such recording and if he 
may legally make such charge, can he retain the sum for his own use? 

Question 3. In executing a deed for a ce.:netery lot, may two members of 
the board of township trustees sign the same or is it required that all members 
of the board sign?" 

Section 3448, General Code, to which you refer, provides: 

"Upon application the township trustees shall sell at a reasonable price 
such number of lots as the public wants demand for burial purposes. Upon 
complying with the terms of sale, purchasers of lots shall be entitled to receive 
a deed or deeds therefor which the trustees shall execute, and which shall be 
recorded by the township clerk in a book for that purpose, the expense of re­
cording to be paid by the person receiving the deed. Upon the application 
of a head of a family living in the township, the trustees shall make and de­
liver to such applicant a deed for a suitable lot for the burial of his or her 
family without charge, if in the opinion of the trustees, by reason of the cir­
cumstances of such family, payment therefor would be oppressive." 
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As stated in your letter, Section 3308, General Code, does not provide a fee to be 
charged by the township clerk for the recording of a deed for a cemetery lot. The 
section, however, provides that the clerk shall be entitled to a fee of ten cents for each 
hundred words of record required in the establishment of township roads, and ten 
cents for each hundred words of record or copies in matters relating to partition 
fences. While this last mentioned section relates to fees as distinguished from ex­
penses referred to in ·Section 3448, supra, I am inclined to the view that in the ab­
sence of an express provision as to what the limitation of such expenses shall be, if 
a clerk were to charge ten cents per hundred words as expense of recording such 
deeds, as provided for in the case of recording other instruments, such charge ~vould 
be reasonable. 

To say because the statute has set forth no express schedule or limitations as to 
the expense of recording deeds to township cemetery lots, that, therefore, no charge 
may be made, would be to render invalid and ineffective the provision of Section 3448, 
supra, here under consideration. As stated in Sutherland on Statutory Construction, 
Vol. II, p . .916: 

"All acts will be construed if possible so as to be valid and effective. 
When the alternative is presented of attributing to an enactment a rational 
purpose and effect, or of regarding it as a dead letter on the statute book, the 
court will exercise great ingenuity in the endeavor to avoid the latter con­
tingency." 

lt must be remembered that this is not a consideration of the absence of a pro­
vision for a charge to be made for recording. The statute expressly provides that this 
expense is to he paid and is silent only as to the extent or limitation of this charge. 
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With reference to the question of whether the expense of recording such deeds 
may be retained by the clerk, your attention is directed to an opinion found in Opinions 
of the Attorney General for the year 1921, Vol. I, p. 86, the syllabus of which is as 
follows: 

"Under Sections 3294, 3308 and 3318, G. C., the limitation upon maximum 
annual compensation of the township officers therein named has reference only 
to services for the township as such, for which payment is made by the town­
ship out of the township treasury; and payments by individuals, for the 
services of such officers, do not come within such limitation." 

At p. 88, the following language is used: 

"It must be borne in mind that township officers, unlike county officers, 
are not compensated on a salary basis, but on the basis of fees and allowances. 
The limitation on annual compensation does not entrench upon the fee and 
allowance system except to the extent of providing a limitation upon the total 
amount of fees drawn annually from the township as such." 

I concur in these views. 
In regard to the number of trustees which shall be necessary to execute a deed 

for a cemetery lot, Section 3448, supra, merely provides that such deed shall be ex­
ecuted "by the trustees." The general rule is set forth in 29 Cyc. 1434, wherein it is 
said: 

"Where official authority is conferred upon a board or commission, com­
posed of three or more persons, such authority may be exercised by a majority 
of the members of such board." 

In the case of State, ex ref. vs. Wilkesville Township, 20 0. S. 288, it was held that 
the execution of certain bonds by two township trustees when the third trustee was 
absent from the state, was sufficient compliance with the statute providing that "The 
trustees may * * * issue bonds." There is no provision in Section 3448, supra, to 
the effect that these deeds shall be executed by all- of the trustees, and the execution 
of such a deed by at least two members of the board, does, in my view, constitute a 
sufficient compliance with this section. 

Specifically answering your questions, I am of the opinion that: 
I. The expense of recording a deed for a township cemetery lot to be charged 

by a township clerk as provided in Section 3448, General Code, should not exceed ten 
cents per one hundred words. · 

2. Such expense may be legally retained by the township clerk. 
3. A deed for a township cemetery lot executed in accordance with the provisions 

of Section 3448, General Code, by at least two members of the board of township 
trustees is sufficient compliance with this section. 

1528. 

Respectfutly, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge1zeral. 

APPROVAL, NOTES OF HOPEWELL TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, PERRY COUNTY-$65,000.00. 

CoLUMBUS, OHio, February 15, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement SJ•stem, Columbus, Ohio. 


