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OPINION NO. 76-019 

Syllabus: 

1. The provisions of R.C. 2921.42 do not prohibit public 
school administrators and employees involved in driver training 
progr~ts pursuant to R.C. 3301.17 from being employed by, 
involved in the operation of, or holding an interest in a 
commercial driver training facility; 

2. R.C. 3301.17 docs not authorize payment of funds by a 
local board of edu8ation to a co~~crcial driver training facility 
prior to the actual receipt of such funds from the state dcpart·­
ment. of education. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 17, 1976 

I have before me your request for my opinion which reads 
as followo: 

"l. May a duly certificated teacher, who is 
employed by a public boarrI of educat:f.on ,w n dd.ver 
education teacher, Iawfuliy accept concu~rent employ­
ment with a corm:nercial dr:i.vGr training school which 
is licE:nsed under R. c. Clrnpter 4508, in vic,H·' of the 
fact that public funds muy be used to oubsid.ize 
driver education in con-.mc~:c:lal schools only when t.he 
public schools can certify un<lGr R.C. 3301.17 that 
driver education is not readily available to certain 
high school students? 

"2. May a school adminictrator, employed by a 
public board of education and also holding a licence 
to operate a cmr•.raerciul d:dver trc:3.ning school, or 
having other financial interest in ~mch u corQmcrcial 
school, lawfully E:nroll hi~Jll r,;chool i;tudcnt!.l in the 
commercial school -a11d receive. a state subsidy there­
fore? 

11 3. toes P.C. 3301.17 pcn:iit ct public cchool 
board of education to pay a ~,tatc r;tiJmidy to n com·· 
mercial drivor training ncliool bcfm:e t:lie funds :for 
such a subsidy have bNm p,!ii°l 1,y tl1e Gt,\te (iupa):trnent 
of education to tlw public !Joc;J c1 of t',:ti.ncut:i.c,n." 

Your first two questions express concern over possible 
conflicts of interest. R.C. Chapter 2921, particularly R.C. 
292J.tl2, prohibits a public officic1l from being directly or 
indirectly interested in a public contract. R.C. 2921.42 
provides in pertinent part: 

11 (A) No public official shall knowingly 
do any of tlic---fo.llowing: 

11 (1) Authorize, mempJ.oy the authority 
or influence of his offibe to secure author­
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ization of any_s.JUblic contract in which he, 

a member of his family, or any of his business 

associates has an interest; 


"(2) Authorize, or employ the authority 

or influence of his office to secure the invest­

ment of public funds in any share, bond, mortgage, 

or other security, with respect to which he, a 

member of his family, or any of his business 

associates either I.as an interest, is an under­
writer, or receives any brokerage, origination, 

or servicing fees; 


"(3) During his term of office or within 

one yec1.r there~Ftei:, occm:•y any position of 

)2EOfi t in the prosecut:Loii' of, a public contract 

authorized by him or by c1 lerJislative body, 

crnrnnission, or board of which he was a member 

at the time of authorization, and not 10.t by 

competitive bidding, or let by competitive 

bidding in which his is not the luwest and 

best bid; 


"(4) Have an interest. in the profits or 

bencfi ts of ;:i publir. contract: c:ntc-,red into by 

or for the use of the politic,il subclivi,;ion or 

2_ovcrnmcntal aqency or instrlll,K!llt:-11:i.ty with 

whic~E:_J.s comwct.:C!Li; 


"(5) Have nn int.Grest in the profits or 

benefits of a public contract v,hicl1 i,; not. let 

by compcti tivc biclcliny when rcqn:i.rc,c1 by lnw, 

and which involves more thun one! hundi:cd fifty 

doll an;." 


In order to resolve your first two question~, two issues 
nmst be resolved: first, whether i:l pub.1 :i c contrc1ct is involved 
where u privat0. cornrnercL:il clri vinsr school rccr,i vcs state funcJ.s 
subsidy for educational services rendered to stuCents and, second, 
whether a certificated teo.cher or a school adrninistnitor is a 
public official. Unless there is a public contract which will 
cI:Crc-ci:li--or-1:nC:firectly benefit a )~::_bfffo{f:Lccr, R.C. 2921. 42 
will not serve to preclude a teacher from private c~Jloyrncnt with 
a commercial driving school, or to pr2cluC:k, a school acl.ministrc:tor 
from having a financial or operating control interest in a 
conunercial driving scllool. 

As developed in the following analysis it is my opinion that 
subsidies paid to crnmncrcial driving schools, pu.rsuant to R. C. 
3301.17, are not paid pursuant to public controcts even though 
the payment is ul tirnately made fror,1 public funds. Therefore, 
there is no conflict of interest involved in the situations described 
in your letter and it is not necessary to determine \'.'hether 
certified teachers and schooladministratoxs are public officials 
within the definitions of R.C. Chapter 2921. 

TLC. 4501.07 creates a state treasury fnnd to be known as 
the "dd.vc->r education fund." "J:his fund is to be used to pc-1y nll 
or pc1:rt of the costs of d:..:ive.c edt,cation trc:in:.r,g a:: l1igh schools, 
or at commercial driving schools pursuant to R.C. 3301.07 and 
3301.17. As stated in R.C. 3301.07, the use of such funds shall 
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be solely for the purpose of promoting highway safety through 
driver education. 

Under R.C. 3301.17, it is the state department of education 
which is charged with the expenditure of funds for the purpose of 
promoting highway safety. The provisions for such expenditures 
are specified by R.C. 3301.17 as follows: 

"The department of education shall expend 

state funds to provide driver education courses 

to any child enrolled in a high school for which 

standards are prescribed by the state board of 

education. 


"Such driver education courses shall be 

provided in accordance with rules promulgated 

and enforced by the state board of education. 

The depyrtr:1ent_ of eclucat:ion shall contract for 

the use of public school facilities to provide 

driver education COU_!":E.£.~ whc_E£.J.Jracfrci:1bln, or 

such courses may be provided at facilities 

established and operated, under the supervision 

of transportation cd'orc1inntorLl, by the dt"part ­

ment of educ;.ition. \'Jhether the department of 

educatio11-contracts to use public school 

facilities or operates other facilities for 

driver education purposes, it shall expend 

an amount which shall not exceed fifty dollars 

times the number of pupils having enrolled 

in and completed the course. 


"A commercial driver training school 
licensed nncler Chop1:er 450D. of the Revised 
Code shall receive-a subsidy for each school 
age child who successfuTly co1r.ofetes the 
t~aining school's course ~nd wh0 wns unable to 
enroll in a driver educatim1 course conducted 
at high scl!ools for wh:Cch-tiie state board of 
ed1~ion prescribct, rniniI'ium standards because 
such a course was not offer8cl at the pupil's 
high school of attendance or because the 
pupil could not, due to scheduling difficulties 
avail himself of such a course during the 
semester or term of the pupil's sixteenth 
birthday or the immediately succeeding semester 
or term. For purpose~ of this section, a pupil 
shall be deemed to have scheduling difficulties 
if he is employed or engaged in traveling to or 
from his employment at the time the course is 
offered, or the principal of the pupil's high 
school of attendance determines that the pupil 
is involved in a hardship situation, or the 
principal of the pupil's high school of 
attendance determines that the driver education 
course conflicts with other courses which the 
pupil has scheduled at his high school. The 
inability or the unavailability of such a-course 
sfiaf:LT:,~fl.rmed bv a wr:Ltten statement to 
that effect on a for~ovIC:foc1 for tGe p~10-se 
by the state department of educRtion and approved 
as :!:._O_~_E"10.:?y__\!]C ,tUcJi tor of Stilt.C. 'l'he Sta.~ement 
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shall be signed by the principal of the pupil's . 

high .schoolanc:I submi ttr.d by the pupil to the 

operator o-f the commerc~traj_rd.ncr school prior 

to the time the pup{I enrolls in the tiaii1'ing 

course. Each operator seeking reimbursf!ment 

under this section shall su~nit such statements 

to the bof!_rd of education of the pu,P_il' S___§~hool 

district of attendance. If the pupil attends a 

nonpublic school, the operator slwfi submit such 

statements to the public school board of educa­

tion of the distrj.ct in which the pupil's non­

public school is located. No operator shall 

receive reimbursement for a pupil for whom he 

does not submit such a statement to the board 

of e.ducation as required by this section. A 

board of education shall pay to each such com­

mercial driver training school out of funds paid 

to the district by the state board of education 

for the purpose an amount per student not to 

exceed the amount per student paid to public 

schools within the district under division (H) 

of section 3317.06 of the Revised Code. 


"Such funds shall be used solely for the 

purpose of promoting highway safety through 

driver education." 


(Emphasis added.) 

It is clear from these provisions that the only contract 
which is authorized by this section is that which may occur 
between the state department of education and public school 
facilities. This, however, is but one of the options available 
to the department of education in carrying out its duty to 
provide driver education training to high school students. The 
department may also establish and operate its own training 
facilities under the supervision of transportation co-ordinators. 
In addition, as provided in the latter portions of the third 
paragraph quoted above, the department may expend these funds 
to reimburse licensed comrn£:!rcial .driver training schools for 
providing training to students who arc unable, as defined,. to 
obtain this training through their public schools or non-public 
schools. 

In essence, the subsidy which occurs under R.C. 3301.17 
is a grant to the student of funds expended by the state depart­
ment of education to provide driver education training as 
required by law. These expenditures are channeled through 
the local boards of education either on a contract basis or as 
a conduit for reimbursement of licensed commercial facilities. 
While certification by. the public· school principal is required 
in order for a public school student to obtain the subsidy for 
training through a commercial driving school (on the basis that 
this training is not available to him at his public school or 
that he is not able to avail himself of it under the statute), 
the principal issues this certificate to the studeni. Undei the 
statutory plan, the principal does not enroll the st-udent in 
a commercial training program. I-ie does not authorize any contract 
at all, as the student is free to present this certificate to 
any licensed commercial driver training facility of his choice. 
Any contractual relationship \,;hich thereby arises is a private 
contract between the student and the licensed commercial driving 
school. 
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It is, therefore, my opinion that the reimbursement of 
licensed commercial driving schools pursuant to R.C. 3301.17 
is not pursuant to a public contract. In response to your first 
and second questions, therefore, R.C. 2921.42 does not serve to 
preclude a teacher from private employment with a commercial 
driving school, or to preclude school administrators from 
having a financial or operating control interest in a commercial 
driving school. 

In response to your question as to a local school board 1 s 
authority to make payment to a commercial driver training school 
prior to receipt of such funds from the s'tate department, I woulc 
reiterate that in the context of R.C. 3301.17, the local school 
board 1 s role is that of c1 conduit between the state department 
and commercial driver training schools. The language of 3301.17 
is clear and unambiguous: 

"A board of education shall pay to each 

coP1mercial driver training school out of funds 

paid to the district by the state board of education 

for the purpose an amount not to exceed the amount 

per student paid to public schools within the 

district under division (H) of R.C. 3317.06." 


(Emphasis added.) 

Under a well-settled rule of statutory construction, where a 
statutory enactment is plainly expressed, there is no ,room for 
construction. Slingluff v. l\Teaver, 66 Ohio St. 621, (1902). 
This provision for payment to a corrm1ercial driving school is clearly 
expressed. The local board of education acts as a conduit for 
state funds paid and I find no authority for payment to a 
licensed commercial driving school prior to the receipt of state 
funds or for any other "prior financing" arrangement. 

It is, therefore, my opinion, and you are so advised, 
that: 

1. The provisions of R.C. 2921.42 do not prohibit public 
school administrators and employees involved in driver training 
programs pursuant to R.C. 3301.17 from being employed by, involved 
in the operation of, or holding an interest in a commercial driver 
training facility; 

2 .. R.C. 3301.17 does not authorize payment of funds by a 
local board of education to a conunercial driver training facility 
prior to the actual receipt of auch funds fro:m the state department 
of education. 


