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THE COUNTY RECORDER SHALL NOT ACCEPT A PHOTO­

STAT OR COPY OF A DEED OR INSTRUMENT FOR RECORD 

EXCEPT WHERE HE IS SPECIFICALLY INSTRUCTED TO DO 
SO BY STATUTE, HE MAY USE A COPY-§§317.08, R.C., 5301.47, 

R.C., 5301.56, R.C., 317.13, R.C. OPINIONS 5369, OAG, 1942, OPIN­

ION No. 7573, OAG, 1957. 

SYLLABUS: 

Copies of instruments specified in Sections 317.08 and 317.13, Revised Code, 
should not be accepted by the county recorder for record; however, where a statute 
specifically states that a copy of a particular instrument may be filed for record in 
the office of the county recorder (Section 1701.80, Revised Code, for example) the 
recorder is required to accept such copy for record. 

Columbus, Ohio, March 2, 1962 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"We have received a communication from William D. Holt, 
Recorder of Mahoning County, in which he asks whether there 
are any certain recordable instruments which can be accepted by 
his office for record in lieu of the original document. 

"This office is aware of the ruling of the Attorney General in 
1942; No. 5369, which states that an instrument purported to be 
a photographic or photostatic copy of a deed to real estate is not 
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entitled to record * * * and the county recorder has neither the 
right nor duty to either receive or record it. 

"Mr. Holt's office would appreciate your interpretation as 
to whether other instruments are to be similarly treated, and if 
not, what instruments may be recorded in photostatic form in 
lieu of the original document." 

Section 317.08, Revised Code, provides: 

"The county recorder shall keep five separate sets of records 
as follows: 

" (A) A record of deeds, in which shall be recorded all 
deeds and other instruments of writing for the absolute and un­
conditional sale or conveyance of lands, tenements, and heredita­
ments; and all notices, as provided for in sections 5301.47 to 
5301.56, inclusive, of the Revised Code; 

"(B) A record of: 

" ( 1) All mortgages or other instruments of writing by 
which lands, tenements, or hereditaments are or may be mort­
gaged or otherwise conditionally sold, conveyed, affected, or 
encumbered; 

"(2) All executory installment contracts for the sale of 
land executed after the effective date of this section which by the 
terms thereof are not required to be fully performed by one or 
more of the parties thereto within one year of the date of such 
contracts; 

"(C) A record of powers of attorney; 

"(D) A record of plats, in which shall be recorded all plats 
and maps of town lots, and of the subdivisions thereof, and of 
other divisions or surveys of lands, and any center line survey 
of a highway located within the county, the plat of which shall be 
furnished by the director of highways or county engineer; 

"(E) A record of leases, in which shall be recorded all 
leases. 

"All instruments entitled to record shall be recorded in the 
proper record in the order in which they are presented for record. 
The recorder may index, keep, and record unemployment com­
pensation liens, federal tax liens, personal tax liens, mechanics 
liens, notices of liens, discharges of recognizances, and excise 
and franchise tax liens on corporations in one volume." 

It might be observed that the 104th General Assembly made two not 

unimportant changes in Section 317.08, supra, as now existing; the words 
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"and all notices, as provided for in sections 5301.47 to 5301.56, inclusive, 

of the Revised Code' dealing with "Marketable Titles,' were added to 

division (A) and entirely new is division (B) (2) pertaining to the 

recording of land contracts. 

Section 317.13, Revised Code, reads: 

The county recorder shall record in the proper record, in 
legible handwriting, typewriting, or printing, or by any author­
ized photographic process, all deeds, mortgages, plats, or other 
instruments of writing required or authorized to be recorded, 
presented to him for that purpose. Such instruments shall be 
recorded in regular succession, according to the priority of pre­
sentation, entering the file number at the beginning of such record. 
At the foot of the record of each instrument he shall record the 
date and precise time such instrument was presented for record. 
All records made, prior to July 28, 1949, by means authorized by 
this section or by section 9.01 of the Revised Code, shall be 
deemed properly made." 

It will be noted that under Section 317.13, supra, the duty imposed 

upon the county recorder is to record "in legible handwriting, typewriting, 

or printing, or by any authorized photographic process, all deeds, mort­

gages, plats, or other instruments of writing required or authorized to be 

recorded presented to him for that purpose." Looking at this provision, 

it is plain that the instruments he "shall" record are those specified in 

Section 317.08, supra. Also, in light of the fact that the recording may 

be done, among other ways, in any authorized photographic process, and 

that the provision relating to Section 9.01, Revised Code (which author­

izes public officials generally to use reproduction processes therein speci­

fied) is expressly mentioned, the natural conclusion must follow that the 

recording refers to original papers specified in Section 317.08, supra, and 

not to copies of such original papers. The grant of authority to use 

methods of reproduction specified in Section 9.01, Revised Code, neces­

sarily presupposes the existence of original instruments which are the 

subject of Sections 317.08 and 317.13, supra .. The word "copy" is de­

fined in Webster's Third International Dictionary as : 

"To make a copy: write, print, engrave or paint after an 
original; duplicate, reproduce, transcribe; specif. : to duplicate 
(a document) by pressing in a copying press." (Emphasis 

added) 
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I note your reference to Opinion No. 5369, Opinions of the Attorney 

General for 1942, page 559, holding that a purported photographic or 

photostatic copy of a deed to real estate is not entitled to record in the 

deed of records of a county, and that the county recorder has neither the 

right nor the duty to receive it and record it. In that opinion, it is stated 

at page 562: 

"The conclusion is irresistible that the law regards photo­
static or photographic processes merely as a means of producing 
a copy." 

More in point, however, is Opinion No. 7573, Opinions of the 

Attorney General for 1957, (appearing in volume of Opinions of the 

Attorney General for 1956, page 917) where it was held in the syllabus: 

"The county recorder is required to accept for recording cer­
tificates of merger of corporations, including certified photostatic 
copies thereof." (Emphasis added) 

In support of the conclusion just cited, the pertinent part of Section 

1701.80, Revised Code, is quoted in Opinion No. 7573, supra, reading: 

" (C) A copy of such agreement, certified by the secretary 
of state, may be filed for record in the office of the county re­
corder of any county in this state, and for such recording the 
county recorder shall charge and collect the same fee as in the 
case of deeds. Such copy shall be recorded in the records of 
deeds." 

The fact situation shown in Opinion No. 7573, supra, may be con­

sidered as a pertinent illustration of when and under what circumstances 

the county recorder, in the language of Section 317.13, supra, is "required 

or authorized" to accept for record instruments in writing not specified 

in Section 317.08, supra. In this respect, it is stated in 45 American 

litrisprudence, Records and Recording, Section 110, at page 483: 

"The recording of a copy of an instrument instead of the 
original, which itself might have been properly recorded, is 
invalid if not authorized by statute, and the record so made is 
therefore not notice to third parties: * * *." (Emphasis added) 

It might be observed in passing that while Section 317.13, supra, 

speaks of instruments the county recorder is "required or authorized" to 

accept for record, it would seem that if he were to accept for record an 

instrument, or a copy of an instrument not specified by a statute, the 
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only consequence flowing out of it would be the invalidity of such record­

ing, for the reason that a county recorder is essentially a ministerial officer. 

See Opinion No. 4531, Opinions of the Attorney General for 1932, page 

906, where State v. Gibbert, 56 Ohio St., 575, and Irvin v. Smith, 17 

Ohio, 226, are cited as supporting authorities; and to the same effect is 

Rhem v. Reilly (Supreme Court of Washington), 297 Pac. 147, 74 A.L.R. 

350. However, this observation should not be construed as an encourage­

ment of irresponsible practice, for it is self-evident that acceptance of 

instruments not entitled to record would create in persons who presented 

them to the county recorder the illusion that the recording is notice to 

third parties, while as a matter of law such would not be the case. 

Summing up and in answer to your specific question, it is my opinion 

and you are advised that copies of instruments specified in Sections 317.08 

and 317.13, Revised Code, should not be accepted by the county recorder 

for record; however, where a statute specifically states that a copy of a 

particular instrument may be filed for record in the office of the county 

recorder (Section 1701.80, Revised Code, for example) the recorder is 
required to accept such copy for record. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




