
    
 

 
 

  
 

 

                                              

 
 
 
 

  

April 22, 2021 

The Honorable Victor V. Vigluicci
Portage County Prosecuting Attorney
241 South Chestnut Street 
Ravenna, Ohio 44266 

SYLLABUS:     2021-007 

The transfer of money from the county general fund to 
an “elections revenue fund” is not authorized unless it 
is approved by a county board of commissioners’ 
resolution.   



 
 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 
 

  

 
 

 
 

 
 

 
 

 

DAVEYOST ----
OHIO ATTORNEY GENERAL 

Opinions Section 
Office (614) 752-6417 
Fax (614) 466-0013 

30 East Broad Street, 25th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.ohioattorneygeneral.gov 

April 22, 2021 

OPINION NO. 2021-007 

The Honorable Victor V. Vigluicci
Portage County Prosecuting Attorney 
241 South Chestnut Street 
Ravenna, Ohio 44266 

Dear Prosecutor Vigluicci: 

You have requested an opinion regarding certain 
expenses of a county board of elections—expenses 
apportioned to subdivisions and withheld in the county
general fund by the county auditor at the time of tax 
settlement.  I have framed your question in the 
following manner: 

May boards of elections’ expenses, which
are apportioned and chargeable to each
subdivision and withheld by the Auditor 
in the county general fund at the time of 
tax settlement pursuant to R.C. 
3501.17(A), be directly paid into an
elections revenue fund without the 
commissioners adopting a specific 
resolution authorizing the transfer of 
this amount from the county general 
fund into an elections revenue fund?   

I conclude that the answer is “no”: a resolution 
authorizing transfer of the funds is necessary.  
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The Honorable Victor V. Vigluicci - 2 -

I 

Based on your request, it is my understanding that the 
Board of Elections’ expenses are presently sitting in
the county general fund until further action is taken. 
The manner in which Commissioners may appropriate 
or “transfer” public funds is governed by statute.  1994 
Op. Att’y Gen. No. 94-007, at 2-25; See R.C. 5705.14-
.16. Annual appropriations are based on the county’s
revised tax budget, the official certificate of estimated 
resources certifying sufficient funds, and any 
amendments to that certificate.  R.C. 5705.38(A); 1994
Op. Att’y Gen. No. 94-007, at 2-25. Every
appropriation of county money must be made in 
accordance with R.C. Chapter 5705. R.C. 5705.41(A); 
2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-036, Slip Op. at 5; 2-356.   

In general, money can be transferred from a county
general fund to another county fund only if it is first 
authorized by a taxing authority.  See R.C. 5705.14(E),
5705.15 and 5705.16; 1989 Op. Att’y Gen. No. 89-075, 
at 2-346; 1986 Op. Att’y Gen. No. 86-082, at 2-463.
Pursuant to R.C. 5705.41(A), every annual 
appropriation of county money must accord with R.C. 
Chapter 5705. And pursuant to R.C. 5705.14(E), 
5705.15, and 5705.16, money cannot be transferred 
from the county general fund to another county fund
unless the county taxing authority authorizes the 
transfer. See 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-036, Slip
Op. at 5; 2-356; R.C. 5705.14.-.16; 1986 Op. Att’y Gen.
No. 86-082, at 2-463; 1989 Op. Att’y Gen. No. 89-075, 
at 2-346. The board of county commissioners is the 
taxing authority for a county. R.C. 5705.01(C).  

Accordingly, unless the election fund provisions of R.C. 
3501.17 create their own procedure, the transfer of 
money from the county general fund to another county
fund, including a transfer to an “elections revenue 
fund,” is permissible only if it is first approved by a 
resolution of the county commissioners.  See R.C. 
5705.41(A) and 5705.12; 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-
036, Slip Op. at 5; 2-356; R.C. 5705.14.-.16; 1986 Op. 

https://5705.14.-.16
https://5705.14.-.16


              
 

 

 
 
 

 

 

 

 
 
 
  

 

 

 

 

The Honorable Victor V. Vigluicci            - 3 -

Att’y Gen. No. 86-082, at 2-463; 1989 Op. Att’y Gen. 
No. 89-075, at 2-346. 

II 

Nothing in the R.C. 3501.17 election provisions
eliminates the requirement that money can only be
transferred from a county general fund to another 
county fund only upon authorization by the county
commissioners. 

R.C. 3501.17(A) generally provides that the expenses 
of a county board of elections are paid from the county 
treasury, in pursuance of appropriations by the board 
of county commissioners, in the same manner as other 
county expenses.  However, in certain instances 
involving primary and general elections of odd-
numbered years, the board of election expenses are 
apportioned among the county and various 
subdivisions.  R.C. 3501.17(A) and (C); See generally 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-008, at 2-68.  Should the 
Commissioners fail to appropriate a sufficient amount
to provide for the necessary and proper expenses of the 
Board of Elections to conduct elections, then the Board 
of Elections may seek judicial intervention from the 
court of common pleas, which shall fix the amount 
necessary to be transferred to the Board of Elections.
R.C. 3501.17(A). 

In addressing your question, the term “apportioned” is 
not defined under R.C. 3501.17.  But its meaning is
well known.  When used as a verb it means “to divide 
and assign in proportion.”  Webster’s Third New 
International Dictionary 105 (2002). Once a county 
board of elections’ expenses are apportioned, these 
expenses are “chargeable to each subdivision,” as 
described under R.C. 3501.17(A) and (C), to cover the 
board of elections’ costs associated with conducting
primary and general elections during odd-numbered 
years. R.C. 3501.17(A) and (C); See generally 2004 Op.
Att’y Gen. No. 2004-008, at 2-68.  In addition, these 



              
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 
 

   
 

 

 

 

 
 

 

 

 

The Honorable Victor V. Vigluicci            - 4 -

expenses are withheld by the Auditor from moneys
payable to subdivisions at the time of “tax settlement” 
pursuant to R.C. 3501.17(A). The term “tax 
settlement,” while not defined in R.C. 3501.17, 
generally refers to collected moneys, such as property
or other residential taxes, which are paid into the 
county general fund and retained semi-annually by the 
Auditor. (Emphasis added.) See R.C. 3501.17(A); see 
also generally 2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-008, at 2-
70; 1928 Op. Att'y Gen. No. 3130, vol. IV, p. 3054, at 
3055. Therefore, it follows that apportioned and 
chargeable Board of Elections’ expenses associated 
with conducting elections are retained in the county
general fund at tax settlement by the Auditor until 
further action is taken.  R.C. 3501.17(A) and (C); see 
generally 2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-008, at 2-70; 
1928 Op. Att'y Gen. No. 3130, vol. IV, p. 3054, at 3055.   

Next, in reviewing the transfer of money from the 
county general fund into an “elections revenue fund” 
created in accordance with R.C. 3501.17(I)(1), 
subsection (a) plainly acknowledges that 
Commissioner authorization by resolution is required
to create an “elections revenue fund.” 

“At the request of a majority of the
members of the board of elections, the 
board of county commissioners may, by 
resolution, establish an elections revenue 
fund.  Except as otherwise provided in
this division and in division (I)(2) of this 
section, the purpose of the fund shall be
to accumulate revenue withheld by or
paid to the county under this section for 
the payment of any expenses related to 
the duties of the board of elections 
specified in sections 3501.11 of the
Revised Code…” 

R.C. 3501.17(I)(1)(a).  (Emphasis added.)      
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Moreover, subsection (b) begins by acknowledging the 
R.C. Chapter 5705 transfer of county money
provisions, and goes on to conclude that 
Commissioners may transfer money into an “elections
revenue fund” by resolution:   

“Notwithstanding sections R.C. 5705.14, 
5705.15, and 5705.16 of the Revised 
Code, the board of county commissioners 
may, by resolution, transfer money to the 
elections revenue fund from any other 
fund of the political subdivision from 
which such payments lawfully may be
made.” 

R.C. 3501.17(I)(1)(b).  (Emphasis added.) 

Both subsections of R.C. 3501.17(I)(1) acknowledge
that an “elections revenue fund” maybe created only by 
a county commissioner resolution, and money may be 
transferred to the fund only by a county commissioner
resolution. R.C. 3501.17(I)(1)(a) and (b).   

Therefore, commissioners are required to authorize, by 
resolution, money being transferred from the county
general fund to an “elections revenue fund” prior to the
transfer occurring.  2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-036, 
Slip Op. at 5; 2-356; R.C. 5705.14.-.16; 1986 Op. Att’y 
Gen. No. 86-082, at 2-463; 1989 Op. Att’y Gen. No. 89-
075, at 2-346. 

https://5705.14.-.16
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Conclusion 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby 
advised as follows: 

The transfer of money from the county general
fund to an “elections revenue fund” is not 
authorized unless it is approved by a county
board of commissioners’ resolution.   

 Respectfully, 

      DAVE YOST  
  Ohio Attorney General 


