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OPINION NO. 75-073 

Syllabus: 
R.C. 5729.02 provides that dividends paid or otherwise 

allowed to policyholders are not to be excluded in computing 
the gross amount of premiums. (1937 Op. Att'y Gen. No. 649 
affirmed.) 

To: Harry V. Jump, Director, Depln of Insurance, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 16, 1975 

I have before me your: request for my opinion which reads 
as follows: 

"This Department requests your opinion on 
whether the 'gross amount of premium ' used as a 
basis for computing taxes on foreign insurance 
companies includes or excludes dividends on life 
insurance which are paid in the form of premiums 
on additional life insurance. Confusion on this 
issue arises from a conflict between a 1937 
Attorney General's opinion and Ohio Revised Cod~ 
§5729.02." 

You pointed out in your request that 1937 Op. Att'y Gen. 
No. 649 interpreted the General Code Section (5432] which was 
the predecessor to R.C. 5729.02, although the language of 
R.C. 5729.02 has since been amended to read differently than 
its predecessor. Your question is whether the change in 
statutory language has any effect upon the interpretation 
provided by 1937 op. Att'y Gen. No. 649. 

R.C. 5729.02 states, in pertinent part: 

"Every foreign insurance company shall set 
forth in its annual statement to the superintendent 
of insurance the g~oss amount of premiums received by 
it from policies covering risks within this state 



2-291 1975 OPINIONS OAG 75-073 

during the pceceding calendar year, less return 
premiums paid for cancellations and considerations 
received for reinsurance of risks within this state, 
provided that dividends paid or otherwise allowed 
to policyholders shall not be deducted. " 

(Emphasis added.) 

In 1937 Op. Att'y Gen, No. 649 my predecessor concluded that 
"gross amount of premiums" as used in G.C. 5432 did not include 
dividends returned in the form of premiums. G.C. 5432 read in 
pertinent part as follows: 

"Every insurance company incorporated by the 
authority of another state or government, in its 
annual statement to the superintendent of insurance, 
shall set forth the ~ross amount of premiQms received 
by it from policies covering risks within this state 
during the preceding calendar year, without any 
deductions whatever..•. " 

(Emphasis added.) 

The only essential difference between the two statutes is 
that R.C. 5729.02 allows two deductions; premiums pai'd for 
cancellations and considerations received for reinsurance of 
risks are excluded in computing the gross amount of premiums. 
G.C. 5432 allowed no deductions. The two statutes, however, 
treat dividends paid to policyholders the same. Thus, by 
implication, the dividends could not be deducted under G.C. 
5432 and, now, R.C. 5729.02 specifically prohibits their 
deduction. 

Because the treatment of dividends has not changed, the 
definition of "gross prem::.ums" with respect to the dividends 
is the same. The term "gross premiums" means the gross premiums 
stipulated on the face of the policies. State, ex rel. North­
western Mutual Life Insurance Co. v. Tomlinson, 99 Ohio St. 
233 (1919}. 

Consequently, the treatment of the dividends when computing 
the gross premiums tax must also remain unchanged. 

I affirm the opinion of my predecessor that dividends 
paid in the form of premiums on additional life insurance may 
not be added to the premium stipulated on the face of the policy 
for the purpose of computing a tax on the "gross amount of 
premiums" received by foreign life insurance companies. This 
approach avoids a double taxation of the dividends. The statute 
prohibits the deduction of the dividends from the gross premiums 
figure. This means that the dividends compose part of the figure 
on which the tax is computed. The dividends are taxed because 
they cannot be deducted. Otherwise, if dividends paid as 
premiums were added to the gross amount of premiums, the dividends 
would be taxed twice. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that R.C. 5729.02 provides that dividends 
paid or otherwise allowed to policyholders are not to be excluded 
in computing the gross amount of premiums. (1937 Op, Att'y Gen. 
No. 649 affirmed.) 




