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OPINION NO. 97-004 
Syllabus: 

A member of a board of health of a general health district who is paid pursuant to 
RC. 3709.02, as enacted in 1991-1992 Ohio Laws, Part 1,1741 (Am. S.B. 297, 
eff. April 16, 1993), is entitled to be paid, exclusive of mileage, an amount not to 
exceed eighty dollars per day for those necessary expenses that the member 
actually incurs in attending each meeting listed in that statute. (1994 Op. Att'y 
Gen. No. 94-023, approved and followed.) 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, January 8, 1997 

You have asked us to reconsider a question of statutory construction that was addressed 
in 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-023. The statute in question is RC. 3709.02, as enacted by the 
General Assembly in 1991-1992 Ohio Laws, Part I, 1741 (Am. S.B. 297, eff. April 16, 1993). 

RC. 3709.02.provides for the appointment and payment of members of a board of health 
of a general health district. In Am. S.B. 297 the General Assembly amended R.C. 3709.02 to 
read, in pertinent part, as follows: 

Each member of the board may be paid a sum not to exceed ,eighty dollars 
a day and mileage to and from the place of meeting at the rate established by the 
director of budget and management pursuant to section 126.31 of the Revised Code 
to cover the actual and necessary expenses incurred during his attendance at any 
meeting of the board and not exceeding five meetings of board committees in any 
one year. I (Footnote added.) 

In Op. No. 94-023 the Attorney General was asked whether the foregoing version of RC. 
3709.02 permitted a member of a board of health of a general health district to be paid an amount 
not exceeding eighty dollars a day while attending meetings of the board, regardless of whether 
the member actually incurred necessary expenses during his attendance. See Op. No. 94-023 at 
2-105 (noting that the question was prompted by the practice of paying members of a board of 
health "eighty dollars per meeting, regardless of whether the figure constitutes reimbursement for 

Prior to this amendment, R.C. 3709.02 had read, in pertinent part, as follows: 

Each member of the board shall be paid twenty dollars a day and mileage at 
the rate of fifteen cents a mile to and from the place of meeting to cover the actual 
and necessary expenses incurred during his attendance at any meeting of the board 
and not exceeding five meetings of board committees in anyone year. 

1977-1978 Ohio Laws, Part 11,3701 (H.B. 1009, eff. March 8,1979). 
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the amount of expenses the member actually incurs in attending any such meeting"). In response 
the Attorney General advised that pursuant to R.C. 3709.02, a member of a board of health "is 
entitled to be paid an amount not to exceed eighty dollars per day for those necessary expenses 
that the member actually incurs in attending such meeting." .Op. No. 94-023 (syllabus). 

In arriving at this conclusion Op. No. 94-023 first described the subject and structure of 
R.C. 3709.02: 

The payment to a board member under R.C. 3709.02 is for actual and necessary 
expenses incurred in attending any meeting of the board of health of the general 
health district and for up to five committee meetings per year. The amount of such 
payment has two components: an amount not to exceed eighty dollars per day for 
actual and necessary expenses, other than mileage, incurred in attending the 
meeting and a mileage reimbursement for travel to and from the meeting. 

[d. at 2-104. 

Op. No. 94-023 then considered RC. 3709.02's use of the words "actual" and "necessary" 
to describe the expenses incurred by a board member and for which the board member could be 
paid as a result of the member's attendance at meetings of the board of health. The opinion 
consulted standard dictionary definitions of these terms to arrive at their meaning as used in R.C. 
3709.02, and then explained the evident intent of the General Assembly as reflected in the plain 
language of the statute: 

According to WebSTer's New World Dictionary 14 (2d college ed. 1978), 
the word "actual" means, in part, "existing in reality or in fact; not merely 
possible, but real; as it really is [the actual cost of the dam]." In addition, 
"necessary" expenses are those "that cannot be dispensed with; essential; 
indispensable ... inherent in the situation." [d. at 950. See generally 1993 Op. 
Att'y Gen. No. 93-066 (discussing "necessary and reasonable expenses"). Thus, 
by modifying the word "expenses" with the words "actual and necessary" as 
provided in RC. 3709.02, the General Assembly has limited the expenses for 
which payment may be made in three specific respects. First, board members are 
to be reimbursed only for their actual expenses incurred in attending a meeting. 
Second, they are to be reimbursed only for such expenses as are necessary and 
reasonably incurred in attending a meeting. Third, in any event, the amount of this 
reimbursement in no circumstances is to exceed eighty dollars per day, exclusive 
of mileage costs. 

[d. at 2-105. 

You explain in your letter that the Auditor of State has issued findings for recovery against 
several members of a board of health of a general health district within your county who were 
paid in accordance with RC. 3709.02 as enacted in Am. S.B. 297. The fmdings are for amounts 
paid to these board members that did not correspond to the amount of expenses actually and 
necessarily incurred by these individuals in attending board meetings. The Auditor of State issued 
his findings on the basis of the advice rendered in Op. No. 94-023. 
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Accordingly, you have asked us to review and reconsider the conclusion in Op. No. 94­
023 regarding the interpretation and application oiRC. 3709.02 as enacted in Am. S.B. 297. 
You express the view in your letter that the Attorney General erred in his reading of this statute. 
Specifically, you state that it can be argued, and it is your opinion, "that the phrase 'to cover 
actual and necessary expenses' is a modifier of the clause beginning with the word 'mileage' and 
continuing 'to and from the place of meeting,' [and] not of the phrase 'eighty dollars a day.'" You 
further assert that "[t]his was the manner in which the prior code sections had been read to 
determine that members of the health boards were paid for attendance at the meeting with the 
mileage payment being considered expense reimbursement." Such a reading of the statute would 
mean that a member of a board of health of general health district who is paid pursuant to RC. 
3709.02, as enacted in Am. S.B. 297, is entitled to be paid a sum not exceeding eighty dollars a 
day during his attendance at board meetings and up to five committee meetings in anyone year, 
regardless of whether the board member actually incurs necessary expenses in an amount that 
corresponds to the amount thus paid to him. 

Your inquiry is addressed to a single sentence that served as the second paragraph of R C. 
3709.02. The issue you have described concerns, inter alia, the syntactical relationships created 
within the structure of that sentence; Therefore, let us first examine the language and punctuation 
of that sentence in order to address the reading of the s~tute you have suggested. 

In its most fundamental terms, the second paragraph of RC. 3709,02, as enacted in Am. 
S.B. 297, comprises a simple sentence containing one subject, a main verb clause followed by two 
complementary objects and their modifiers, and an infinitive clause comprising an infinitive and 
a single complementary object and its several modifiers. The subject of the sentence is 
"member," which is modified by the single adjective "[e]ach," and the phrase "of the board." 

The main verb clause is "may be paid," consisting of the auxiliary verb "may be" and the 
past participle of "pay," which together form a construction in the' present tense, passive voice, 
and subjunctive mood. The two complementary objects of this main verb clause are "sum," a 
noun, and "mileage," another noun. The first complement, "sum," is modified by the indefinite 
article "a," and the phrase "not to exceed eighty dollars a day." The second complement, 
"mileage," is modified by two prepositional phrases: "to and from the place of meeting," and "at 
the rate established by the director of budget and management pursuant to [R.C. 126.31]." 

The final portion of this sentence is an infinitive clause. It consists of the present infinitive 
"to cover," and its complementary object, the plural noun "expenses," which is further modified 
by the adjectives "actual" and "necessary" and a participial clause commencing with the past 
participle "incurred." The participle "incurred" is further modified by.a prepositional phrase 
commencing with the preposition "during." 

You have suggested that the infinitive clause that concludes this sentence serves to modify 
only one of the two complementary objects of the sentence's main verb clause. Specifically, you 
assert that the clause commencing with the infinitive "to cover" modifies the noun "mileage," but 
not the noun "sum." You state that this is the manner in which the statute had been read and 
applied by boards of health prior to the issuance of Op. No. 94-023, and that recent amendments 
to RC. 3709.02 enacted by the General Assembly in Am. Sub. H.B. 117, 121st Gen. A. (1995) 
(eff., in part, Sept. 29, 1995) confirm the validity of this interpretation. 
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We have given careful consideration· to the position you have advocated in this matter, yet 
find.that we are unable to adopt your proposed reading of R.C. 3709.02. There is nothing within 
the sentence structure just summarized .to ~ndicate that the clause commencing with the present 
infinitive "to cover" modifies only "mileage," and not the term "s1,lm." Rather, the composition 
of this sentence reflects the opposite. Each of the nouns "mileage" and "sum" serves as a direct 
object of the main verb clause "may; be paid." These tWQ terms are joined together by the 
conjunction "and." This means that these two terms should be understood as comprising a single 
compositional unit, and it is this entire 'unit that is modified by the infinitive clause that concludes 
the sentence. Had it been the intent of the .General Assembly ·that the concluding infinitive clause 
modify the term "mileage" only, it could have effected that result by setting that entire 
construction apart from the term "sum'~ by the insertion of a comma after the word "day" and 
another comma after the past participle "incurred." 

Alternatively, the General Assembly could have undertaken a more extensive restructuring 
of the language and organization of R.C. 3709.02 had it wished to convey its understanding that 
a member of a board of health was entitled to be paid a sum not exceeding eighty dollars a day 
during his attendance at any meeting of the board without regard to the expenses actually and 
necessarily incurred by that member. You note that the General Assembly has effected such a 
revision in its recent enactment of Am. Sub. H.B. J 17, 121st Gen. A. (1995) (eff., in part, Sept. 
29, 1995). In Am. Sub. H.B. 117 the General Assembly has amended RC. 3709.02 to read, in 
pertinent part, as follows: 

(B) Each member of the board shall be paid a sum not to exceed eighty 
dollars a day for the member's attendance at each meeting of the board. No 
member shall receive compensation for attendance at more than eighteen meetings 
in any year. 

(C) Each member of the. board shall receive travel expenses at rates 
established by the director of budget and management pursuant to section 126.31 
of the Revised Code to cover the actual and necessary travel expenses incurred for 
travel to and from meetings that take place outside the county in which the member 
resides, except that any member may receive travel expenses for registration for 
any conference that takes place inside the county in which the member resides. 

Thus, matters that previously had been addressed in a single sentence of R C. 3709.02 now 
comprise divisions (B) and (C) of (Qat statute. As pertains to your inquiry, division (B) of RC. 
3709.02 provides that each member of a .boar~ of health of a general health district shall be paid 
a sum not to exceed eighty dollars a day for the member's attendance at each meeting of the 
board, and also provides that no member shall receive such payment for attendance at more than 
eighteen meetings in any year. Am. Sub. H.B. 117 has omitted from RC. 3709.02 the 
requirement that a board member's receipt of such sum shall correspond to a specific amount of 
expenses actually and necessarily incurred by the member during his attendance at meetings of 
the board. In another departure from prior law, R.C. 3709.02(B) expressly designates as 
"compensation" the payments made to a board member for his attendance at each meeting of the 
board of health. 

You have suggested that RC. 3709.02, as enacted,in Am. S.B. 297, should be read and 
interpreted in a manner that corresponds to the langQage of the amendments thus made in Am. 
Sub. H.B. 117. The presumption that appears to underlie your argument is that the interpretation 
accorded RC. 3709.02 in Op. No. 94-023 mistakenly assessed the intent of the General Assembly 
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regarding payments to members of a board of health of a general health district, and that the 
General Assembly rectified that error with the amendments it enacted in Am. Sub. H.B. 117. 

A variety of reasons, however, may have impelled the General Assembly to enact the 
amendments in Am. Sub. H.B. 117. For example, it is equally plausible that the General 
Assembly, upon fuller consideration of the matter, decided that the interpretation accorded RC. 
3709.02 in Op. No. 94-023 reflected the plain and unambiguous language of the statute as then 
written. It also is possible that Op. No. 94-023 correctly assessed the intent of the General 
Assembly and that the enactment of Am. Sub. H.B. 117 instead marks a rethinking on the part 
of the General Assembly regarding the method of compensating members of boards of health 
under RC. 3709.02. See generally, e.g. , Robert V. Clapp Co. v. Fox, 124 Ohio St. 331, 178 
N.E. 586 (1931) (where the legislature uses different language in a statute, it is presumed that 
different meanings were intended); Industrial Comm. of Ohio v. Snyder, 113 Ohio St. 405,415, 
149 N.E. 397,400 (1925) (where one or more sections of a statute are repealed and reenacted.in 
a different form, "the presumption arises that the Legislature intended some change in the effect 
and operation of the law by a substantial change in the language of the statute"). 

What is relevant for the purpose of the present examination is the language that the General 
Assembly used when it amended R.C. 3709.02 in Am. S.B. 297. In our view that language is 
sufficiently plain and unambiguous that we need inquire no further regarding legislative intent. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that a member of a board of health of a 
general health district who is paid pursuant to RC. 3709.02, as enacted in 1991-1992 Ohio Laws, 
Part I, 1741 (Am. S.B. 297, eff. April 16, 1993), is entitled to be paid, exclusive of mileage, an 
amount not to exceed eighty dollars per day for those necessary expenses that the member actually 
incurs in attending each meeting listed in that statute. (1994 Op. Att'y Gen. No. 94-023, 
approved and followed.) 
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