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OPINION 65-182 

Syllabus: 

1. When a coroner must sign a certificate of death 
and the county in which the death occurred is known, it is 
the coroner of such county who must sign the certificate of 
death. 

2. When a coroner must sign a certificate of death 
and the county in which the death occur·red is not known, it 
is the coroner of the county in which there was acquired the 
first knowledge of death who must sign the certificate of 
death. 

To: H. William Bowers, Warren County Pros. Atty., Lebanon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 8, 1965 

I have befo,0 0 me your· r·eques\; for my opinion which 
reads as follows: 

"WhePe a person in injured in '.me 
county and pronounced dead on arrival at 
a hospital in another county, and the ex­
act place or time of death cannot be as­
certained, which county coroner should 
sign the death certificate?" 

The General Assembly amended Section 313.01, Revised 
Code, effective November 4, 1965, to read as follows: 

"A coroner shall be elected quad­
rennially in each county, who shall hold 
his office for a term of four years, be­
ginning on the first Monday of January 
next after his election. 

"As used in the Revised Code, unless 
the context otherwise requires 'coroner' 
means the coroner of the county in which 
death occurs or the dead human body is 
found." 

When the county in which death occurred is known, 1t 
is the coroner of that county who must sign the certificate 
of death. In a case where the county in which death occurred 
is not known, the coroner of the county :i..n which "the dead 
human body is found" must sign the certificate of death. 

Section 313.11, Revised Code, provides in part as 
follo1vs: 

"Any person who discovers the body 
or acquires the first knowledge of the 
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death of any person who dies as a result 
of criminal or other violent means*** 
shall immediately notify the office of 
the coroner * * *" 

(Emphasis added) 

When the language of Section 313.11, supra, is taken 
into consideration with the fact that a dead human body can­
not be found until a determination is made that death has oc­
curred, I must conclude that in a case where the county of 
death is not known, it is the coroner of the county in which 
there was acquired the first knowledge of death who must sign 
the certificate of death. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly 
advised as follows: 

1. When a coroner must sign a certificate of death 
and the county in which the death occurred is known, it is 
the coroner of such county who must sign the certificate of 
death. 

2. When a coroner must sign a certif'icate of death 
and the county in which the death occurred is not known, it 
is the coroner of the county in which there was acquired the 
first knowledge of death who must sign the certificate of 
death. 




