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PUBLIC CONTRACT - BID - PUBLIC NOTICE - PROPOSALS 
RECEIVED SUBSEQUENT TO SPECIFIED TIME FOR RE­
CEIPT NOT TO BE CONSIDERED-PROVISIONS OF SEC­
TION 2317 G. C. MANDATORY. 

SYLLABUS: 
1. The provisions of Section 2317, General Code, relating to the 

giving of public notice of the time and place when and where proposals 
will be received, are mandatory. 

2. The terms of such notice given pursuant to the provisions of 
said section are mandatory upon the awarding officer and proposals re­
ceived subsequent to the time for receipt thereof, specified in said notice, 
may not be considered in awarding a public contract. 

CoLuMnus, Omo, February 7, 1939. 

MR. ]OHN P. SCHOOLEY, State Arcliitect and Engineer, Department of 
Public Works, 705 Ohio Departments Building, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm: This will acknowledge receipt of your letter of January 
23rd which reads, insofar as it is pertinent to your inquiry, as follows: 

"vVe should like to receive an Attorney General's opinion 
as to whether it is possible for us to consider a bid received after 
the time advertised for opening of the bid. This request is oc­
casioned by the two following cases. 

"On January 12, 1939, bids were received on the revised 
general contract for the Addition to Men's and Women's Dormi­
tories, Ohio University, Athens, Ohio. The bids were opened as 
per the specified date and time of 2 :00 P. M. At 3 :15 P. M. an 
additional bid was received in this office from the G-C 0. Com­
pany, which bid was postmarked received in the local Post Office 
at 2 :30 and delivered here at 3 :15 P. M. Due to this fact the bid 
was not opened and I am holding same pending your opinion. 
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"The other case concerns the awarding of the electrical con­
tract on the readvertisement of the mechanical branches of Mc­
Gilvrey Hall, Kent State University, Kent, Ohio, opened Decem­
ber 30, 1938 at 10 :30 A. M. These bids were opened as per the 
advertised time and date. At approximately one and one half 
hours after the advertised opening time six more bids were de­
livered by special messenger to this office. We did not open 
these bids and they were sent back to the Post Office. We were 
then called by an assistant Post Master stating that these bids 
should have been delivered to this office by 9 :00 A. M. but due 
to the fact that a newly assigned special delivery messenger was 
carrying this mail, the bids were delivered last in the order of 
the delivery. 
" * * * * The P. W. A. now request us to get a written 
opinion from you in regard to both these instances before they 
will formally approve either award." 

It is generally recognized that statutes dealing with competitive bid­
ding in connection with the letting of public contracts are enacted for the 
benefit and protection of the public and not in the interest of the bidders. 
(See cases cited in 25 0. J., 1074, n-11.) 

Section 2317, General Code, reads as follows: 

"After the proceedings required by sections 2314 and 2315 
have been complied with, such owner shall give public notice of 
the time and place, when and where proposals will be received 
for performing the labor and furnishing the materials of such 
construction, improvement, alteration, addition or. installation, 
and a contract or contracts therefor awarded, except for materials 
manufactured by the state or labor supplied by the Ohio Board 
of administration that may enter into the same. The form of 
proposal approved by the state building commission shall be used, 
and a proposal shall be invalid and not considered unless such 
form is used without change, alteration or addition. Bidders 
may be permitted to bid upon all the branches of work and ma­
terials to be furnished and supplied, or upon any thereof, or alter­
nately upon all or any thereof." 

In the particular instances to which you refer in your letter, definite 
hours for receipt of proposals were set in the advertisements by the com­
mission. It therefore must be determined whether the commission so 
setting the time may waive specific compliance. Such waiver is permissi­
ble providing in so doing there is no violation of mandatory provision of 
general law. (33 0. J., 694.) . 

The provision of Section 2317, General Code, relating to receipt of 
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proposals is mandatory and demands specific compliances. It requires the 
notice to contain the time and place when and where proposals will be 
received. That statute, however, does not state the particular time of 
day proposals shall be received. Such time is left to the discretion of the 
awarding party. Once such party has fixed the time and given due notice, 
it then may be considered a part of Section 2317, General Code, and as 
such becomes a mandatory provision of general law with which the award­
ing party must comply. 

In the case of State ex Nye Odorless Incinerator Company vs. Lucks, 
18 Abs. 225, the Court in its syllabus held as follows: 

"Refusal by the Director of Public Service of Columbus to 
accept a bid for construction of an incinerator because filed five 
minutes after the time expressly fixed by the charter of the city, 
and by the advertisement, for the opening of bids, is not an abuse 
of the discretion imposed on him, even though the bids had not 
actually been opened prior to receipt of such bid." 

In that case the City Charter of Columbus contained the specific time 
at which proposals must be filed and opened, and so notified prospective 
bidders. That provision of the Charter was mandatory and consequently 
the Court did not permit a waiver. In like manner, when the awarding 
party fixes the time for receipt of proposals and gives notice thereof, in 
confo.rmity with Section 2317, General Code, such time becomes part of 
the mandatory provisions of Section 2317, General Code, and can not be 
waived. 

In conclusion, I direct your attention to an opinion of a former Attor­
ney General cited in 1929 0. A. G., 189, wherein is discussed a problem 
very similar to yours. The syllabus of that opinion follows: 

"When the Division of Purchases and Printing specifies in a 
notice mailed pursuant to Section 196-7, General Code, that bids 
will be received at the office of the Superintendent of Purchases 
and Printing on a certain date at a certain hour, proposals re­
ceived subsequent to such fixed time may not be considered in 
awarding a contract, notwithstanding the fact that such pro­
posals may have been mailed on the day preceding such time for 
the opening of bids." 

Section 196-7, General Code, referred to in the above op1mon re­
quires that the "notice shall state the time and place where bids will be 
received." In like manner, Section 2317, General Code, provides that 
"such owner shall give public notice of the time and place when and 
where proposals will be received." The language of those statutes is 
substantially the same, and I am therefore inclined to the view that the 
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rule set forth in the 1929 opinion should be followed in the instant case. 
It is therefore my opinion that proposals received subsequent to the 

time of receipt specified in the notice required by Section 2317, General 
Code, may not be considered in awarding a public contract. 

Very truly yours, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




