
Attorney General

OPINION NO. 99-016

Syllabus:

1. If a board of county commissioners wishes to convey to a private
nonprofit county historical society the title to real property consisting
of an old jail facility, the board must sell the property in accordance
with R.C. 307.09 and R.C. 307.10.

2. To sell real property pursuant to R.C. 307.09, the board of county
commissioners must determine that the property is not needed for
public use and that the interests of the county require its sale.

3. To sell real property pursuant to R.C. 307.10, a majority of the board
of county commissioners must adopt a resolution authorizing the sale.
The sale must be made either at public auction or pursuant to competi-
tive bidding, after appropriate public notice.

To: Lucien C. Young, III, Noble County Prosecuting Attorney, Caldwell, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, February 8, 1999

We have received your request for an opinion concerning the authority of a board of
county commissioners to convey title to real property to a county historical society. Specifi-
cally, you want to know whether there is a legal way in which Noble County can deed its old
jail facility to the Noble County Historical Society.

Your question relates to a jail facility that was constructed in the 1880's. Noble
County recently built a new jail facility and no longer has any use for the old jail. The Noble
County Historical Society would like to have the old jail facility titled in its name so that the
society may receive grants to renovate and hold open the building as a historical site. The
Noble County Historical Society is a nonprofit organization with no governmental attributes.

To answer your question, we must consider the authority of a board of county
commissioners to convey property of the county. The board of county commissioners is a
creature of statute and, as such, it has only the authority that it is given by statute. See State
ex rel. Shriver v. Board of Cornm'rs, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947) (syllabus,
paragraphs 1 and 2).

Property of the county is held in trust for the benefit of the public. The commission-
ers cannot expend public money or dispose of public property without clear statutory
authority. See State ex rel. Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 (1918) (syllabus,
paragraph 1) ("[alll public property and public moneys ... constitute a public trust fund ....
Said trust fund can be disbursed only by clear authority of law"); State ex rel. Locher v.
Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571, 571-72 (1916) ("county commissioners, in their
financial transactions, are invested only with limited powers .... The authority to act in
financial transactions must be clear and distinctly granted"); 1982 Op. Att'y Gen. No.
82-024.

There is express statutory authority for a board of county commissioners to appro-
priate to a nonprofit county historical society limited amounts of funds "to be used for the

2-122OAG 99-016



2-123 1999 Opinions OAG 99-016 

promotion of historical work within the borders of the county, and for the collection, 
preservation, and publication of historical material, and to disseminate historical informa­
tion of the county, and in general to defray the expense of carrying on historical work in such 
county." R.C. 307.23; see 1953 Op. Att'y Gen. No. 2516, p. 156 (a county historical society 
may not use money received pursuant to G.C. 2457-1 (now R.C. 307.23) for the construction 
of buildings, but may use it to purchase a building of historical significance).' However, 
there is no statute expressly authorizing a board of county commissioners to simply deed real 
property of the county to a nonprofit county historical society. Therefore, we must consider 
statutes dealing generally with the conveyance of real property of a county. 

The general provisions dealing with the conveyance of county real property appear 
in R.C. 307.09 and R.C. 307.10. R.C. 307.09 authorizes a board of county commissioners, 
"[i]f the interests of the county so require," to "sell any real property belonging to the county 
and not needed for public use." R.C. 307.09(A). 

The procedure by which a county may sell real property is prescribed by R.C. 307.10. 
It is necessary for the sale to be authorized by a resolution adopted by a majority of the board 
of county commissioners. R.C. 307.10(A). The board may then either sell the property to the 
highest responsible bidder or offer the property for sale at a public auction. In either case, 
the board must first provide appropriate notice by newspaper publication. The board has 
authority to reject any and all bids. Id.2 

Subsequent language in R.C. 307.10 permits the board of county commissioners to 
transfer real property that it does not need to federal, state, or local governmental entities, 
for public purposes, without advertising for bids. R.C. 307.10(B). The authority to transfer 
real property without competitive bidding under this provision does not extend to transfers 
to private entities, whether those entities are nonprofit or profit-seeking entities. 

If, on the relevant facts, it is found that the property in question is not needed for 
public use, then the property may be sold by the county, pursuant to R.C. 307.09. It is 
necessary, however, for the county to comply with the provisions of R.C. 307.10 in selling the 
property. This conclusion is consistent with opinions rendered by prior Attorneys General. 
See, e.g., 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-126 (syllabus, paragraph 2) ("[bloards of county com­
missioners are authorized by [R.C. 307.09] to sell real estate belonging to the county only 
where such real property is riot needed for public use and the interests of the county require 
such sale and any sale of such real property made pursuant to a resolution adopted by such 
board must be made in accordance with [R.C. 307.10]").3 Because the county historical 
society is a private nonprofit organization, rather than a public entity, it is not possible for 

I In appropriate circumstances, a historical society may receive from a library 
board funds or physical assets for maintaining and administering a historic building as a 
museum. 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-065; see R.C. 3375.402. 

2 A similar procedure by which a board of county commissioners may sell unused 
park lands at public auction appears in R.C. 307.82. 

3 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-126 was questioned in 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-069 
(syllabus, paragraph 1) on issues relating to continuing contracts. Those issues are not 
relevant to the matters for which 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-126 is cited as authority in this 
opinion. 
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the county to transfer real property to the historical society without competitive bidding, 
pursuant to R.C. 307.1 0(B) or any other existing statutory proVision. 

Current statutes thus compel the conclusion that, if a board of county comminissioners 
wishes to convey to a private nonprofit county historical society the title to real property 
consisting of an old jail facility, the board must sell the property in accordance with R.C. 
307.09 and R.C. 307.10. To sell real property pursuant to R.C. 307.09, the board oF county 
commissionors must determine that the property is not needed for public use and that the 
interests of the county require its sale. To sell real plroperty pursuant to R.C. 307.10, a 
majority of the board of county commissioners must adopt a resolution authorizing the sale. 
The sale must be made either at public auction or pursuant to competitive bidding, after 
appropriate public notice. 

Because the county commissioners must sell real property either by auction or 
through competitive bidding, it cannot be guaranteed that the property will be sold to a 
particular entity, such as the county historical society. See, e.g., 1965 Op. Atty Gen. No. 
65-126, at 2-286 ("it is clear that if the board of county commissioners determines in the 
exercise of its sound discretion that the described land is not needed for public use and is to 
be sold, there could be no assurance that the sale could legally be made to the corporation to 
which you have referred. It is possible that such corporation would not be the highest 
responsible bidder"); see also 1957 Op. Att'y Gen. No. 318, p.91 (syllabus, paragraph i) (sale 
pursuant to R.C. 307.10 "cannot be for nominal consideration if there is any higher bid"); 
1935 Op. Att'y Gen. No. 4198, vol. 1, p. 487 (syllabus, paragraph 1) ("[wihere authority is 
extended by statute to public officers or boards to sell and dispose of public property, and the 
statute fixes the manner of consummating the sale, the terms of the authorization must be 
strictly complied with"). This result is consistent with the fact that real property may be sold 
pursuant to R.C. 307.09 only "[i]f the interests of the county so require" and only if the real 
property is "not needed for public use." R.C. 307.09(A); see 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-126. 

In considering a county's inability to assure the sale of real property to a particular 
charitable recipient, prior Attorneys General pointed to the county's ability to assure a 

4 Other provisions permit the county to transfer real property for particular p11'­
poses without following the competitive bidding requirements of R.C. 307.10. See, e.g., R.C. 
307.084 (authorizing board of county commissioners to procure real estate and donate it to 
the state, the Department of Rehabilitation and Correction, or the United States Bureau of 
Prisons for the construction of state or federal correctional facilities); R.C. 307.09 1 (author­
izing board of county commissioners to sell, lease, or transfer a county-owned hospital or 
medical facility to a state-supported medical school or college); R.C. 307.092 (authorizing 
board of county commissioners to sell, lease, or transfer county-owned real property to a 
nonprofit senior citizens' organization); R.C. 307.81 (authorizing board of' county commis­
sioners to sell or lease unimproved and unused park lands to a political subdivision); R.C. 
3375.08 (authorizing board of county commissioners to transfer, convey, or lease county 
property to a free public library). These provisions, however, do not authorize the convey­
ance of real estate to a private nonprofit county historical society. 

R.C. 1743.07 authorizes historic societies "maintained by and operating on behalf of' 
the state" to acquire historic sites by agreement or by eminent domain, but that authority 
does not extend to a private nonprofit county historical society. Ci. R.C. 149.30 (Ohio 
Historical Society). Associations incorporated for the preservation of' public parks and 
memorial sites may acquire, by agreement or by eminent domain, real estate that is a 
battlefield or a burial site for American soldiers. R.C. 155.27; R.C. 1743.06. 
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particular use of property by granting leases, rights, or easements, rather than selling the 
property. See, e.g., 1957 Op. Att'y Gen. No. 318, p. 91, at 94 ("[b]y granting long term 
leaseholds on liberal terms, boards of county commissioners are able to secure to their 
counties the benefits of sales of county lands to governmental subdivisions and charitable 
corporations without being compelled to face the dilemma inherent in public sales"); see 

4 8 7 also 1935 Op. Att'y Gen. No. 4198, vol. 1, p. . Various types of arrangements are possible 
if a county wishes to retain ownership of county real estate while permitting it to be used for 
particular purposes.5 None of these arrangements, however, would result in the convey­
ance of real estate to a private nonprofit county historical society, as you have proposed.6 

5 See, e.g., R.C. 307.03 (board of county commissioners, by resolution, may permit 
the use of county real estate for a public library "or any other public purpose, upon such 
terms as it prescribes"); R.C. 307.09(B) (leases, rights, or easements in county lands may be 
granted to federal, state, or local governmental entities, to certain utility companies, "or to 
corporations not for profit for hospital, charitable, water, sewer, or recreational purposes," 
including memorial structures and parks, for the purposes and upon the terms that are in the 
best interests of the county, provided that the leases, rights, or easements are not inconsis­
tent with the county's need of the land for public use); R.C. 307.10(C) (leases, rights, or 
easements granted to federal, state, or local governmental entities or to certain utility 
companies may be entered into without competitive bidding upon resolution adopted by a 
majority of the board of county commissioners); R.C. 1743.10 (a county may appropriate its 
land to the use of a nonprofit organization organized to construct and conduct a museum for 
the exhibition and preservation of works of nature and art and related buildings or facilities 
for public meetings or entertainment, and to allow the organization to maintain and control 
the property upon such terms as are agreed upon); see also R.C. 307.28; McGuire v. City of 
Cincinnati, 22 Ohio Op. 334, 40 N.E.2d 435 (Ct. App. Hamilton County 1941), appeal 
dismissed, 139 Ohio St. 218, 38 N.E.2d 1023 (1942). 

6 Whenever a county enters into an arrangement with a private entity, care must be 
taken to assure that there is no violation of Ohio Const. art. VIII, § 6, which prohibits a 
county from raising money for, or lending its credit to, a private enterprise. Public aid to a 
private nonprofit entity has been permitted under this provision, but only when it serves a 
public purpose. See, e.g., 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-045; 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-096; 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-069; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-093 (tax revenue contributed to 
a convention and visitors' bureau may constitutionally be used to support a local historical 
museum); 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-049. 

We note that, for fiscal year 1998, of the money appropriated by the General Assem­
bly to the Ohio Historical Society for Historical Grants, an amount of $150,000 is earmarked 
to go to the Noble County Historical Society to be used for the renovation of the county jail. 
Am. Sub. H.B. 215, 122nd Gen. A. (1997) (eff. June 30, 1997) (sec. 65, uncodified). Thus, it is 
clear that the General Assembly has determined that renovation of the county jail by the 
Noble County Historical Society constitutes a public purpose. See R.C. 149.30 (acceptance of 
appropriated funds by the Ohio Historical Society constitutes an agreement to expend the 
funds only for the purposes for which the appropriation was made); R.C. 149.30(I), (K) 
(among public functions of Ohio Historical Society are "[e]ncouraging and promoting the 
organization and development of county ... historical societies" and "[p]roviding advisory 
and technical assistance to local societies for the preservation and restoration of historic ... 
sites"). 
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For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are hereby advised as
follows:

1. If a board of county commissioners wishes to convey to a private
nonprofit county historical society the title to real property consisting
of an old jail facility, the board must sell the property in accordance
with R.C. 307.09 and R.C. 307.10.

2. To sell real property pursuant to R.C. 307.09, the board of county
commissioners must determine that the property is not needed for
public use and that the interests of the county require its sale.

3. To sell real property pursuant to R.C. 307.10, a majority of the board
of county commissioners must adopt a resolution authorizing the sale.
The sale must be made either at public auction or pursuant to competi-
tive bidding, after appropriate public notice.
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