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EMPLOYEE, STATE-ADDITIONAL SERVICE, SICK LEAVE 
CREDIT-§ 143.29 R.C.-RATE OF SICK LEAVE ACCUMULA­
TION NOT ACCELERATED BY OVERTIME WORK. 

SYLLABUS: 

1. A public employee, who in addition to his regular duties performs part time 
additional service for his employer, is entitled to pay under the provision of Section 
143.29, Revised Code, for the time lost by illness up to the limit of his sick leave 
credit, and such payment should be in the same amount which he would have received 
if he had been at work during the period of his illness. 

2. Sick leave credit may be obtained by a public employee mentioned in Section 
143.29, Revised Code, at the rate of one and one-fourth days per month of active 
service, and that rate of accumulation will not be accelerated by the fact that the 
employee does overtime work in addition to his regular hours of service. 
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Columbus, Ohio, May 19, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication m which you request my 

opinion, your letter reading as follows : 

"The sick leave statute, Section 143.29 of the Revised Code, 
provides for the accumulation of sick leave of 13/4 work days per 
month with pay. In many of our school districts teachers and 
other employees are engaged in overtime work. For example, a 
teacher may have a regular assignment to teach in the day school 
and then have a regular assignment to teach in the evening 
school. The day school work week is Mondays through Fridays 
but the evening school classes may be only one, two or three 
nights per week. 

"A question has arisen as to what is a working day when a 
person is absent by reason of illness. Are we to compute the 
regular work day and the evening class hours along with the regu­
lar work day when the teacher is absent by reason of illness on a 
day in which teaching would be done both during the day and in 
the evening hours. 

"Janitors and certain other employees work overtime and in 
the course of the year accumulate considerable overtime hours. 
In computing and paying sick leave for absence due to illness, 
must such overtime work be taken into consideration in deter­
mining the amount of pay such an employee is to receive. I 
might point out that the statute expressly states that they are to 
accumulate sick leave credits at the rate of 1¼ working days. 
Since an 8 hour day is considered as a working day, shall the 
overtime be taken into consideration in computing the pay for 
absence due to illness or shall the employing agency pay only the 
regular day's salary or wage." 

Your communication really presents two questions, ( 1) the rate at 

which an employee should be compensated for days on which he is absent 

on account of illness, and (2) the basis on which sick leave should accumu­

late where an employee is working overtime. 

Section 143.29, Revised Code, reads as follows: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, and each full-time employee in the 
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various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be entitled 
for each completed month of service to sick leave of one and one­
fourth work days with pay. Employees may use sick leave, upon 
approval of the responsible administrative officer of the employ­
ing unit, for absence due to illness, injury, exposure to contagious 
disease which could be communicated to other employees, and to 
illness or death in the employee's immediate family. Unused sick 
leave shall be cumulative up to ninety work days, unless more 
than ninety days are approved by the responsible administrative 
officer of the employing unit. * * * Provisional appointees or those 
who render part-time, seasonal, intermittent, per diem, or hourly 
service shall be entitled to sick leave for the time actually worked 
at the same rate as that granted full-time employees. * * * This 
section shall be uniformly administered as to employees in each 
agency of the state government. * * *" (Emphasis added) 

It seems plain that the purpose of this provision in the law is to save 

an employee from the loss of his compensation when he is prevented by 

illness or other circumstances mentioned in the statute from doing his daily 

work. Accordingly, in the case which you recite, a teacher may be entitled 

to his regular annual salary for his regular work and in addition thereto a 

stipulated agreed amount for overtime work. It would therefore appear that 

if he is absent from work on account of illness for one or more days he 

should be paid for those days the same as if he were on duty, provided he 

has to his credit a sufficient accumulation of sick leave credit to cover 

the period of his absence. The precise amount of this compensation for 

overtime credit during that period may not be absolutely fixed, as this 

overtime work may not be constant, but it would appear to be within the 

sound discretion of the board of education to determine it with reasonable 

certainty. 

The statute provides that unused sick leave shall be cumulative up to 

ninety days, unless more than ninety clays are approved by the responsible 

administrative officer of the employing unit. If it is not so extended, then 

it becomes a fixed limitation, and the right of an employee to enjoy the 

benefit of the statute may be lost because he has exhausted his sick leave 

credit. 

For the purpose of accumulating this credit, it appears to me that the 

matter of earnings and overtime service has no part in the computation. 

The statute permits this accumulation on the basis of months and days, 

without any reference to the length of the day. It accumulates at the rate 
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of one and one quarter days per month or fifteen days in a year, and cer­

tainly no overtime service could add more than the regular number of 

calendar days to a month, or change one and a quarter days into two. The 

fallacy of undertaking to inject into the ascertainment of this credit anything 

other than the mere passage of the days would be further suggested by the 

provision of the law that the previously accumulated sick leave of an em­

ployee, who has been separated from the public service, may be placed 

to his credit upon his re-employment in the public service, and the further 

provision that an employee who transfers from one public agency to another 

shall be credited with the unused balance of the accumulated sick leave. 

Manifestly this accumulation of sick leave credit might be drawn on 

in a second employment where the salary or wage is either much larger 

or much smaller than that which was enjoyed at the time of its accumu­

lation. 

Accordingly, and 111 specific answer to your questions, it ts my 

opinion: 

1. A public employee, who in addition to his regular duties performs 

part time additional service for his employer, is entitled to pay under the 

provision of Section 143.29, Revised Code, for the time lost by illness up 

to the limit of his sick leave credit, and such payment should be in the 

same amount which he would have received if he had been at work during 

the period of his illness. 

2. Sick leave credit may be obtained by a public employee mentioned 

111 Section 143.29, Revised Code, at the rate of one and one-fourth days 

per month of active service, and that rate of accumulation will not be 

accelerated by the fact that the employee does overtime work in addition to 

his regular hours of service. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




