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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. A joint board of county comm1ss1oners acting pursuant to Chapter 
6133, Revised Code, to construct, reconstruct, or improve a joint county ditch 
is not authorized by law to issue and sell bonds to pay the cost of such im­
provement and a resolution adopted by such a joint board of county commis­
sioners is void to the extent that it attempts to determine the necessity for 
issuing bonds. 

2. Pursuant to Section 6133.03, Revised Code, as amended effective No­
vember 9, 1959, the board of county commissioners for each county included 
in the joint board of county commissioners may issue and sell bonds to pay 
such county's portion of the cost of the improvement. 

3. Section 6131.23, Revised Code, directs that interest shall be added to 
unpaid installments of assessments when bonds have been sold to pay for the 
improvement, but there is no authority in law for a board of county commis­
sioners to charge interest on such installments where there are no such interest­
bearing bonds. 

Columbus, Ohio, May 6, 1963 

Hon. John D. Starn 
Prosecuting Attorney 
Sandusky County 
Court House 
Fremont, Ohio 
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Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"Your opinion is requested as to the questions raised 
herein, based upon the following set of facts: 

"l. On February 27, 1959 John Maddy and others 
petitioned the Boards of County Commissioners of San­
dusky and Wood Counties for the deepening, widening and 
straightening of Sugar Creek, which has its origin in Wood 
County and its terminus in Sandusky County. 

"2. The necessary proceedings were had under 
Chapter 6133 to establish the Joint Board of County 
County Commissioners and the matter proceeded in accor­
dance with Chapter 6131. 

"3. An appeal was taken to the Common Pleas Court 
wherein the ditch project was sustained (with minor mod­
ifications) and a stipulation as to compensation and dam­
ages was entered into between all interested parties. The 
Court of Appeals, Sixth District, affirmed and the Supreme 
Court overruled the motion to certify the record and is­
sued its mandate to the Common Pleas Court, commanding 
that the project proceed according to law. Therefore, all 
legal remedies have been exhausted, both as to the pro­
priety of the project, the damages and compensation of the 
property owners and the assessments to be made against 
those benefited. 

"4. On July 12, 1960 the Joint Board passed a re­
solution which, among other things, determined 10 years 
to be the period of time for payment of the assessments 
and that bonds of the county be sold at not to exceed 4% 
per annum, with interest being added to the assessments 
(R. C. 6131.23). The estimated cost exceeded $100,000.00 

"5. The Joint Board has now determined that no 
bond sale will be required because there will be sufficient 
funds on hand to carry the project along and pay the con­
tractor out of current ditch funds. 

"I have been confronted with this set of facts and 
have been asked the following questions: 

"A. May the Joint Board lawfully amend its findings 
as to sale of bonds and make a finding that no such bond 
sale is necessary? 

"B. If the answer to Question A is in the affirma­
tive, then: May those of the property owners who fail to 
pay their assessments in cash be charged interest on their 
unpaid installments? (Comment: R.C. 6131.23, last para-
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graph, seems to permit interest charges only to the extent 
that the bonds bear interest). 

"The Engineer is ready to advertise for bids and, ac­
cordingly, it is requested that, if possible, your reply to 
the foregoing be expedited." 

Section 6133.03, Revised Code, as amended by the 103 General 
Assembly in Amended Substitute House Bill No. 306, 128 Ohio 
Laws, page 694, reads: 

"A joint board of county commissioners may do all 
the things that a board of county commissioners may do in 
a single county improvement, and shall be governed by and 
be subject to sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the 
Revised Code, relating to single county ditches insofar as 
applicable. The proceedings for a joint county improve­
ment shall proceed before said joint board the same as if 
said joint board were a board of county commissioners re­
presenting a county that included all the territory of all the 
counties represented by the commissioners on said joint 
board. The cost of a joint county improvement shall be 
paid by the counties affected by such improvement, in pro­
portion to their total ditch assessments, or as otherwise 
apportioned by the joint board, for such improvement. 
To meet its portion of such cost, a board of county com­
missioners may borrow such sums of money as are appor­
tioned to the county, and may issue and sell the bonds of 
the county to secure the payment of the principal and 
interest of the sum borrowed. Such principal and interest 
shall be paid as provided in Section 133.19 of the Revised 
Code. All rights of appeal, and all other rights and rem­
edies as provided in sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, 
of the Revised Code, apply to joint county improvements. 
All officers doing any acts or making any findings for or 
against such improvement shall perform all the duties 
required of them under such sections. All owners affected 
by the proceedings for a joint county improvement shall 
have all the rights and remedies given them in the case 
of single county improvements. The proceedings in joint 
county improvements shall be the same as the proceedings 
in single county improvements except as modified in sec­
tions 6133.02 to 6133.11, inclusive, of the Revised Code." 
(Emphasis added) 

Section 3 of Amended Substitute House Bill No. 306 provides: 

"Any proceeding pending at the time this act becomes 
effective which was commenced under the provisions of 
Chapter 6133 of the Revised Code shall be subject to and 
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affected by the amendments of the sections of the Revised 
Code made by this act." 

This amendment to Section 6133.03, Revised Code, became 
effective November 9, 1959, and the language which has been em­
phasized by italics came into the law at that time. Prior to 
that date Chapter 6133, Revised Code, had not provided for the 
issuance of bonds where a joint board of county commissioners 
was proceeding under that chapter to construct or improve a joint 
county ditch. It was the law as it formerly existed which was being 
considered in Opinion No. 499, Opinions of the Attorney General 
for 1959, page 253, the syllabus of which reads: 

"Section 6133.07, Revised Code, provised the sole 
method of financing the construction of joint county ditch 
projects by assessments against owners of benefited lands, 
and a joint board of county commissioners, the sole agency 
authorized to proceed with such joint improvements, is 
without authority, under Chapters 133., 6131., or 6133., 
Revised Code, to issue bonds or notes to finance such pro­
jects." 

The petition mentioned in your letter was filed February 27, 
1959, but, because of Section 3 of Amended Substitute House Bill 
No. 306, the joint board of county commissioners and the board 
of county commissioners have those powers and duties set forth in 
Section 6133.03, Revised Code, as amended. 

You have stated that the joint board of county commissioners 
adopted a resolution declaring that bonds of the county should be 
sold and should bear interest at a rate of not more than 4 percent. 
Section 6133.03, Revised Code, however, authorizes a board of 
county commissioners to issue and sell bonds of the county to meet 
its portion of the cost. This follows the direction that the total cost 
of the improvement shall be apportioned between or among the 
cooperating counties. It seems to me that there is nothing in this 
section which authorizes a joint board of county commissioners to 
borrow money or to issue and sell bonds, and such a resolution 
adopted by a joint board would be a nullity. 

Your inquiry states that an appeal was taken to a Court of 
Common Pleas in accordance with Chapter 6131, Revised Code, 
and that appellate procedures were exhausted, with the joint county 
ditch project being sustained. These appeals, however, pursuant to 
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Section 6133.09 and the pertinent sections of Chapter 6131, Re­
vised Code, would have related generally to the problems of the 
necessity or advisability of the improvement, assessments, com­
pensation for land taken, and damages to land. I find nothing 
which leads me to believe that these legal proceedings would in any 
way have touched on the question of issuing bonds to pay for 
this improvement. 

Section 133.19, Revised Code, mentioned in Section 6133.03, 
Revised Code, is part of the Uniform Bond Law, and directs that 
bonds or notes issued by any subdivision shall specify the purpose 
for which they are issued, the resolution or ordinance under which 
they are issued and that such evidence of indebtedness shall bear 
interest at not more than six percent. This section then directs 
the manner in which such bonds or notes shall be signed and 
sealed. There is nothing in this section which suggests that a 
joint board of county commissioners acting pursuant to Chapter 
6133, Revised Code, to construct or improve a joint county ditch is 
a "subdivision" within the meaning of Section 133.01, Revised Code. 

You have also asked whether interest may be charged on those 
assessments paid in installments if no bonds are issued and sold. 
I find nothing in Chapter 6133, Revised Code, which relates to this 
question. Section 6133.03, Revised Code, however, provides in 
part: 

"A joint board of county commissioners may do all 
the things that a board of county commissioners may do 
in a single county improvement, and shall be governed 
by and be subject to Sections 6131.04 to 6131.64, inclusive, 
of the Revised Code, relating to single county ditches 
insofar as applicable." 

Section 6131.23, Revised Code, to which you referred in your 
letter, directs that a board of county commissioners shall deter­
mine the period of time during which assessments shall be paid 
and concludes with this paragraph: 

"When assessments are made payable in installments 
and bonds have been sold to pay for the improvement, in­
terest shall be added to said installments of assessments 
at the same rate as is drawn by the bonds issued to pay 
for such improvements. Any owner may pay the estimated 
assessments on his land in cash within thirty days after 
the final hearing without paying any interest thereon." 
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There is no other provision in Chapter 6131, Revised Code, 
which authorizes a board of county commissioners to charge in­
terest on assessments which are paid in installments, and it is my 
opinion that Section 6131.23, Revised Code, is controlling; where 
no bonds are issued, there is no authority to add interest to the 
assessments made. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that: 

1. A joint board of county commissioners acting pursuant to 
Chapter 6133, Revised Code, to construct, reconstruct, or improve 
a joint county ditch is not authorized by law to issue and sell 
bonds to pay the cost of such improvement and a resolution adopted 
by such a joint board of county commissioners is void to the ex­
tent that it attempts to determine the necessity for issuing bonds. 

2. Pursuant to Section 6133.03, Revised Code, as amended 
effective November 9, 1959, the board of county commissioners 
for each county included in the joint board of county commissioners 
may issue and sell bonds to pay such county's portion of the cost of 
the improvement. 

3. Section 6131.23, Revised Code, directs that interest shall 
be added to unpaid installments of assessments when bonds have 
been sold to pay for the improvement, but there is no authority 
in law for a board of county commissioners to charge interest on 
such installments where there are no such interest-bearing bonds. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




