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OPINION NO. 71-056 

Syllabus: 

A veteran who has served two periods of active duty, the 
first period terminated by an honorable discharge, is eligible 
for soldiers' rel~ef if the second period of service is terminated 
by a discharge, other than dishonorable, under which some Federal 
veteran benefits remain to him. 

To: Dana L. Stewart, Adjutant General, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 22, 1971 

I have before me your request for my opinion which may be 
stated as follows: 

May a veteran, qualified for soldiers' relief 
in terms of need and residence, who has served two 
p~riods of.active duty, the first period terminated 
by an honorable discharge and the second period 
terminated by a dishonorable or less than honorable 
discharge, be eligible for soldiers' relief? 

Section 5901.08, Revised Code, provides a list of persons 
entitled to such relief and reads, in pertinent part, as follows: 

"Each township and ward soldiers' relief 
committee shall receive all applications for re­
lief under Sections 5901.02 to 5901.15, inclusive, 
of the Revised Code, from applicants residing in 
such township or ward. Such committee shall ex­
amine carefully into the case of each applicant 
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and on the first Monday in May in each year make 
a list of all needy soldiers, sailors, marines 
and airmen and of their needy parents, wives, 
widows and minor children, who reside in such 
township or ward. The list shall include soldiers, 
sailors, marines and airmen of the Spanish-American 
War, World war I, World War II or the Korean war 
and their wives, widows, needy parents, minor 
children, and wards, who have been bona fide 
residents of the state for one year, and of the 
county six months, and who, in the opinion of such 
committee, require aid and are entitled to relief 
under such sections." 

One of my predecessors, in an Opinion involving multiple 
periods of active service, stated that an honorable discharge 
was a prerequisite to any compensation from the Soldiers' Relief 
Fund. Opinion No. 2422, Opinions of the Attorney General for 1940. 
This position was subsequently modified to the extent that one 
who has been dishonorably discharged cannot qualify for such 
relief. Opinion No. 7249, Opinions of the Attorney General for 
1944. 

The reasoning underlying these Opinions evolves from a con­
sideration of Federal policy in dealing with persons dishonorably 
discharged from the Armed Forces. No one receives a dishonorable 
discharge except as a result of the sentence of a general court­
martial. It would be illogical to assume that a dishonorably 
discharged soldier, as shown by the rolls and records of the United 
States Army, would be entitled to any monetary assistance from a 
political subdivision of this State, in view of the fact that the 
Congress of the United States has seen fit by legislative enact­
ment to deprive him, by reason of his Army record, of all Federal 
benefits, privileges and emolument. Opinion No. 2422, supra. As 
to the entire service record of an individual, a dishonorable dis­
charge pervades the entire record of the applicant, so that the 
prior favorable enlistment is completely obscured and is of no 
consequence for the purpose of state relief. 

Turning to the situation of a less than honorable discharge, 
I feel that part of your query results from a concern over the 
language of Section 5901.0l, Revised Code, which reads, in 
pertinent part, as follows: 

"As used in sections 5901.16 to 5901. 37, in­
clusive, of the Revised Code: (A) 'Soldier' means 
an honorably discharged soldier, sailor, or marine, 
who served in the army or navy of the United States." 

This statute, although referring specifically to the Code 
sections relating to the interment of soldiers, has, in the past, 
been construed as also applying to the Code sections applicable 
to soldiers' relief. It was thought that there was a legislative 
intent to confine the benefits of both acts to one who had 
received an honorable discharge. My predecessor, in Opinion No. 
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7249, supra, modified this construction. This Opinion, in holding 
that one who receives a blue discharge certificate which is neither 
honorable nor dishonorable is eligible for soldiers' relief, states 
that relief, unlike a military burial, is not administered for 
the sake of bestowing an honor upon one who has earned a right to 
it. Rather, it grows out of the humane impulse to relieve dis­
tress due to poverty, disease and other misfortune. 

Essentially, my predecessor relied on the status of the 
veteran under Federal law and regulations, holding that the loss 
of pension and some other benefits were not in themselves sufficient 
to bar the veteran from benefits under the Ohio law provided the 
veteran remained eligible for Federal benefits such as hospitalization 
and domiciliary care. I see no reason to question his views. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you are so advised, that a veteran who has served two periods of 
active duty, the first period terminated by an honorable discharge, 
is eligible for soldiers' relief if the second period of service 
is terminated by a discharge, other than dishonorable, under which 
some Federal veteran benefits remain to him. 




