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OPINION NO. 78-033 

Syllabus: 

A board of tiducntion is not requir.:d to pay wages to a 
vocatiomil education student who, as part of the approved 
curriculum, works on 1:1 construction project for the 
benefit of the school district or a third party. 

To: Helen W. Evans, Director, Dept. of Industrial Relations, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 6. 1978 

1 have before me your request for my opm1on concerning the payment of 
wages to vocational education students, In your letter you indicate that your office 
has received a number of complaints concerning the use of non-paid vocational 
students on private and school district building projects. You have therefore 
requested my opinion on the following specific questions: 

1. 	 Must wages be paid to a vocational student who 
works on a construction site or on any other project 
belonging to a private party where the project in 
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question has been approved by the school board as 
part of the curriculum? 

2, 	 Would payment of wages to students be required if 
the project was for the school district itself, i.e. 
building an 11ddition to an existing school building, 
but where again the project hns been labeled part of 
the vocational school's curriculum? 

3. 	 If wages are to [be] paid to a vocational student on 
such a construction project, is the rate of wage to 
be determined in 11ccorcl.n.ncc witl1 Chapter 4Jll of 
the Revised Cocle, or would Chapter 4115 R.C. be 
l'PPliCab!e? 

R.C. 3313.90 requires that each school district establish 11nd maintain a 
vocational educ11tion program adequate to prepare a student enrolled therein for •m 
occupation. As I indicated in 1971 Op. Att'y Gen. tro. 71-068, Urn purpose of 
vocational education programs is to enable high school students to develop saleable 
skills, to motivate students to complete their high school training and to develop 
attitudes necessary in the work-a-<lay world, In order to fulfill their statutory 
duties purswmt to R.C. 3313.90, school districts across the state have developed 
educational programs which often replicntc in detail the actual work environment. 

I have on several prior occasions considered the powP.r of a board of educlltion 
to undertr.kc such pro(!Mms. On eF1.ch occ11sion I have concluded that a bo11rd of 
education may exercise its discretion in the design 11nd implementation of such 
progrsi.ms. See 1976 Op. Att'y Gen. No. 76··065 (A joint voc11tional school mP.y 
construct an<is1:?ll singll, fnmily residences as port of its vocntional education 
program); 1971 Op. Att'y Gen. No, 71-068 (A school district may enr,1·g0 in private 
enterprise, even at a profit, if the program is reasonably necessery to the 
vocatioMl educ·'.ltion curricul•}m); 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-026 (Use of school 
facilities for serving meals anrl banquets to community organizations is ,iustified es 
pm·t of the vocational education curriculum. 

It is my understanding that students who pa;·ticip11.tP. in vocational educgtion 
programs are graded on their performance rind receive classroom credit upon 
satisfactory completion of the course. I shall nssume thAt cl11ssroom credit will be 
given for the satisfactory completion of the courses about which you hR.ve inquired 
and that in the question of whether wages must be paid to such students the wages 
r.re intended to be in P.ddition to classroom credit. 

With but one exception, none of the various provisions in R.C. Chapter 3313 
relating to the administration of vocational education programs make mention of 
the payment of wages to students wtio participate in such programs. The one 
exception is set forth in R.C. 3313,93 as follows: 

A board of eoucation operating an occupational work 
adjustment laboratory in which students work to produce 
items on a contract basis for public agencies, private 
individuals, or firms may pav wages to such students as 
mey be determined by the board. Such students shall not 
be considered employees of the board for the purposes of 
Chapters 3309, 3319, 4123, ano 4141 of the Revised Code, 
or for any other purpose under state or federal law. 
(Emphasis added.) 

The term, occupational work adjustment laboratory, is not statutorily 
defined. It is my understanding, however, that the term refers to a specially 
equipped school laboratory designed to provide inst~uction in work adaptability 
skills to handicapped or disadvantaged students who are not capable of succeeding 
in a regular school program. The provisions of R.C. 3313.93 are, therefore, 
applicable only to a limited number of highly specific vocational programs. 

July 1978 Adv. Sheets 

http:pa;�ticip11.tP
http:progrsi.ms
http:undertr.kc


2-82 OAG 78-033 ATTORNEY GENERAL 

Moreover, even in those specific situations to which R.C. 3313.!l3 applles, the 
payment of wei.:{-'s to stunents is permissible rather than mandatory. 

! have also considered whether R.C. Chapter 4lll, the Minimum Fair Wage 
Standards Law, requires a school district to pay wages to students participating in 
vocational education programs. It is my opinion that it does not. R.C. 41ll.02 sets 
forth the minimum wage rates that every employer must pay each of his 
employees. Thus, R.C. 4lll.02 only applies where there is an employment 
relationship. The fact that the vocational educational program produces, as a by·· 
product of the program, a saleable commodity or a building or improvement 
benefitting the school district or a private contractor does not necessarily 
transform the relationship between the school <listrict and the student into that of 
an employment. The primary purpose of the relationship is still the education and 
development of the student. Moreover, even if it could be successfully argued that 
the unique charal'teristics of a vocational education program make the relationship 
one of an employment, RJ":, 4lll.Ol (E) (7) would exempt the school district from the 
payment of wages. R.C. 4lll.Ol(E) (7), which defines an employee for the purposes 
of R.C. Chapter 4lll, expressly states that employee does not include "(al member 
of a police or fire f,)rotection agency or student employed on a part-tim"' or 
seasonal basis by a. political subdivision of this state. 

With respect to v0i:-ational education programs dealing ~vith the construction 
of buildings or other public improvements by or for the henefit of a school district 
or other g-overnmental unit, it is also necessary to consider the applicability of R.C. 
,ms, which governs the payment of wages on public works projects. 

R.C. 4115.04 provides, in part, as follows: 

Every public autt,ority authorizecl to contract for or 
construct with its own forces a public 
improvement, shall have the .-iepartment of 
industrial relations cletermine the prevailing rates of 
wages fer mechanics and laborers in accordance with 
sec:+ion 4U5.05 of the Revised Code for the class of worl{ 
colle<:1 for by the public improvement, in the locality 
where the work is to be performed, 

R.C. 4115.06 provides, in part, as foll0•fl'S: 

In all cases where any public authority fixes a prevailing 
rate of wages under 4ll5,04 of the Hevisec. f;ocle, an<l the 
work is clone by contract, the contract executer! between 
the public authority anrl the successful bidder shall 
contain e. provision requiring the successful bidder and all 
his subcontractors to pay a rate of wages which shall not 
be less than the rate of wa.ges so fixed . . • Where a 
public authority const~ucts a public improvement with its 
own forces, such public autho,.ity shall pay a rate of wages 
which shall not be less than the rate of wnges fixed as 
provided in section 4115.04 of the Revised Code . . • 

Pt•rsuant to R.C. 41!5.03(A), public authority means "any officer, board or 
commission of the state, or any political subdivision of the state, authorized to 
enter into P. contract for the construction of a public improvement or to construct 
the same by direct e:nployment of labor • . .'' A IJoari! of education is, 
therefore, a public authority for the purposes of R.C. Chapter 4U5. I shall assume, 
moreover, that tfiere are vocational education projects which constitute the 
"construction" of a "pu~lic improvement" as defined in R.C. 4115.03(8) and R.C. 
4115.03(C). The applicability of R.C. Chapter 4115 to such vocational educational 
projects depends, however, or. whether the students pa.rticipating in such programs 
can be classified as mechanics anc laborers for the purposes of R.C. 4ll5.04. 

Since R.C. Chapter 4115 does not provide a definition for laborer or mechanic, 
the common usuage of these terms is controlling. R.C. 1.42. In 1977 Op. Att'y Gen. 
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No. 77-076, I concluded that "[el n individual practicing a particular trade or 
occupation qualifies as a laborer, workman or mechanic, as those terms are used in 
R.C. 4115.04 and R.C. 4115.05, If members of the same trade or occt•pation are paid 
wages pursuant to the terms of a collective bargaining agreement or en 
understanding between employers and bona fide labor organizations." It is my 
opinion that a vocational education student does not qualify as a mechanic or 
laborer under this definition. A vocational education student is not practicing a 
particular trade or occupation other than that of student. While the student does 
perform manv of the functions of the workman or laborer, the scope of his 
performance is limited to the approved curriculum and the duration of the course. 
Moreover, the given purpose of the student's activities is to develop skills and 
attitudes which will assist the student In entering, at some future time, the 
occupatior. to which he aspires, Since a student docs not become a mechanic or 
laborer by virtue of his parti<'ipation in a vocational education program, R.C. 
Chapter 4115 imposes no duty on a board of education to pay such students wages. 

It is, therefore, my opinion and you are so advised that: 

A boarrl of cducati0n is not required to pay wages to a 
vocational education student wtio, as part of the approved 
currlculum, works on a construction project for the 
benefit of the school district or a third party. 
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