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OPINION NO. 75-020 

Syllabus: 

1. The amended platting requirements as outlined in R.c. 
711.02 (B) apply, by inference, to R.c. 711.10 concerning sub­
divisions in unincorporated areas. 

2. The amended platting requirements as outlined in R.c. 
711.02 (B) and 711.06 apply to those unincorporated areas 
within a three-mile radius of a municipal corporation. 

3-4. The amended platting requirements as outlined in 
R.C. 711.02 (B) and 711.06 do not require a survey of the 
entire original parcels out of which a subdivision is 
created and require only that the boundaries of th.e lands 
of the dedicators within the new subdivision be marked by
broken lines on the plat, together with the metes-and-bounds 
description of such lines. 

5. The State Board of Registration for Professional Engi­
neers and Surveyors has no authority under R.C. Chapter 4733. 
to adopt guidelines for implementation of the new amendments. 

To: Daniel T. Spitler, Wood County Pros. Atty., Bowling Green, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 25, 1975 

I have before me your request for my opinion which reads 

as follows: 


"With respect to the questions listed below, our 
office would like your opinion on the following: 

"With regard to Senate Bill No. 347 amending 

Section 711.02 and 711.06 of the Ohio Revised Code: 


"(1) Though the act specifically purports to 

April 1975 Adv. Sheets 



2-76OAG 75-020 ATTORNEY GENERAL 

amend Section 711.02 and 711.06 is it fore­
seeable that the requirements outlined in the 
act may also be applied, by inference, to 
Section 711.10 concerning, in particular,
unincorporated areas? 

" (2) As to Sections 711. 02 and 711. 06, does 
the act apply solely to those properties 
within the incorporated areas or does it 
apply ~swell to those areas within a three 
mile radius of such incorporated areas? 

"(3) Does the act require a survey of the 
entire parcel or parcels out of which certain 
plat or plats are to be created or does the 
act simply require a survey of the plat or 
plats themselves? 

"(4) Does the act require a full-scale 
drawing of the survey to be filed with the 
plat dedication or may a broken line boundary 
survey be indicated on the plat? 

"(S) Should the guidelines for the imple~ 

mentation of this act, i.e. 'superimposed 

survey of lands, ' be provided by the State 

Board of Registration,***?" 


Senate Bill No. 347, to which you refer, became effective on 
September 30, 1974. With the amendments emphasized, it reads as follows: 

"To amend sections 711.02 and 711.06 

of the Revised Code relative to the super­

imposing of former acreage or lot boundaries 

upon new plats. 


"Be it enacted by the General Assembly of 

the State of Ohio: 


"Section 1. That sections 711.02 and 711.06 

of the Revised Code be amended to read as follows: 


"Sec. 711.02. (A) In-lots intended for sale 

shall be numbered in progressive numbers, or by

the squares in which situated, and their precise 

length and width shall be stated on the plat pro­

vided for in section 711.01 of the Revised Code. 

Out-lots which do not exceed ten acres in size 

shall, in like manner, be surveyed and numbered, 

and their precise length and width stated on the 

plat, together with any streets, alleys, or roads 

which divide or border on them. 


"(B) Every plat shall be superimposed on a 

survef of the lands of the dedicator s from which such 

f.lat S drawn I and shall contain an accurate backsround 

drawln of an metes-and-bounds descrl tlons oft e 


an t e rawn. 

"Sec. 711.06. A proprietor o( lots or grounds in 

a municipal corporation, who subdivides or lays them 
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out for •ale, shall make an accurate plat of such 
subdivision, describing with certainty all grounds laid 
out or granted for streets, alleys, ways, commons, 
or other public uses. The proprietor shall sfii'er­
i oae such lat n the lanafrom which sue lat 

s awn an a a m e an accurate ac groun rawing
of any metes-and-bounds descriptions of the lands from 
which such s!at Is drawn. Lots sold or Intended for 
sale shall numbered by progressive numbers or 
described by the squares in which situated, and the 
precise length and width shall be given of each lot 
sold ·or intended for sale. such plat shall be sub­
scribed by the proprietor, or his agent duly authorized 
by writing, and acknowledged before an officer authorized 
to take the acknowledgement of deeds, who shall certify 
the acknowledgment of the instrument, and such plat 
shall be recorded in the office of the county recorder. 

ftSection 2. That existing sections 711.02 and 
711.06 of the Revised Code are hereby repealed." 

1. You ask whether these amendments to R.C. 711.02 and 
711.06 also apply to R.C. 711.10, which provides for the sub~ 
dividing and platting of unincorporated land in a county, with 
the exception of land which lies within three miles of an 
incorporated city or within one and a half miles of an incor­
porated village. Since the amendments to both sections are 
substantially identical in meaning, though slightly different 
in phraseology, it will suffice i .f either section is found to 
apply to the unincorporated land covered by R.C. 711.10. The 
language of R.C. 711.06 clearly shows that it deals only with 
incorporated municipalities. The other section, R,C. 711.02, 
makes no reference to either incorporated or unincorporated lands. 

It must, however, be read in conjunction with the immediately

preeeeding section, R.C. 711.01, to which it specifica1ly refers 

An examination of the language of R.C. 711.01, together with 

the history of the two sections, provides ample evidence that 

they were intended to apply to wtiriciorporated lands as well as 

to that which had already been incorporated. 


The historical citations appended to the two sections in 
the Revised Code show that they have existed side by side at 
least since 1831. At present, R.C. 711.01 reads as follows: 

"Any person may lay out a village, or 

subdivision or addition to a mwticipal corporation, 

by causing the territoxy to be surveyed, and by 

having a plat of it made by a competent surveyor.

The plat shall particularly describe the streets, 

alleys, commons, or public grounds, and all in-lots, 

out-lots, fractional-lots, within or adjacent to 

such village. The description shall include the 

courses, boundaries, and extent." 


Prior to 1852 the word fttown" was used in the statute instead of 
ftvillage", but this was changed as a result of the Towns and 
Cities Act of 1852. Babin v. Ashland, 160 Ohio St. 328, 333-334 
(1953); Peck v. WeddeII';-r7 Ohio st. 271, 285 (1867)1 see also 
Fosdick v. Villaae of Perrysburg, 14 Ohio St. 472, 482 (1863),
and 38 o. Jur. 2 353-355. At any rate, either term, "town" or 
"villageft, can be used to refer to a comparatively small collection 
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of dwellings, whether incorporated or unincorporated, and I am 

satisfied that the words were used in the latter sense here. In 

its present form, R.C. 711.01 implies that a single individual 

can create an unincorporated village by complying with the 

platting provisions of R.C. Chapter 711. But before a village 

can be incorporated, it must have an area of two square miles with 

a population of twelve hundred, and a majority of the freeholders 

must institute the proceedings by a petition to the board of 

county commissioners. R.C. 707.01, 707.02. In a case in the 

Common Pleas Court of Cuyahoga County the validity of a plat was 

challenged on the ground that it had covered unincorporated 

territory when originally filed. The court said, Walworth v. 

Village of Collinwood, 8 Ohio c.c.R. 477, 478 (1894) 1 


"***It is said that this was not a town; 

that a town means a body corporate. It clearly 

appears by f;:his act that there it does not mean 

a body corporate, because the act contemplates 

that any person may lay out a townf and no man 

can make a bodl coxpot"ate a_ll by h mself. Mien 

'any person• w shes to lay out a town he can 

do so. The statute provides .the manner in which 

the map or plat shall be made; that it shall be 

recorded, and says what effect shall be given to 

the plat without any provision whatever for the 

fonnation of the municipal body. There were other 

statutes provided for the formation of municipal 

bodies. But this statute operates completely by 

itself simply on the plat made by that one person 

or more, in due fonn of law, and recorded as 

provided. 


(Emphasis added.) 

It should be noted that the first section of the chapter 
of the Revised Code prescribing proceedings for the incorporation 
of municipalities formerly provided, "Villages may be.created 
.and incorporated in the manner provided in Sections 707.02 to 
707.30, * * *" R.C. 707.01. In 1967 the General Assembly recognized 
the anomaly and eliminated the reference to "creation". 132 Ohio 
Laws, 353. 

In view of the foregoing, I conclude that R.c. 711.02 applies 
to unincorporated territory and that the amendment in S.B. No. 347 
applies to R.c. 711.10 also. 

2. Your next question asks whether the newly enacted require­
ments of R.C. 711.02 and 711.06 apply to plats in those areas 
within a three-mile radius of incorporated areas. I direct your 
attention to R.C. 711.09. This Section provides in part that: 

"Whenever a city planning commission adopts 

a plan for the major streets or thoroughfares 

and for the parks and other open public grounds 

of a city or any part thereof, or for the unin­

corporated territory within three miles of the 

corporate limits thereof or any part thereof, 

then no plat of a subdivision of land within 

such city or territory shall be recorded until 

it has been approved by the city planning comnds­

sion and such approval indorsed in writing on the 

plat. If such land lies within three miles of 

more than one city, then this section shall apply 
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to the approval of the planning cormnission of the 

city whose boundary is nearest to the land," 


Since the newly enacted requirements of R.C. 711,02 apply to 
plats of subdivisions in unincorporated areas, and since the 
legislature has given a municipality the authority to approve such 
plats within the three-mile unincorporated area surrounding its 
corporate limits, it follows that the amended requirements of 
R.C. 711.02 and 711.06 will also apply to those plats falling
within the three-mile radius. 

3. You next ask whether the new amendments require that 
a landowner, who desires to create a new village or subdivision, 
must, in preparation of the plat prescribed by Chapter 711 of 
the Revised Cod·e, survey the entire tract or tracts out of 
which the new subdivision is to be created, or whether the 
amendments are satisfied by a survey of only such portions of 
the original tracts as are to be included within the new sub­
division. 

It seems clear that both of the amendments, though slightly 
different in language, were intended to have the same meaning.
The meaning itself is, however, somewhat more difficult to · 
divine. The two amendments may fairly be summarized and para­
phrased as follows: a plat must be superimposed on a survey
of the lands from which the plat is drawn1 and the plat shall 
contain an accurate background drawing of the metes-and-bounds 
descriptions of the lands from which it is drawn. 

The essential terms in the amendments may be defined as 
follows: a "plat" is a map of a subdivision, R,C. 711.001 (A)1 
a "subdivision" is a division of a unit of land, or of contiguous 
units, into lots, any one of which is less than five acres, for 
the purpose o~ transfer of ownership, or for the purpose of im­
provement by erection of residential, cormnercial or industrial 
buildings and dedication of streets, R.C. 71L011 (B) 1 a "survey" 
is the measurement of a portion of the earth's surface, and par­
ticularly the lengths and directions of its bounding lines, for 
the purpose of conveyancing, recording and plotting of lands 
and subdivisions, R.C. 4733.01 (D)i a "metes-and-bounds descrip­
tion", usually the result of a survey, gives the boundaries of a 
tract of land by reference to natural or artificial monuments, 
or by beginning at a fixed starting ,point and running therefr.om 
by stated compass courses and distances, Black's Law Dictionary,
4th ed. (1957), p. 1142, 7 o. Jur. 2d, Boundaries, Secs. 3-11, 
17 o. Jur. 2d, Deeds, Secs. 95-105, Brumbaugh v. Chapman, 45 
Ohio St, 368 (1887). 

Your question seems to revolve upon the interpretation of 
the phrase, "lands of the dedicators from which such plat , is 
drawn", and more particularly upon the use of the word "drawn." 
That word has, of course, many meanings. Thus, the phrase 
may be read to mean the original tracts from which the sub­
division has been excised. Or it may mean only the tra~ 
from which the~ of the subdivision has been delineated. 

think it clea~at this latter is the correct Interpre­
tation of the language of the amendments. Under that lang­
uage it is the "plat" which is "drawn", not the "lands of 
the dedicators." The first interpretation would alter the 
amendment to read, "survey of the lands of the dedicators 
from which such subdivision is drawn." I conclude that the 
survey need not go beyond the limits of the new subdivision. 
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In the absence of any meaningful legislative history, 
except perhaps for the fact that S.B. No. 347 went through 
both houses of the Assembly in a very short time without 
amendment and without a dissenting vote (Bulletin, llOth 
General Assembly, p. 1973), recourse must be had to ordi­
nary rules of statutory interpretation. One of these, R.C. 
1.47, reads in part: 

"In enacting a statute it is presumed that: 

"* * * * * * * * * 
"(B) The entire statute is intended to be 


effective: 


"(C) A just and reasonable result is in­

tended: 


"(D) A result feasible of execution is in­

tended." 


We must, therefore, seek such an interpretation of the language 
of the mnendments as is both reasonable and workable. curry v. 
Lybarger, 133 Ohio st. 55, 60 (1937). The object of the amend­
ments must have been to simplify title examinations in cases 
where a single subdivision has been assembled from numerous 
smaller, separately owned, parcels of land. With the lines 
of "the survey of the lands of the dedicators" showing on the 
plat, together with the metes-and-bounds description of those 
lines, a lot owner can tell from the plat alone the derivation 
of his title. No further survey of the lands of the dedicators 
beyond the confines of the new subdivision is necessary. In my 
opinion, this interpretation is both reasonable and workable. 

4. Your fourth question asks whether the amendments re­
quire a full-scale drawing of the survey to be filed with the 
plat dedication or whether a broken line boundary of the lands 
of the dedicators may be indicated on the plat. Given my con­
clusion in question three "above, a broken line boundary, to­
gether with the metes-and-bounds description of such lines, 
is sufficient. The amended portions of R.c. 711.02 and 711.06 
require only those lines necessary to establish accurately the 
lands of the dedicators within the limits of the plat in question •. 

5. You also ask whether the State Board of Registration 
for Professional Engineers and Surveyors may adopt guidelines 
for implementation of the new amendments. I can find nothing 
in the provisions of R.c. Chapter 4733. which would give the 
Board any such authority. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

1. The amended platting requirements as outlined in R.C. 
711. 02 (B) apply, by inference, to R. c. 711.10 concerning aub­
divisions in unincorporated areas. 

2. The amended platting requirements as outlined in R.C. 
711.02 (B) and 711.06 apply to those unincorporated areas within 
a three-mile radi'Us of a municipal corporation. 

3-4. The amended platting requirements as outlined in R.c. 
711.02 (B) and 711.06 do not require .a surver of the entire 
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original parcels out of which a subdivision is created and re­
quire only that the boundaries of the lands of the dedicators 
within the new subdivision be marked by broken lines on the 
plat, together with the metes-and-bounds description of such 
lines. 

5. The State Board of Registration for Professional Engi­
neers and surveyors has no authority under R.C. Chapter 4733. to 
adopt guidelines for implementation of the new amendments. 


