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society or individuals for such purpose or either of them, and such com­
missioners may levy a tax upon all the taxable property of the county 
sufficient to meet the provisions of this section." 
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This act was passed March 8, 1889 (86 0. L. 69) and was originally section 
3702a of. Bates' Revised Statutes. It was intended to apply to counties containing 
"cities of the second grade of the first class." Section 1, Article XVIII of the 
amended constitution of 1912 provides as follows: 

.. 

"Section 1. Municipal corporations are hereby classified into cities 
and villages. All such corporations having a population of five thousand 
or over shall be cities; all others shall be villages. The method of trans­
ition from one class to the other shall be regulated by law." 

Inasmuch as there are now no cities of the second grade of the first class in 
Ohio, it is uelieved that section 14571 G. C. is inoperative. 

938. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

MUNICIPAL CORPORATION-DIRECTOR OF PUBLIC SERVICE-MAY 
PUBLISH NOTICES TO WATER CONSUMERS RELATIVE TO TIME 
FOR PAYMENT OF WATER BILLS. 

The director of public service may legally publish notices to water consumers• 
relative to the proper time and payment of water bills, and that paymellt for such· 
publication may lawfu'lly be made as an expense of conducting aud managing the 
municipal waterworks. 

CoLUMBUS, OHio, January 15, 1920. 

The Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your request for the opinion of 

this department as follows : • 

"Is a notice to consumers relative to the proper time and payment of 
water bills in place of notification by mail a legal publication chargeable to 
public funds?" 

Sections 3955 to 3981 are pertinent to your inquiry. General statutory power 
of council of a municipality to acquire, own and operate municipal waterworks, is 
given in section 3955. Since 1912. by the adoption of section 4, article XVIII, such 
power is granted by the constitution to municipalities. The management, conduct 
and control of the municipal waterworks is placed by section 3956 in the director of 
public service. By section 3957 he is empowered to make and enforce such by-laws 
and regulations "as he deems necessary for the safe, economical and efficient man­
agement and protection of the waterworks." 

Section 3958 empowers the director to assess and collect water rents "for the 
purpose of paying the expenses of conducting and managing the waterworks." 

Section 3959 provides : 
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"After paying the expenses of conducting and managing the water­
works, any surplus therefrom may be applied to the repairs, enlargement 
or extension of the works or of the reservoirs, the payment of the interest 
of any loans made for their construction or for the creation of a sinking 
fund for the liquidation of the debt." 

The remaining part of this section provides that the 

"amount authorized to be levied and assessed for waterworks purposes 
shall be applied by the council to the creation of the sinking fund for the 
payment of the indebtedness incurred for the construction and extension of 
waterworks and for 110 other purpose whatever." 

Of course the cost of such legal publication is not payable from the funds so 
levied and collected and so far as your inquiry may relate to these funds, it may be 
answered here in the negative. 

The first part of this section indicates a different rule as to the use and the dis­
position of the net surplus from the waterworks. While this sentence does not 
specifically relate to your question, its direct descriptions of such surplus, viz., that 
existing "after paying the expenses of conducting and managing the waterworks" 
impliedly authorize the payment of the expenses of conducting and managing such 
waterworks. 

Section 3960, providing that the income from such waterworks shall be kept 
as a separate fund, places such fund "when appropriated by council * * * sub­
ject to the order of the director of public service." 

Section 3961, authorizing the director to make certain contracts, is as follows : 

"Subject to the provisions of this title, the director of public service 
may make contracts for the building of machinery, waterworks buildings, 
reservoirs and the enlargement and repair thereof, the manufacture and 
laying down of pipe, the furnishing and supplying with connections all nec­
essary fire hydrants for fire department purposes, keeping them in repair, 
and for all other p1wposes necessary to the full and efficient manag'e-ment 
and cottstruction of waterworks." 

No provision of title 12 of which this section is a part, and to which it refers, 
is found to contain any prohibition against the publication of a notice to water 
consumers. On the contrary, in the sections preceding section 3960, it is quite clear 
that the management and conduct of the waterworks is very largely entrusted to 
the director of public service. 

Sections 4229, 6251 and others, requiring certain notices to be published in a 
certain manner, are not pertinent, but, it may be pointed out, are mandatory and of 
such a character that the rule of "the expression of the one excludes the other" 
has no application to the question of the authority· to publish notices necessary to 
the efficient management of a public enterprise. 

It may be pointed out that no specific authority exists for the payment of 
postage in mailing municipal water or electric light accounts, but such authority is 
implied ex necessitate from the expressed authority to one operating and managing 
the utility. 

It is believed, in view of the clear implication arising from these sections, that 
the director of public service may legally publish notices to water consumers rela-
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tive to the proper time and payment of water bills, and that payment for such pub­
lication may lawfully be made as an expense of conducting and managing the 
municipal waterworks. 

939. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

COUNTY BOARD OF EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY-FROM 
ONE SCHOOL DISTRICT TO ANOTHER IN SAME COUNTY--TITLE 
VESTS IN BOARD OF EDUCATION TO \.VHICH TERRITORY TRANS­
FERRED-SALE OF SUCH PROPERTY, HOW CONDUCTED- SEF. 
SECTION 4756 G. C.-TRANSFER OF TERRITORY UNDER SECTION 
4692 G. C. REQUIRES NO WARRANTY DEED-TITLE AU10:vTAT· 
ICALLY PASSES UPON COlviPLETION OF TRANSFER. 

1. T'Vhere the county board of education transfers territory from one school 
d·istrict to another schoo~ district in the same county school district, under the pro­
< isions of section 4692 G. C., title to school propet·ty situated in such transferred 
territory vests in the board of education to which such territory is transferred, 
upon the completion of such transfer. 

2. Where a board of education re.ceives ~itle to school property located in ter­
ritory which has been transferred by the county board of educatiot~ under the 
provisions of section 4692 G. C., such properly 11103' thereafter be sold by the board 
of education of the school district to which such territory was transferred, but 
such real or personal property to be sold must be offered in the mallllcr provid'ed 
in section 4:Z56 G. C. 

3. T¥here a county board of education transfers territory from one school dis­
trict to aiwther school district in the county school district, under the provisions 
of section 4692 G. C., warranty deeds to real estate used for school purposes and 
belonging to the board of education from which such territory was transferred, 
need not· be given to the board of education accepting such territory or school 
property1 as title to real estate automatically passes upon the completion of the 
transfer. 

CoLUMBUS, 0Hro, January 15. 1920. 

HoN. FLOYD E. STINE, Prosecuting Attorney, Medina, 0/zio. 
DEAR Sm :-Acknowledgment is made of your request for an opinion of this 

department on the following statement of facts: 
"Some time ago, a rural school district known as C. C. school district 

went into the L. village school district by petition. 
The C. C. school district owned two (2) parcels of land which ac­

cording to section 4692 of the General Code of Ohio, became vested in 
the board of education of the L. village school district. The L. village 
school district afterwards offered this land for sale at public sale, and 
the same was purchased for about eight hundred dollars ($800.00). 

Will you kindly advise me whether or not the L. village school board 
had a right to sell the same or if the price for which it sold would in any 
manner affect the sale thereof. 

Under the section of the statute authorizing the transferring of one 
school district to an adjoining district, should deeds to the real estate be 


