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OPINION NO. 73-005 

Syllabus: 

Under R.C. 1151.292 (A), a building and loan association may

make real estate loans only upon the security of a first mortgage. 


To: Wallace A. Boesch, Supt., Div. of Building and Loan Assoc., Columbus, 

Ohio 


By: William J. Brown, Attorney General, January 31, 1973 


Your letter requesting an opinion states th• far.ta and po•••
the question aa follows: 

Does a savings and loan association organized under 
Chapter 1151, Ohio Revised Code, have authority under 
Section 1151.292 (A), Ohio Revised Code, to invest in ao­
called 'wrap-around' loans~ which are eecured by liens 
on real estate. A wrap-aroun4 loan i• defined as an 
additional loan made by a second lender t.o refinance a 
mortgagor for a sum greater than the existing balance on 
a first mortgage, without paying off or disturbing the 
existence of the first mortgage. Thus the wrap-around 
mortgage held by the second lender ia a junior lien on 

the real estate rather than a first lien as provided

by Section 1151.292 (A), Ohio Revised Code. 


An example is presented as followaa 

A borrower having an original $1,000,000 mortgage

loan on residential real property, with an existing

balance of $700,000, desires to incr•aae his financing 

to $1,200,000. Thereupon a savings and loan uaocia­

tion (which has the capacity for this loan within its 

percentage-of-assets limitation) grants a total mort­

gage loan package of $1,200,000, •wrapping' its 1110rt­

gage for $1,200,000 around that of the first l•nder. 

Only $500,000 of the $1,200,000 loan is diab\lraect to 

the borrower. 


The question which we wish to be reaolv•d i• 

whether an association•, inv•atment in such a loan 

as described above, either in full or in part, would 

be a legal investment for the association under Sec­

tion 1151.292 (A)? 


The statute to which you refer, R.C. 1151.292, clearly prescribe
that a building aAd loan association may make ·real estate loan• only 
upon the security of a first mortgage. The only exception ia that 
the aasociation may accept ecme additional junior 1acurity when it 
already hold•• first mortgage on the property. In pertinent part
R.C. 1151.292 read, ae follower 

I 
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A building and loan association ah.all observe 

the following procedure in making real estate loans: 


(A) The association may make loans upon

obligations secured by a mortgage or deed of trust 

on real estate, which mortgage or deed of trust 

shall be made directly to the association. Ex­

cept for taxes and assessments not then payable,

such obligations shall be first liens on real 

estate. This section does not prevent an asso­

ciation organized under Chapter 1151. of the 

Revised Code from accepting additional security

when the primary and principal security is a 

first mortgage or deed of trust on real estate. 


(Emphasis added.) 

In a prior Opinion, recently rendered at your request, I pointed 
out that building and loan Rssociations are quasi-public institutions, 
the regulation of which was long ago pre-empted by the state: and 
that, while the powers of such associations were originally very
narrowly circumscribed, the General Assembly has in recent years con­
siderably broadened the scope of their activities. Opinion No. 72-100, 
Opinions of the Attorney General for 1972. That Opinion dealt with 
R.C. 1151.292 (H), which prescribes the maximum amount which a build­
ing and loan association is allowed to loan to any one borrower. The 
history of subsection (H) was traced from its form as enacted in 1955 
through several amendments culminating in 1967. The 1967 amendment 
was extensive, and, although somewhat ambiguous, the most reasonable 
interpretation seemed to be that it was designed to bring the law of 
Ohio into accord with federal regulations on the same subject. My
interpretation of subsection (H) was, therefore, based upon the clear 
intent of the federal limitation on the amount to be loaned to any 
one borrower. 

The present case is quite different. There is no ambiguity here. 
As can be seen from the plain language of R.C. 1151.292 (A), a build­
ing and loan association is permitted to maJce real estate loans only 
upon the security of a first mortgage. Gardner v. ~, 69 Ohio 
App. 229, 233, 235 (193~ln the so-called "wrap-around" loan, on 
the contrary, another lender already holds the first mortgage and the 
association receives only a second mortgage as security for its loan. 

It has been suggested that the "wrap-around" loan has been sanc­
tioned under federal regulations and that subsection (A} should be 
interpreted in the light of those regulations. The Rules and Regu­
lations for the Federal Savings and Loan system provide in pertinent 
part as follows (§ 541.9): 

(a) The term 'loans on the security of first 

liens' means loans on the security of any instru­

ment (whether a mortgage, deed of trust, or land 

contract) which makes the interest in the real 

estate described therein ••• specific security

for the payment of the obligation secured by such 

instrument, Provided, The instrument is of such 

nature that, in the event of default, the real 

estate described in such instrument could be sub­

jected to the satisfaction of such obligation with 

the same priority as a first mortgage or a first 

deed of trust in the jurisdiction where the real 

estate is located. 
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It is urgeed that the association which makes a "wrap-around" loan 
will place sufficient funds in escrow to be able to liquidate the 
first mortgage immediately upon default of the mortgagor, and that 
this makes the associations 's second mortgage an "obligation· with the 
Hl".1.9 priority as a first mortgage." 

Whether or not this federal regulation is consistent with the un­
derlying federal statute (12 u.s.c. 371) it is unnecessary to decide, 
for in the case of sub~ection (A) there is not, as there was in the 
case of subsection (H), any evi~en~e that t~General Assembly deli­
berately amended the statute to bring it into line with federal regu­
lations. As was noted in the previous Opinion, subsection (H) was 
amended for that purpose in 1967. Subsection (A). on the other hand, 
remains essentially the same today as when it was first enacted in 
1923 as part of G.C. 9657. 110 Ohio Laws, 68. I conclude, there­
fore, that subsection (A) differs from subsection (H), in that the 
language of the former is clear, whereas that of the latter ia 
ambiguous; furthermore, the two subsections also differ in that 
there is no evidence of any intent on the part of the General Assem• 
bly to bring the language of (A) into line with federal regulations,
whereas such evidence ia present in the case of (H). 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that, under R.C. 1151.292 (A), a building and loan 
association may make real eatate loans only upon the security of a 
first mortgage. 




