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1. JUSTICES OF PEACE-SALARY SHOULD BE PAID FROM 
COUNTY TREASURY AS ARE OTHER CLAIMS AGAINST 
COUNTY-SECTION 1907.47 RC. 

2. CLAIM FOR SALARY MAY BE ALLOWED BY COUNTY 
COMMISSIONERS-AT SUCH INTERVALS AS COMMIS­
SIONERS MAY DETERMINE-SECTION 307.55 RC. 

3. SALARY FOR JUSTICES OF PEACE-PROVISION MADE 
IN SECTION 1907.47 RC-MAY INCLUDE ALLOWANCE 
FOR SUPPLIES AND SUCH ITEMS-NOT NECESSARY 
COUNTY COMMISSIONERS IN FIXING SALARY DESIG­
NATE SEPARATELY AMOUNT ATTRIBUTABLE TO THE 
ALLOWANCE-AGGREGATE AMOUNT OF SALARY­
OFFICERS RE'QUIRED TO EXPEND AMOUNTS TO DE­
FRAY COST OF NECESSARY SUPPLIES, FORMS AND 
EQUIPMENT. 

SYLLABUS: 

1. The salary provided for justices of the peace in Section 1907.47, Revised 
Code, should be paid from the county treasury as are other claims against the county. 

2. Claims for such salary may be allowed by the county commissioners as pro­
vided in Section 307.55, Revised Code, at such intervals as the commissioners in 
their discretion may determiee. 

3. The salary for justices of the peace for which provision is made in Section 
1907.47, Revised Code, may include an allowance for supplies, etc., and it is not 
necessary that the county commissioners, in fixing such salary, designate separately 
the amount thereof attributable to such allowance. From the aggregate amount of 
salary so fixed and paid to justices of the peace such officers are required to ex-pend 
amounts sufficient to defray the cost of necessary supplies, forms, and equipment. 

Columbus, Ohio, November 18, 1955 

Hon. James H. DeWeese, Prosecuting Attorney 
Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I received your recent opinion No. 5805 with regard to 
the changes in the law relating to justices of the peace, and there 
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are still some unanswered questions with regard to compensation 
for them and I would appreciate receiving your opinion on the 
following matters : 

"l. R. C. 1907.47 provides that the salary of the justices of 
the peace shall be determined by the Board of County Commis­
sioners in which such offices of the justices of the peace is situ­
ated, but does not state by whom such salary is to be paid. Can it 
legally be assumed from this provision of law that the County 
Commissioners are to pay the salary, or is there some other pro­
vision of law which stipulates by whom the salaries are to be 
paid? 

"2. Does the provision of R. C. 1907.47 that 'The justices 
of the peace shall receive a fixed annual salary' require that such 
salary be paid annually or may it be paid in some other manner? 

"3. Does the provision of R. C. 1907.47 that the fixed an­
nual salary of the justices of the peace 'may include an annual 
allowance for supplies, forms and equipment' require that such 
allowance be considered in fixing the total annual salary and that 
upon payment of such annual salary the justices may or may not 
expend any part thereof for supplies, forms and equipment or 
should such annual allowance be fixed separately and used only 
for the purposes designated?" 

As to your first question, it would appear that Section 1907.47, 

Revised Code, is the only express statutory reference to the provisi.on of 

a salary for justices of the peace. However, it may ·be noted that under the 

provisions of Section 307.55, Revised Code, it is the function of county 

commissioners to approve the allowance of claims against the county, and 

this circumstance is strongly indicative of a legislative intent that in 

fixing the annual salary as provided in Section 1907.47, supra, the com­

missioners are acting to fix the rate of a continuing allowance against the 

county. 

This view is supported by the fact that in Sections 1907.32, 1907.33 

and 1907.34, Revised Code, as amended in Amended Senate Bill No. 319, 

the same enactment in which Section 1907.47, supra, is set out, all fees 

collected iby justices of the peace, with the exception of those received for 

performing the marriage ceremony, are to be paid monthly to the general 

fund of the county. It would seem, therefore, to be the legislative purpose 

that the fees thus paid into such fund would substantially offset payments 

therefrom ,by way of salaries to the officers concerned. For these reasons 

I conclude that the salary for which provision is made in Section 1907.47, 
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Revised Code, should be paid from the general fund of the county con­

cerned. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the rule stated in 

State ex rel. Bentley Co. v. Pierce, 96 Ohio St., 44, as follows: 

"3. In case of doubt as to the right of any administrative 
board to expend public moneys under a legislative grant, such 
doubt must be resolved in favor of the pu,blic and against the 
grant of power." 

It is to be borne in mind, however, that the chief legislative purpose 

in the provision of a salary for justices of the peace was indubitably to 

avoid the constitutional objection to the present fee system as pointed out 

by Chief Justice Taft in Tumey v. Ohio, 273 U. S., 510; 73 L. Ed., 749 

( 1927). One of the headnotes in this decision, as reported in 73 L. Ed., 

is as follows: 

"2. An accused is unconstitutionally deprived of due process 
of law if his li'berty and property are subjected to the judgment 
of a court the judge of which has a direct and substantial pe­
cuniary interest in reaching a conclusion against him." 

It is a well established rule of statutory construction that the inter­

pretation of a statute in such a way as to render its provisions wholly 

nugatory is the last extremity to which the courts should go. See 37 Ohio 

Jurisprudence, 614, Sec. 339. There is even stronger reason for the 

application of this rule in the case of an interpretation by an officer of the 

executive branch of the government; and it being clear that if the salary 

here in question cannot be paid from the county treasury it cannot be paid 

at all, any ruling that it is not a charge upon such treasury would quite 

clearly render this section without legal effect and so defeat the plain 

legislative purpose noted a:bove. 

Accordingly, in spite of the strict rule by which the authority to 

expend county funds is measured, I am impelled to conclude that the 

salary of these officers may properly be paid as are other claims against the 

county. 

Coming to your second question, it would appear that in the expres­

sion "fixed annual salary," the word "annual" is indicative of a yearly 

rate of payment rather than a requirement that a single payment be made 

each year. See Marion County Fiscal Court v. Kelly, 56 S. W., 815; 22 

Ky.' Law Rep., 174. 
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The statute does not specify, of course, at what intervals this salary 

is to be paid at the rates fixed by the commissioners, nor is it possiible to 

suppose that the provisions of Chapter 325., Revised Code, would apply 

since these provisions appear to be limited to the compensation of officers 

therein expressly designated. In this situation I am impelled to the view 

that such compensation should be paid as are other miscellaneous claims 

against the county as provided in Section 307.55, Revised Code. This 

section reads : 

"No claims against the county shall be paid otherwise than 
upon the allowance of the board of county commissioners, upon 
the warrant of the county auditor, except in those cases in which 
the amount due is fixed by law or is authorized to be fixed ,by 
some other person or tribunal, in which case it shall be paid 
upon the warrant of the auditor upon the proper certificate of 
the person or tribunal allowing the claim. 

"No public money shall be dis'bursed by the board or any of 
its members, but shall be disbursed by the county treasurer, upon 
the warrant of the auditor specifying the name of the party 
entitled to such money, on what account, and upon whose allow­
ance, if not fixed by law." 

Under these provisions it would appear to rest within the discretion 

of the commissioners to determine at what intervals salary claims oi 

justices might be presented and allowed. 

As to your third question it will be observed that the language of 

Section 1907.47, Revised Code, quite clearly provides that the "salary" 

therein fixed "may include a fixed annual allowance for supplies, forms, 

and equipment." If such allowance is included in the salary it must neces­

sarily follow that the officers concerned are to receive such salary, includ­

ing such allowance, in cash; and that they will then lbe under the duty to 

utilize such portion thereof as may be necessary to procure supplies, etc. 

In this connection it would not appear to be necessary under the statute 

for the commissioners to fix separate amounts as ( 1) salary and (2) 

allowance for supplies, etc., but they may give consideration to the officer's 

needs as to supplies, etc., in determining the aggregate annual amount he 

is to be paid as salary. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it 1s my opinion 

that: 

1. The salary provided for justices of the peace in Section 1907.47, 

Revised Code, should be paid from the county treasury as are other 

claims against the county. 
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2. Claims for such salary may be allowed by the county commission­

ers as provided in Section 307.55, Revised Code, at such intervals as the 

commissioners in their discretion may determine. 

3. The salary for justices of the peace for which provision is made 

in Section 1907.47, Revised Code, may include an allowance for supplies, 

etc., and it is not necessary that the county commissioners, in fixing such 

salary, designate separately the amount thereof attrihutwble to such allow­

ance. From the aggregate amount of salary so fixed and paid to justices 

of the peace such officers are required to expend amounts sufficient "to 

defray the cost of necessary supplies, forms and equipment. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




