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VACATING A STREET, ORDINANCE-COUNTY ENGINEER 

--SECTION 5551 G. C.-REQUIRED TO CHANGE TAX MAPS, 

BRING UP TO DATE, SHOW AREA VACATED, EFFECTIVE 

DATE - RECORD IN AUDITOR'S OFFICE - NO PROVISION 

IN LAW TO AUTHORIZE ENGINEER TO MAKE SUCH NO­

TATIONS ON COUNTY RECORDER'S PLATS-COUNTY RE­

CORDER WITHOUT AUTHORITY TO RECORD SUCH ORDI­

NANCE. 

SYLLABUS: 

1. A county engineer, under the provisions of Section 5551, General 

Code, is required upon presentation to him of a certified copy of an ordi­

nance vacating a street, ta change and bring up to date the tax maps in the 

auditor's office by making thereon a notation setting forth the area vacated 

by such an ordinance and the effective date of the same. There is no provi­

sion of lcnv, lwicever, i,:hich authorizes the county engineer to make such 

notation on the county recorder's plats. 

2. A county recorder is without authority of law to record an ordi­

nance vacating a street. 

Columbus, Ohio, May 21, 1940. 

Hon. Raymond 0. :Morgan, Prosecuting Attorney, 
Wooster, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 

"The County Engineer h_as requested that I obtain your opin­
ion on the following question : 

Section 3725, Ohio General Code, provides that a village may, 
by ordinance, vacate an alley or street but there seems to be no 
statutory provision for changing the records in the Engineer's Of­
fice, Auditor's Office or on the plat recorcl, in the Recorder's 
Office. 

After reading the statutes, it is my opinion, on presentation 
of the copy of the ordinance to the Engineer's Office, he should 
make a notation by referring to the ordinance number and that the 
Auditor could change the tax duplicate by noting a reference to 
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the ordinance number and likewise a notation could be placed on 
the plat records in the Recorder's Office referring to the ordinance 
number. 

However, I would appreciate your opinion as to what pro­
ceedings should be followed after passing the ordinance by a vil­
lage and upon its presentation to the Engineer's Office and Audi­
tor's Office. The engineer would especially like to know if he 
would have the authority to make the notations upon the plat 
records in the Recorder's Office and also whether or not the ordi­
nance could be recorded and if so in what records." 

Section 7181, General Code, reads in part as follows: 

" * ,1< '~ The county surveyor shall be the county tax map 
draftsman, but shall receive no additional compensation for per­
forming the duties of such position. ~' r* '* " 
Section 5551, General Code, reads as follows: 

"The board of county commissioners may appoint the county 
surveyor, who shall employ such number of assistants as are nec­
essary, not exceeding four, to provide for making, correcting, and 
keeping up to date a complete set of tax maps of the county. Such 
maps shall show all original lots and parcels of land, and all divi­
sions, subdivisions and allotments thereof, with the name of the 
owner of each original lot or parcel and of each division, subdivi­
sion or lot, all new divisions, subdivisions or allotments made in 
the county, all transfers of property showing the lot or parcel of 
land transferred, the name of the grantee, and the date of the trans­
fer, so that such maps shall furnish the auditor, for entering on 
the tax duplicate, a correct and proper description of each lot or 
parcel of land offered for transfer. Such maps shall be for the use 
of the board of equalization and the auditor, and be kept in the 
office of the county auditor." 

The title "county surveyor" was, by the terms of Section 2782-1, Gen­
eral Code, changed to "county engineer." Said section reads as follows: 

"The title of county surveyor shall be changed to that of coun­
ty engineer. Wherever the words 'county surveyor' are found in any 
section of' the General Code, not herein amended or repealed, 
they shall, after the taking effect of this act, be read 'county en-
gineer.' " · 

Under the terms of the two sections first above quoted the duty to make, 

correct and keep up to date a complete set of tax maps of the county is ex­

pressly enjoined upon the county engineer. It is a well established rule of 

law that public officers have in addition to such powers as are expressly 

granted them by statute, such implied powers as may be necessary to carry 

out those expressly given. Obviously, therefore, when a certified copy of a 
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city ordinance vacating a street is presented to the county engineer he would, 

in order to carry out the duties expressly enjoine<l upon him, be required to 

correct and bring tip to date the tax maps of the county by noting thereon 

the vacating of such street. 

Section 5551, General Code, further points out that such tax maps 

shall be for the use of the board of equalization and the auditor, and be kept 

in the office of the county auditor. Nowhere do the statutes provide that 

the county engineer shall correct the plat records in the recorder's office. 

In addition such section provides that such tax maps shall furnish the audi­

tor, for entering on the ta,'\'. list, a correct and proper description of each lot 

or parcel of land offered for transfer. It is obvious, therefore, that when the 

county engineer has corrected and brought up to date the tax maps in the 

county, the county auditor would thereby be enabled to enter the correct 

and proper description of such land on the tax list. 

I come now to the question of whether or not an ordinance ·vacating 

a street is such an instrument as would entitle it to record in the recorder's 

office. The recording of any instrument was unknown at common law, 

hence there must be statutory authority before an instrument is entitled to 

record. See note in 26 A. L. R. 1546. The duties of the county recorder 

with respect to recording instruments presented to him for record are set 

forth in Section 27 5 7 and 27 59, General Code. Said sections read as follows : 

Sec. 27 5 7. "The recorder shall keep four separate sets of 
records, namely: First, a record of' deeds, in which shall be record­
ed all deeds, powers of attorney, and other instruments of writing 
for the absolute and unconditional sale or conveyance of lands, 
tenemen'ts and heraditaments; Second, a record of mortgages, in 
which shall be recorded all mortgages, powers of attorney, or other 
instruments of writing by which lands, tenements, or heradit­
amcnts are or may be mortgaged, or otherwise conditionally sold, 
conveyed, affected or incumbered. in law; Third, a record of plats, 
in which shall be recorded all plats and maps of town lots, and of 
the subdivisions thereof, and of other divisions or surveys or lands; 
Fourth, a record of leases, in which shall be recorded all leases 
and powers of attorney for the execution of leases. All instru­
ments entitled to record shall be recorded in the proper record in 
the order in which they are presented for rceord." 

Sec. 2759. "The county recorder shall record in the proper 
record in fair and legible handwriting, typewriting, or printing, 
all deeds, mortgages, or other instruments of writing required by 
law to be recorded, presented to him for that purpose. They shall 
be recorded in regular succession_ according to the priority of pres­
entation, entering the file number at the beginning of such record. 
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At the foot of the record of each instrument he shall record the 
date and precise time of> day when it was presented for record." 

A reading of the above sections discloses at once that the language 

thereof does not specifically or in general terms provide for the recording of 

an ordinance. Consequently, no statutory prov1s10n existing therefor, it 

would follow that the recorder is without authority to accept and record 

an ordinance. 

You also ask whether or not the engmeer may make proper notations 

on the plat records of the recorder's ornce. 

In regard thereto, your attention is again invited to section 5551, supra. 

It will be noted that under the provisions of said section the engineer is re­

quired to correct and keep up to date the tax maps of the county. Nothing 

contained therein gives to him either express or implied authority to correct 

or alter the recorder's plats, and being possessed of only such powers as are 

given him by statute, it would naturally follow that he is without authority 

to make the notations in question. 

In conclusion, therefore, and m specific answer to your inquiry it is 

my opinion that: 

1. A county engineer, under the provisions of Section 5551, General 

Code, is required upon presentation to him of a certified copy of an ordinance 

vacating a street, to change and bring up to date the tax maps in the audi­

tor's office by making thereon a notation setting forth the area vacated by 

such an ordinance and the effective date of the same. There is no provision 

of law, however, which authorizes the county engineer to make such nota­

tion on the county recorder's plats. 

2. A county recorder is without authority of law to record an ordi­

nance vacating a street. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 


