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ATTORNEY GENERAL 

TOWNSHIP HOSPITAL-

1. PROCEEDS, TAX LEVY FOR OPERATING EXPENSES 
- §513.13 RC-CANNOT BE USED TO CONSTRUCT 
PERMANENT IMPROVEMENTS. 

2. FUNDS LIMITED BY LA \iV AS TO EXPENDITURE 
CANNOT BE USED FOR ANY OTHER PURPOSE; 
ACCOUNTING DEVICES, "FUND" OR "RESERVE" 
CANNOT AFFECT SPECIFIC FUNDS AS TO EXPENDI­
TURE. 

SYLLABUS: 

1. The proceeds of a tax levy for operating expenses voted by the electors of a 
joint township hospital district under the provisions of Section 513.13, Revised Code, 
may not be expended to pay the cost of the construction of permanent improvements 
to the hospital. 

2. Funds. the expenditure of which is limited by law to specified purposes, cannot 
be expended for other purposes merely because by an accounting device they have been 
assigned to a certain "fund" or "reserve." 
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Columbus, Ohio, July 11, 1957 

Hon. James I. Shaw, Prosecuting Attorney 

Auglaize County, \Vapakoneta, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I ·have been requested by the Board of Hospital Governors 
of Jackson, German, Noble and St. Mary Joint Hospital District 
to obtain from you your opinion on the expenditure of accumulated 
funds derived from a one mill tax levy for operational expenses 
for the construction of an additional twenty-bed wing to the 
present hospital. 

"The Jackson, German, Noble and St. Marys Joint Township 
Hospital District was created some seven years ago under Ohio 
General Code 3411, et seq. ( now Ohio Revised Code Section 
513.01, et seq.) and bonds were issued for the construction of the 
hospital. 

"In 1951 a one mill tax levy for operating expenses was sub­
mitted to the electors in the district and was approved under Ohio 
General Code 3414-3 (now Ohio Revised Code Section 513.13). 
Since that time the funds received under the one mill operating 
levy have been used for the payment of expenses in operating the 
hospital but the funds so received have been in excess of the ex­
penditures and a sizeable amount of money has accumulated. It is 
now the desire of the Board of Hospital GovernoTS to add an 
additional twenty-bed wing to the present hospital with the funds 
which have accumulated under the one tnill operating levy and 
from donations which have accumulated since the hospital has been 
in operation. 

"Question 1. Can a Board of Governors of a Joint Township 
Hospital District expend funds which accumulated under a one 
mill operating levy for the construction of an additional wing to 
the hospital? 

"If your answer to question No. 1, is 'no', question No. 2 ts 
submitted: 

"Can the Board of Governors of a Joint Township Hospital 
District expend funds which are set aside under a building depre­
ciation reserve fund for the construction of an additional wing 
to the hospital?" 

Section 513.13, Revised Code, provides, in pertinent part, as follows: 

"The board of elections of the county in which a joint town­
ship hospital district lies shall, by resolution approved by a two-
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thirds vote of the joint township district hospital board, ,place upon 
the ballot for submission to the electorate of such district, at the 
next primary or general election, occurring not less than thirty 
nor more than ninety days after the request is received from such 
joint township district hospital board, the question of levying a 
tax, not to exceed one mill outside the ten-mill limitation, for a 
period not to exceed five years, to provide funds for the payment 
of necessary e.rpenses incurred in the operation of the hospital.
* * * " (Emphasis added) 

Section 5 of Article XII of the Constitution of Ohio provides: 

"No tax shall be levied, except in pursuance of law; and every 
law imposing a tax shall state, distinctly, the object of the same, to 
which only, it shall be applied." 

Thus funds derived from a tax levy for operating expenses can ,be 

expended only for operating expenses. Section 5705.01, Revised Code, the 

definition section of the general tax levy law, defines "current operating 

expenses" to exclude expenses for permanent improvements. 

It has been suggested that certain sections of the general tax levy law, 

Chapter 5705., Revised Code, may he so interpreted as to authorize the 

expenditure of these funds for construction of permanentt improvements. 

However, Section 513.13, supra, authorizes the levy of a tax to 

provide funds for operating expenses, and Section 5 of Article XII of 

the Constitution of Ohio, supra, limits the expenditure of the proceeds of 

tax levies to the statuto-ry purposes for which they are levied. Inasmuch as 

statutes having more than one .possible interpretation must be so interpreted 

as to avoid unconstitutionality, I am compelled to conclude that no section 

of Chapter 5705., Revised Code, may be so interpreted as to authorize the 

expenditure of funds derived from the tax levied under Section 513.13, 

Revised Code, for construction of permanent improvements. 

Your second question involves the use of moneys set aside in a "build­

ing depreciation reserve fund" for purposes of construction of permanent 

improvements. 

There is no provision 111 the statutes for a "building depreciation 

reserve fund," and the creation of such a fund is merely a convenient 

business device. It amounts to no more than assigning a name to a segre­

gated portion of an agency's moneys. Attaching words to a fund does not 

authorize its expenditure for purposes for which the constituent moneys 

could not be spent. 
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It is my opinion, therefore, and you are advised, that: 

1. The ,proceeds of a tax levy for operating expenses voted by the 

electors of a joint township hospital district under the provisions of Section 

513.13, Revised Code, may not be expended to pay the cost of the construc­

tion of permanent improvements to the hospital. 

2. Funds the expenditure of which is limited by law to specified 

purposes, cannot be expended for other .purposes merely because by an 

accounting device they have been assignee! to a certain "fund" or "Teserve." 

Respectful!y, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




