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tion in the absence of a petition being filed, signed by fifty-one percent of 
the property owners as set forth in Section 3298-3, General Code. 

It would appear from Section 3298-2, and related sections, that the filing 
of a proper petition, signed by at least fifty-one per cent of the land or lot 
owners, is a jurisdictional step that must be taken preceding the action of 
the township trustees in viewing the road and determining to improve it 
where such action is taken by a majority of the board only. 

In the case you present, while it would seem there is nothing to pre­
vent additional names being added to the petition, said petition would be 
of no effect, in so far as any actions that have been taken by the trustees 
prior to its being supplied with a sufficient number of names. In other words, 
new names might be added to the petition, but it would be necessary to have 
the board of township trustees take action thereon as if it were an original 
petition. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is 
my opinion: 

First, where only a majority of a board of township trustees act upon 
a petition to improve a road, if said petition does not contain at least fifty·· 
one percent of the land or lot owners who are to be especially taxed or 
assessed for said improvement the action of said trustees is void. 

Second, under such circumstances, if the board of trustees has acted by 
a unanimous vote, the lack of sufficient signatures on the petition would 
have no effect. 

Third, under such circumstances, additional names might be added to 
the petition, but if action is to be taken by only a majority of the members 
of the board of trustees in order to make the action valid, it will be neces­
sary for them to re-enact all of the procedure the same as if an original 
petition had been filed. 

3844. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-WHERE NECESSARY MAY ESTABLISH 
SCHOOLS CONSISTING OF LESS THAN EIGHT GRADES. 

SYLLABUS: 
If, in the opmwn of a board of education, it will best serve the interests of 

education in the district, it may establish schools where one or several school 
grades are taught, and may, by force of Section 7684, General Code, assign the 
youth of the district to the schools so established. 

CoLUMBUS, OHio, December 11, 1931. 

HoN. B. 0. SKINNER, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opin­

ion, which reads as follows: 

"I am informed that in several cases where the elementary schools 
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are over-crowded, boards of education have established schools known 
as auxiliary schools in which are housed pupils of the first four 
grades. 

Attached hereto is a letter giving detailed information concern­
ing these schools. 

The question has arisen as to whether the boards of education 
in such cases can assign pupils to these auxiliary schools and still 
be fulfilling the requirements of Sections 7644, 7648 and 7684." 

From the letter referred to in your inquiry, I gather that this question 
has arisen by reason of the fact that in a certain school district there have 
been established schools in which instruction is given in the first four grades, 
only. 

Some doubt has arisen in the mind of the county superintendent of 
schools for the county school district in which this district is located, with 
reference to the right of the board of education to assign pupils to this 
school, inasmuch as the school docs not measure up strictly to the definition 
of an elementary school as defined by statute. 

Section 7684 of the General Code, authorizes. boards of education to 
"make such assignments of the youth of their respective districts to the 
schools established by them as in their opinion will best promote the inter­
ests of education in their districts." 

The power granted to. a board of education in the statute referred to 
above, is not limited so far as the class of schools to which an assignment 
of pupils may be made is concerned. 

The only question is whether or not a board of education is authorized 
to establish a school such as you mention. 

Section 7644, General Code, provides that each board of education ~hall 
establish a sufficient number of elementary schools .to provide for the free 
education of all the youth of school age in the district. Section 7648, General 
Code, defines an elementary school as one where instruction is given in certain 
branches of learning therein named "primarily to students of the first to 
eighth school years." 

I find nothing in the provisions of these statutes which requires a board 
of education to establish an elementary school for the entire eight grades 
in one building or under one roof. 

Boards of education have wide discretion in the establishment of schools 
and, in my opinion, may, in carrying out the provisions of Section 7644, Gen- -
era! Code, providing for the establishment of such elementary schools as 
may be necessary, establish schools wherein one or more of the several grades 
are housed. 

I am of the opinion that. if, in the opinion of a board of education, it 
will best serve the interests of education in the district, it may establish 
schools where one or several school grades are taught, and may, by fot-~e 

of Section 7684, General Code, assign the youth of the district to the 
schools so established. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


