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BUDGET CO;\<I:MISSIONER-CHIEF COUNTY TREASURER ~1A Y SERVE 
ON COUNTY BUDGET cm.D.USSION WHEN-0. A. G. 1931, VOL. III, 
P. 1417 AFFIRMED. 

SYLLABUS: 
The chief deputy cozmty treasurer may, i11 the abse11ce of the treamrer, se,....Je 

as member of the cotmty budget commission. 0 pinio11s of A ttomey Ge11eral for 
1931, Vol. III, page 1417, affirmed. 

CoLUMBus, OHIO, December 8, 1934. 

HoN. GEORGE N. GRAHAM, Prosewti1tg Attorney, Canton, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"Our county treasurer is inquiring as to whether or not his chief 
deputy can serve in the absence of the treasurer, as a member of the 
budget commission. We find a 1925 opinion which says that the deputy 
auditor cannot serve as a member of the budget commission, in the 
absence of the auditor. However, in the 1931 opinions, at page 1419, 
we find that it has been held by the Attorney General that the deputy 
auditor or deputy treasurer could act as a member of the budget com­
mission in the absence of their chief. 

Will you kindly let us have your opinion as to which rule should be 
followed?" 

Your inquiry is with respect to whether or not the chief deputy county treas­
urer may serve as member of the budget commission in the absence of the treas­
urer, while the opinions to which you refer relate to the question of whether or 
not the deputy county auditor may thus serve. It is accordingly necessary to 
determine at the outset whether or not the chief deputy treasurer is in the same 
category as the deputy county auditor in so far as the authority to serve on the 
budget commission is concerned, in the absence of the treasurer and county auditor 
respectively. 

Section 2563, General Code, authorizes the appointment of a deputy county 
auditor in the following language: 

"The county auditor may appoint one or more deputies to aid him 
in the performance of his duties. The auditor and his sureties shall be 
liable for the acts and conduct of such deputy or deputies. 'vVhen a 
county auditor appoints a deputy, he shall make a record thereof in 
his office and file a certificate thereof with the county treasurer, who 
shall record and preserve it. When a county auditor removes a deputy, 
he shall record such removal in his office and file a certificate thereof 
with the county treasurer, who shall record and preserve it." 

Substantially the same provisions with respect to the appointment of a 
deputy county treasurer are contained in Section 2637 of the General Code as 
follows: 
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"Each county treasurer may appoint one or more deputies, and he 
shall be liable and accountable for their proceedings and misconduct in 
office." 

There are no provlSlons in the General Code which confer upon the deputy 
county auditor any greater powers as such than those so conferred upon the 
deputy county treasurer and it is therefore obvious that these officers are in 
the same category in so far as your inquiry is concerned. This was the position 
taken by this office in an opinion rendered in 1925 hereinafter referred to. 

It remains then to pass upon the position heretofore taken by this office 
upon the question of whether or not a deputy county auditor may serve as mem­
ber of the county budget commission, which commission under Section 5625-19, 
General Code, consists of the county auditor, the county treasurer and the 
prosecuting attorney. 

The 1925 opinion appearing in Opinions of the Attorney General for 1925, 
page 406, held as set forth in the syllabus: 

"A deputy treasurer or a deputy auditor may not act in the place 
of a treasurer or auditor as members of a county budget commission 
or the county board of revision."' 

The then Attorney General based his conclusion upon the positiOn that the 
county auditor and the county treasurer as members of the budget commission 
exercised quasi judicial functions. 

This opinion was reversed, in part, by this office in the 1931 opinion to 
which you refer, reported in Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. 
III, page 1417, the syllabus of which reads: 

"The same person may not simultaneously hold posthons of city 
auditor and deputy auditor of the county in which the city is located." 

The then Attorney General based his position as to the incompatibility of 
the offices of city auditor and deputy county auditor upon the conclusion that 
the deputy auditor was authorized to sit as a member of the budget commission 
in the absence of the auditor, thus reversing in part the 1925 opinion, supra. 
The discussion and reasoning upon which this reversal was based is set forth 
on page 1419 as follows: 

"I am not unmindful of an opinion found in 1925 0. A. G. 406, 
which held that a deputy auditor may not act in the place of an auditor 
as the member of a county budget commission. In the body of such 
opinion reference was made to the case of Hulse vs. State, 35 0. S. 421, 
which held in part as disclosed by the first branch of the syllabus: 

'1. Neither a deputy clerk of the court of common pleas, nor a 
deputy county auditor, has any power to act in selecting the names of 
persons for a struck jury. That duty must be performed by the clerk, 
auditor, and recorder in person, except as otherwise provided in the 
statute. (75 Ohio L. 642, §27; }{ev. Stats. §5 186.)' 

The then Attorney General declared: 
'While this decision docs not state in so many words that a judicial 

function may not be exercised by a deputy, it has been cited in numerous 
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instances as authority for such rule by reason of the statement in the 
alternative.' See also Davies, ex rei., vs. Scllcrcr, 11 0. C. C. (n. s.) 209. 

The case of Hulse vs. State, supra, involved the construction of 
Rev. Stats. 5185 and 5188, relative to selecting and striking juries, and 
the latter statute read in part 'if the clerk, auditor or recorder is in­
terested in the cause, sick, absent from the county, related to either of 
the parties, or does not stand indifferent between them, a judge entitled 
to hold such court may in term time or vacation appoint some judicious 
disinterested person to take the place of. the officer so disqualified. * * *.' 

It is apparent from an examination of this statute that a specific 
manner is set forth relative to the action to be taken in case the county 
officials mentioned in such section are unable or disqualified to act, 
which section would control Rev. Stat. 4949, analogous to Section 9, 
General Code, which read at that time: 

'A duty enjoined by statute upon a ministerial officer and an act 
permitted to he done by him may be performed by his lawful deputy.' 

A consideration of the foregoing principles leads to the conclusion 
that the 1925 opinion, insofar as it prohibits a deputy auditor from per­
forming the duties of the county auditor on the county budget com­
mission, is not tenable since there is no designated method to be fol­
lowed in case of the inability on the part of the county auditor to serve 
on the county budget commission. It is also evident that Section 9, Gen­
eral Code, above quoted, confers a larger scope of authority upon deputies 
than that formerly conferred by Rev. Stat. 4949." 

Upon careful consideration of the position last taken by this office upon the 
subject matter of your inquiry, I am constrained to affirm the same. 

It is accordingly my opinion in specific answer to your inquiry that the 
chief deputy county treasurer may, in the absence of the treasurer, serve as 
member of the county budget commission. 

3606. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-CANAL LAND LEASE EXECUTED TO THE GUMMED 
PRODUCTS COMPANY OF TROY, OHIO, FOR LAND IN TROY, 
:rviiAMI COUNTY, OHIO. 

Cor.uMnus, OHIO, December 10, 1934. 

HoN. T. S. BRINDLE, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-You recently submitted to this office for my examination and 

;tpproval a canal land lease in triplicate executed by you as Superintendent of 
Public \.Yorks and as Director of said Department, to The Gummed Products 
Company, a corporation, of Troy, Ohio. By this lease, which is one for a term 
of ninety-nine years, renewable forever, and which provides for an annual rental 
of $96.00, subject to the reappraisement of the land for rental purposes at the 


