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OPINION NO. 70-074 

Syllabus: 

The provision contain,::!d in Section 711.05, Revised Code, 
restricting county co!Ilillissioners from il;~posing a greater 
minimum lot size than 4800 square feet in the adoption of 
rules and regulations governing plats and subdivisions, does 
not invalidate a towm,hip zoning resolution imposing a greater 
minimum lot size upon the same platted subdivision or sub­
divisions. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 30, 1970 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"This office has been requested an opinion 
relative to the provisions of Section #711.05 
of the Revised Code. 

"A plat has recently been submitted for ap­
prov~l to the County Commissioners for an area 
in this county existing in a township in an un­
incorporated part thereof proposing to have water 
and sewage facilities with lots of square footage 
permitted by the existing township zoning ordinance. 
Reference being made to the aforesaid section of 
the Revised Code which in part specifies that the 
square footage requirements shall not impose a 
greater minimum lot area than 4800 square feet. 
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"This raises the question of whether a zoning 
ordinance in a township or health regulation must 
be limited by this particular section of the Revised 
Code or may they by such ordin~nces require greater 
minimums than the 4800 square feet as described 
in the aforesaid Section of the Revised Code. 
* * *" 

Section 711.05, Revised Code, reads in part as follows, 

"Upon the submission of a plat for approval, 
in accordance with section 711.04 of the Revised 
Code, the board of county commissioners shall 
certify thereon the date of such submission, and 
the approval of the board required by such sec­
tion or the refusal to approve shall take place 
within thirty days thereafter or such further time 
as the applying party may agree to: otherwise such 
plat is deemed approved and may be recorded as if 
bearing such approval. The board may adopt general 
rules and regulations governing plats and subdivisions 
of land falling within its jurisdiction, to secure 
and provide for the coordination of the streets within 
the subdivision with existing streets and roads or 
with existing county highways, for the proper amount 
of open spaces for traffic,circulation, and utilities, 
and for the avoidance of future congestion of popu­
lation detrimental to the public health, safety, or 
welfare but shall not impose a greater minimum lot 
area than 4800 square feet.***" (Emphasis added) 

'l'he adoption of rules and regulations governing plats and 
subdivisions which must be submitted for approval is permissive 
only as to the county commissioners, and the restriction governing 
minimum lot areas may or may not be imposed. Furthermore, the 
prohibition against the imposition of a greater minimum lot area 
than 4800 square feet contained in Section 711.05, su~, applies 
as against the county commissioners only. It cannot serve to 
control or restrict a township zoning resolution providing 
minimum lot areas. Under independent statutory authority, 
the board of township trustees may regulate the minimum size 
of lots by zoning resolution. Section 519.02, Revised Code, 
reads in part as follows: 

"For the purpose of promoting the public 

health, safety, and morals, the board of town­

ship trustees may in accordance with a compre­

hensive plan regulate by resolution the loca­

tion, height, bulk, number of stories, and size 

of buildings and other structures, including 

tents, cabins, and trailer coaches, percentages 

of lot areas which may be occupied, set back 
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building lines, sizes of yards, courts, and 
other open spaces, the density of population, 
the uses of buildings and other structures***" 

The case of state, ex rel. Bugden Development Co. v. 
Kiefaber et al., 113 Ohio App. 523 (1961) clearly holds that 
this statutory language authorizes regulation of minimum lot 
sizes by township zoning resolutions and reads at page 526: 

"A principal contention of relater is that 
the zoning statutes do not empower a township 
to regulate the minimum size of lots, frontages, 
yard depths, etc., and that such provisions in 
this resolution bear no reasonable relationship 
to the public health, safety and morals. 

"Section 519.02, et seq., Revised Code, pro­
vides that such powers may be exercised by town­
ship trustees and electors. A zoning resolution 
adopted in accordance with these statutes, if 
reasonably related to promotion of the public 
health, safety and morals, may reg~late, among 
other things, 'percentages of lot areas which 
may be occupied, set back building lines, sizes 
of yards, courts, and other open spaces, the den­
sity of population***·'" 

In the foregoing case, a township zoning resolution re­
quiring a minimum lot size of 20,000 square feet was upheld. 
In another case, State, ex rel. Grant, v. Kiefaber, et al., 
114 Ohio App. 279 (1960), a township zoning ordinance re­
quiring~ minimum lot size of 80,000 square feet was sustained 
and held valid. 

I am of the opinion therefore, and you are so advised that 
the provision contained in Section 711.05, Revised Code, re­
stricting county commissioners from imposing a greater minimum 
lot size than 4800 square feet in the adoption of rules and 
regulations governing plats and subdivisions, does not in­
validate a township zoning resolution imposing a greater 
minimum lot size upon the same platted subdivision or sub­
divisions. 




