
OAG 94-077 Attorney General 2-386 

OPINION NO. 94-077 


Syllabus: 


R.C. 1777.02, as amended by Sub. S.B. 74, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 1, 
1994), does not require a county recorder to endorse a conveyance of real 
property to or from a limited partnership that is fanned or registered under R.C. 
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Chapter 1782 prior to the transfer of the property by the county auditor and 
recording of the conveyance by the county recorder. 

To: R. Alan Corbin, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Lee Fisher, Attomey General, November 29, 1994 

You have requested an opinion as to whether the portion of R C. 1777.02 concerning 
endorsement by the county recorder of an instrument conveying real property to or from certain 
partnerships applies to instruments conveying real property to or from a limited partnership. 

Certificate of Limited Partnership 

The General Assembly recently enacted Sub. S.B. 74, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 
1, 1994) in which it amended numerous statutes governing business organizations, including 
limited partnerships. Prior to the effective date of Sub. S.B. 74, in order to form a limited 
partnership, RC. 1782.08(A) required the filing of a certificate of limited partnership in the 
office of the county recorder of the county in which the limited partnership had its principal 
place of business. See generally RC. 1777.05 (requiring county recorder to keep register of 
finDs and persons mentioned ill partnership certificates fLIed in his office). Sub. S.B. 74 
amended RC. 1782.08(A) to require such certificate to be fLIed with the Secretary of State, in 
accordance with RC. 1782.13. 1 

Sub. S.B. 74 also provides for the filing with the Secretary of State of a certificate of 
limited partnership of a limited partnership that was in existence on July 1, 1994. In order to 
consolidate the filing of all certificates of limited partnership in the office of the Secretary of 
State, the General Assembly has enacted RC. 1782.63, which requires the filing of a certificate 
of limited partnership or an application for registration as a foreign limited partnership with the 
Secretary of State by all limited partnerships existing or registered prior to July 1, 1994. R C. 
1782.63 states in pertinent part: 

(A)(1) Each limited partnership existing prior to the effective date of this 
section, and each foreign limited partnership registered pursuant to [R.C. 1782.49 
and .50) prior to that date shall fLle a certificate of limited partnership and an 
application for registration as a foreign limited partnership, respectively, with the 
secretary of state as follows: 

(a) Each limited partnership with a name beginning with the letter A, B, 
C, D, E, or F shall so fLle with the secretary of state on or before June 30, 1995; 

(b) Each limited partnership with a name beginning with the letter G, H, 
I, J, K, L, or M shall so fLle with the secretary of state on or before December 
31, 1995; 

(c) Each limited partnership with a name beginning with the letter N, 0, 
P, Q, R, or S shall so fLle with the secretary of state on or before June 30, 1996; 

(d) Each limited partnership with a name beginning with the letter T, U, 
V, W, X, Y, or Z shall so fLle with the secretary of state on or before December 
31, 1996. 

R.C. 1782.13 concerns the filing of certificates of limited partnership and related 
documents with the Secretary of State. 
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It may not be until as late as December 31, 1996, therefore, that every limited partnership that 
was in existence on July I, 1994, will have on file with the Secretary of State a certificate of 
limited partnership. 

Conveyance of Property to 0." from Limited Partnership 

One concern appears to be with the obligations of the county auditor and county recorder 
under R.c. 1777.02, as amendt.!d by Sub. S.B. 74. R.C. 1777.02 now states in pertinent part: 

Except as provided ill this section, every partnership transacting business 
in this state under a fictitious name, or under a designation not showing the 
names of the persons interested as partners in the partnership, shall fLle for 
record, with the county recorder of the county in which its principal office or 
place of business is situated and of each c,)unty in which it owns real property, 
a certificate to be recorded and indexed by the recorder, stating the names in full 
of all the members of the partnership and their places of residence. The county 
auditor shall not transfer, and the county recorder shall not record, any 
conveyance of real property to or from any such partnership, unless the 
instrument is endorsed by the county recorder, showing that the partnership has 
filed and the county recorder has recorded the cenificate required by this 
sectioll .... 

The certificate shall be signed by the partners and acknowledged by some 
officer authorized to take acknowledgements of deeds, ... except that a domestic 
or foreign limited partnership that is fonned under or registered pursuant to [R. C. 
Chapter 1782J need not file a cenificate pursuant to this section. (Emphasis 
added.) 

R. C. 1777.02 thus requires, with certain exceptions, that every partnership doing business in the 
state under a name that does not disclose all the partners' names file with the appropriate county 
recorder a certificate showing the names and addresses of all the partners. R. C. 1777.02 excepts 
from this filing requirement a limited partnership formed under, or registered pursuant to, R.C. 
Chapter 1782.2 

A qu~stion has been raised concerning the application to a conveyance of real property 
to or from a limited partnership of that portion of R. C. 1777.02 that prohibits the county auditor 
from transferring property and the county recorder from recording a conveyance of property to 
or from "any such partnership" without the endorsement of the county recorder, showing that 

2 Also amended by Sub. S.B. 74, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 1, 1994) is R.C. 
1782.15, which states: 

The fact that a certificate of limited partnership is on fLle in the office of 
a county recorder or with the secretary of state is notice that the partnership is a 
limited partnership and that the persons designated in the certificate as general 
partners are general partners. It is not notice of any other fact. Any certificate 
ftled with the secretary of state on or after January 1, 1995, shall supersede all 
certificates fLIed in the office of a county recorder pursuant to this chapter or 
pursuant to the law governing limited partnerships that was in effect prior to April 
4, 1985, with respect to such partnership. 
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the partnership has fIled and the recorder has recorded lithe certificate required by this section. " 
The use of the phrase "such partnership" clearly refers to a partnership that is required by RC. 
1777.02 to fIle a certificate of partnership with the appropriate county recorder. As of July I, 
1994, however, RC. 1777.02 no longer requires a limited partnership fonned or registe':ed 
under RC. Chapter 1782 to fIle a certificate under that section. Thus, a certificate of lirr.ited 
partnership is no longer a "certificate required by this section," for purposes of RC. 17T1.02. 
Accordingly, the prohibition in RC. 1777.02 against the county auditor's transfer of property 
or the county recorder's recording of a conveyance of real property to or from a partnership 
without the endorsement of the recorder "showing that the partnership has fIled and the county 
recorder has recorded the certificate required by this section," has no application to an 
instrument conveying property to or from a limited partnership fonned or registered under RC. 
Chapter 1782.3 

An additional concern raised by the recent amendments to the statutes governing 
certificates of limited partnership is that prior to July 1, 1994, fonner R.C. 1782.08 (1989-1990 
Ohio Laws, Part ill, 5228 (Am. Sub. H.B. 441, eff. July 18, 1990» required a limited 
partnership to fIle a certificate of limited partnership in the office of the county recorder. Even 
after July 1, 1994, the county recorder will, therefore, have such previously flIed certiftcates on 
record in his office. Further, pursuant to RC. 1782.63, a certificate of limited partnership for 
a limited partnership that was fonned prior to July 1, 1994, may not be on fIle with the 
Secretary of State until as late as December 31, 1996. As of July 1, 1994, however, RC. 
1777. 02 no longer requires endorsement by the county recorder of an instrument conveying real 
property to ~!" from a limited partnership prior to the transfer of the property by the auditor or 
filing of the conveyance by the county recorder, whether or not a certiftcate of limited 
partnership has been fIled with the county recorder or the Secretary of State. 

Conclusion 

In answer to your question, it is my opinion, and you are hereby advised that R. C. 
1777.02, as amended by Sub. S.B. 74, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 1, 1994), does not 
require a county recorder to endorse a conveyance of real property to or from a limited 
partnership that is fonned or registered under R. C. Chapter 1782 prior to the transfer of the 
property by the county auditor and recording of the conveyance by the county recorder. 

Pursuant to R.C. 1782.02, "[t]he name of any limited partnership, as set forth in its 
certiftcate of limited partnership, shall include 'Limited Partnership,' 'L.P.,' 'Limited,' or 
'Ud.'" (Emphasis added.) Prior to its amendment in Sub. S.B. 74, R.C. 1782.02 required the 
name of any limited partnership to contain the words "limited partnership." 1983-1984 Ohio 
Laws, Part IT, 4169, 4179 (Am. Sub. H.B. 607, eff. April4, 1985). It will, therefore, be 
apparent from the names contained in the instrument of conveyance whether a partnership is a 
limited partnership for which the county recorder need not provide an endorsement under RC. 
1777.02. 
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