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STATE OFFICE BUILDING COMMISSION-HAS AUTHORITY 

TO CONSTRUCT ONE OFFICE BUILDING ONLY-HAS RE­
CEIVED NO APPROPRIATIONS TO FULFILL ITS FUNCTION. 

SEC. 151.22, R.C. AM. H. B. NO. 1124, 103 G. A. 

SYLLABUS: 

The state Office Building Commission has the authority pursuant to Section 
151.22, Revised Code, to construct one office building only but has received no 
appropriation under Amended House Bill No. 1124, of the 103rd General Assembly, 
or under any other statute, to fulfill its function. 

Columbus, Ohio, December 8, 1959 

Darold I. Greek, Chairman, State Office Building Commission 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which request reads as 
follows: 

"Sections 151.21 to 151.23, inclusive, of the Revised Code 
relate to the creation and duties of a State Office Building Com­
mission. The first sentence of Section 151.21 states: 

" 'There is hereby created a commission composed of five 
members to acquire a site and to construct a new State Office 
Building.' 

Section 151.22 provides in part: 

" 'The commission created in Section 1 of this Act shall have 
the following powers and duties : 
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(a) The commission shall acquire a suitable site for the 
building of a new State Office Building. Such site shall be lo-
cated in Franklin County. 

(b) The commission shall have the power and duty to con­
struct a new State Office Building upon the site * * *. 

(c) The commission shall have the power and duty to ac­
quire by purchase, gift or by condemnation proceedings the neces­
sary land for the establishment of a new State Office Building.' 

"House Bill No. 1124 enacted by the 103rd General As­
sembly, Regular Session, contains an appropriation item num­
bered 098, which reads : 

" 'Construction of an office building or buildings in Franklin 
County, including site acquisition and including any modification 
of the Ohio Departments Building pertaining to adjacent new 
construction.' ............................... $11,000,000.00. 

"In view of the references in the statutes creating the com­
mission to 'a new State Office Building' and the reference to 'an 
office building or buildings' in the appropriation act, the Com­
mission would like to have your opinion on the following question : 

" ( 1) Does the Commission have the authority to construct 
more than one office building? 

"(2) If the Commission has the authority to construct more 
than one office building, may the buildings be located on different 
sites? In this connection, note the several references to "site' in 
the statutes creating the commission and to 'site acquisition' in the 
appropriation act. 

" (3) If the Commission may construct more than one build­
ing, may it construct a building for one department of the state 
government, for example for the Highway Department, or must 
any building which it constructs be for the purpose of housing 
several departments ?" 

You have requested answers to three questions and I shall take them 

up in the order in which you have asked them. 

The first question is, whether the commission has the authority to 

construct more than one office building. Section 151.22 (b), Revised Code, 

quoted in your letter, specifically grants to the commission the power to 

build a new State Office Building. It must appear obvious, however, that 

the power of any government agency to carry out such an act as construct­

ing an office building is necessarily dependent for its effectiveness on an 

appropriation of money to the agency to carry out its function. Thus, 

https://11,000,000.00
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latent in your question is the added question whether the General Assembly 

has appropriated any funds to the State Office Building Commission for 

the purposes of constructing such a building. As letter states, Amended 

House Bill No. 1124 of the 103rd General Assembly, which makes appro­

priations for capital improvements, appropriates certain money to the De­

partment of Public Works as follows: 

"098. Construction of an office building or buildings in 
Franklin County, including site acquisition and including any mod­
ification of the Ohio Departments Building pertaining to adjacent 
new construction ... 11,000,000" 

The issue then presented is, is this money appropriated to the State 

Office Building Commission or to the Department of Public Works for 

the creation of an office building or buildings? 

I am familiar with Opinion No. 2070, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1958, issued by my predecessor, which held that an appropriation 

of $15,000,000.00 to the Department of Public Works by the 102nd General 

Assembly was actually an appropriation to the State Office Building Com­

mission for the stated purpose. While the circumstances which prompted 

that opinion ar,e somewhat analogous to the present situation of the State 

Office Building Commission, there are certain important differences. The 

1958 Opinion was based on three premises which are no longer operative. 

The first was that both the statutes creating a State Office Building Com­

mission and appropriating $15,000,000.00 were enacted by the same Gen­

eral Assembly within a few days of each other. The second was that Sec­

tion 151.22 (c), Revised Code, limited the total cost of construction by the 

State Office Building Commission and the purchase price of the site to not 

more than $15,000,000.00 and the amount appropriated by that same Gen­

eral Assembly for the purpose of providing an office building was exactly 

$15,000,000.00. The third premise was that the appropriation was for 

the purpose of providing an office building which was the express purpose 

of the statutes creating the State Office Building Commission. 

In the present situation none of these premises exist. The first 

premise no longer applies because the current appropriation was made two 

years subsequent to the enactment of the statutes creating the State Office 

Building Commission. The second premise is also inapplicable inasmuch 

as the General Assembly did not amend Section 151.22, Revised Code, 

which still provides that the total cost of construction and the purchase 

https://15,000,000.00
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price of the site by the State Office Building Commission shall not exceed 

$15,000,000.00. In the 1959 appropriation enacted by the 103rd General 

Assembly in Amended House Bill No. 1124, supra, only $11,000,000.00 

was appropriated to the Department of Public Works for the construction 

and site acquisition of such an office building. Thus, the amount appro­

priated, unlike the situation in the 1957-1958 biennium, is not the same 

as the maximum which the State Office Building Commission is authorized 

to expend. 

But perhaps the most material difference between the situation which 

confronted my predecessor and the present lies in the fact that the third 

premise is also not operative. Both Section 151.22 (a) and (b) and the 

1957 appropriation act provided for the construction of a single building 

only. While the powers of the State Office Building Commission in this 

respect have not been altered, the current appropriation to the Department 

of Public Works is for construction of an office building or buildings and 

includes any modification of the present state office building relating to 

new construction. Section 151.22, Revised Code, gives the State Office 

Building Commission power to construct only one office building; Amended 

House Bill No. 1124 appropriates money for construction of one or more 

office buildings and also for the purpose of modifying the presently existing 

State Office Building. Inasmuch as the State Office Building Commission 

does not have the power to build more than one office building and does 

not have any express power to modify the present state office building, 

it appears evident that the recent appropriation was not intended for the 

State Office Building Commission. 

Moreover, Amended House Bill No. 1124, supra, clearly appropriates 

the funds directly to the Department of Public Works thereby authorizing 

said Department to expend this money to construct one or more office 
buildings. 

It might be argued that the General Assembly was cognizant of the 

opinion of my predecessor on this same point when it appropriated this 

money to the Department of Public Works and proceeded on the assumption 

that any appropriation to the Department of Public works would, in fact, 

be used by the State Office Building Commission as an adjunct of that 

Department. This argument is not persuasive, however, in view of the 

fact that the appropriation calls for activity not within the scope of the 

purposes for which the State Office Building Commission was created. 

The contention that the statutory purposes of the State Office Building 
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Commission were amended and enlarged by the passage of Amended House 

Bill No. 1124 cannot be sustained in light of the failure to mention the 

State Office Building Commission in the latter act. To say that the State 

Office Building Commission is authorized to use part of the current ap­

propriation for the construction of one building, leaving the remainder for 

the Department of Public Works to be used in the construction of one or 

more buildings and the modification of the present building, would bog 

governmental processes in a hopeless quagmire, for no method has been 

proposed for the equitable distribution of these funds between the two 

agencies. 

In light of this answer to your first question, I do not consider it 

necessary to answer your other two questions. 

For these reasons it is my opinion, and your accordingly advised, that 

the State Office Building Commission has the authority pursuant to Sec­

tion 151.22, Revised Code, to construct one office building only but has 

received no appropriation under Amended House Bill No. 1124, of the 

103rd General Assembly, or under any other statute, to fulfill its function. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




