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OPINION NO. 75-008 

Syllabus: 

1. A board of education may not expend public funds for 
lunches or dinners for persons attending a local meeting of 
such board, regardless of how the cost is billed. 

2. A board of education may expend public funds from stu­
dent activity accounts as payment for meals for non-students, 
provided such expenditure is for a public purpose. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 11, 1975 

I have before me your predecessor's request for my opinion, 
which may be restated as follows: 

(1) May a board of education expend public
funds for lunches or dinners for persona attending 
a local meeting of such board? 

(2) Ia the expenditure in question number one 
proper if such coat is billed as "rental of facilities?" 

(3) May a board of education expend public funds 
from student activity accounts as payment for meals 
for non-students? 

R.C. 3315.15, which provides for the establishment of a 

service fund to be used in paying the expenses of members of a 

board of education, reads as follows: 


"Any board of education may by resolution set 
aside from the general fund or, in the case of a 
county board of education, from the county board of 
education fund, a sum not to exceed fifty cents for 
each child so enrolled, or five thousand dollars, 
whichever is greater, except that in the case of a 
county board of education the fund shall not exceed 
five thousand dollars, such sum of moner to be known 
as the 'service fund,' to be used only n paring the 
e,cpensea of members of such boards o~educat on 
actually Incurred In the performance of their duties, 
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or of their official representatives, such payments 
to be made only in such amount as may be approved by 
the board of education on statement of the several 
members, or their official representatives, furnished 
at the next succeeding regular meeting of such 
board of education, provided, however, that no 
school district shall expend a sum to exceed 
thirty thousand dollars in any one school year
for such service fund." (Emphasis added.) 

This Section provides that such expenses of members of a 
board of education as are actually incurred in the performance
of their duties may be paid by the board of education from the 
service fund. Thus if the cost of lunches or dinners for persons
attending a board meeting is an expense incurred in the performance
of their duties, such cost may be paid from the service fund. 

This principle is noted in Drury, Ohio School Guide, 3d Ed., 
Sec. 4.22, which reads, in part, as follows: 

"It is legal to use a service fund to pay 

expenses of board members actually incurred in 

the performance of their duties, regardless

of whether such expenses were incurred within 

or without the district of such members. * * * 


"The amount of expenses that may be incurred, 
as well as the nature of the items that may be 
reimbursed, rests in the sound discretion of each 
board, subject to the fundamental rule that public 
funds may not be expended to reimburse public
officials or employees for expenses that are 
personal and private, and not official, or not 
actually incurred in the performance of their 
duties." 

In State, ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97 (1916), 
the court stated at 99: 

"The authority to act in financial transactions 
must be clear and distinctly granted, and if such 
authority is of doubtful import, the doubt is resolved 
against its exercise in all cases where a financial 
obligation is sought to be imposed upon the county." 

See also Opinion No. 1016, Opinions of the Attorney General for 
1946. The Locher doctrine was later made applicable to boards 
of education In State, ex rel. Clark v. ~, 103 Ohio St. 
465 (1921). 

Assuming that the board meetings in question are taking place 
in the home district of the board and do not involve travel away
from headquarters, meals appear to be a purely private expense.
While a public purpose is served when the board meets, the public 
receives no benefit from expenditures for lunches or dinners which 
are served at such meetings, because meals are not necessary to 
the conduct of the meetings. Therefore, I must conclude that 
a board of education may not purchase meals for persons attending 
a local meeting of such board because such .cost is a private expense 
and not one necessarily incurred in the performance of their duties. 
In support of this conclusion is Opinion No. 70-061, Opinions of 
the Attorney General for 1970, in which my predecessor advised that 
a board of education may not purchase food or drink to be served 
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at meetings held pursuant to R.c. 3315,06. While we are concerned 
here with R.C. 3315.15, the two statutes are similar in that 
neither provides authority for the expenditure in question. In 
case of doubt as to the right to expend public moneys, such 
doubt must be resolved against the expenditure. State, ex rel. 
Bentley and Sons Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 44 (1917), 

Your second question concerns the propriety of an expenditure 
for meals at board meetings if such cost is billed as "rental of 
facilities." Certainly if facilities must be rented for a board 
meeting, such an expenditure would be justifiable because a public 
purpose is served when the board meets. However, merely clothing 
meals under another heading, such as "rental of facilities," 
does not change the basic, private nature of such meals. The 
expenditure in question, then, is not permissible no matter what 
name is attached to it. 

Your third question is whether a board of education may 
expend public funds from student activity accounts as payment for 
meals for non-students. R.C. 3315.062 concerns student activity 
programs and expenditures pursuant thereto and reads as follows: 

"The board of education of any school 

district may expend moneys from its general 

revenue fund for the operation of such student 

activity programs as may be approved by the 

state board of education and included in the 

program of each school district as authorized 

by its board of education. Such expenditure 

shall not exceed five-tenths of one per cent 

of the board's annual operating budget. 


"The state board of education shall develop, 
and review biennially, a list of approved student 
activity programs. 

(Emphasis added,) 

The third paragraph of R.C. 3315.062 provides for the 
establishment of a student activity fund. The approval of the 
board of education is specifically required before an expenditure 
can be made from the fund. However this Section establishes no 
guidelines for distinguishing a proper expenditure of student 
activity funds from an improper one. Thus the determination of 
which expenditures are proper lies within the sound discretion 
of the board of education. 

Although no statutory guidelines have been written, it must 
be remembered that the student activity funds in question here 
are public funds, having been received by public officials under 
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color of law. See R.C. 117.10. Thus, the limitation that public
funds may only be spent for a public purpose must be observed. 
See Opinion No. 71-044, Opinions of the Attorney General for 
1971, and Opinion No. 74-048, Opinions of the Attorney General 
for 1974. The board of education must look at the facts con­
cerning the proposed expenditure and determine whether such 
expenditure would serve a public purpose. To use an example 
which the materials you have furnished me indicate is conanon, 
a student club for those now employed and contemplating busi­
ness careers, an approved student activity program, holds an 
appreciation banquet. Each student invites his or her emplayer,
and the board is asked to approve payment for the employers' 
meals. Such an expenditure would appear to serve a public pur­
pose because the b~1nquet encourages emplayers to continue support 
of the program. The program, in turn, helps students adjust 
to the business world. Such an expenditure would appear to be 
permissible. Thus, the expenditure of public funds from student 
activity accounts as payment for meals for non-students rests 
within the sound discretion of the board of education, limited 
only to the extent that such expenditure must be for a public 
purpose. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 

you are so advised that: 


1. A board of education may not expend public funds for 

lunches or dinners for persons attending a local meeting of 

such board, regardless of how the cost is billed. 


2. A board of education may expend public funds from stu­

dent activity accounts as payment for meals for non-students, 

provided such expenditure is for a public purpose. 





