
374 OPINIONS 

1. CEMETERY - MAY BE CONSIDERED ABANDONED -
WHEN ALL OR PRACTICALLY ALL BODIES HAVE BEEN 
REMOVED-NO BODIES BURIED THERE FOR MANY 
YEARS-CEMETERY LONG ABANDONED- IDENTITY 
LOST - NO DONGER KNOWN, RECOGNIZED AND RE­
SPECTED AS CEMETERY-SECTIONS 3465 GC-517.21 RC. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES REQUIRED TO NOTIFY NEXT 
OF KIN-PERSONS BURIEID IN CEMETERY-BEFORE 
REMOVING BODIES - NOTICE TO REMOVE BODIES -
IF WITHIN THIRTY DAYS NEXT OF KIN FAIL TO RE­
MOVE BODIES TOWNSHIP TRUSTEE MAY DO SO. 

3. ABANDONED PRIVATE CEMETERY-NO STATUTORY 
DUTY IMPOSED ON TOWNSHIP TRUSTEES TO TAKE 
OVER OR MAINTAIN SUCH CEMETERY. 

https://GC-517.21
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SYLLABUS: 

1. A cemetery may be considered as abandoned within the purview of Section 
3465, General Code, Section 517.21, Revised. Code, when all or practically all of the 
bodies have been removed therefrom and no bodies have been buried therein for a 
great many years, and the cemetery has ,been so long neglected as entirely to lose 
its identity as such, and is no longer known, ,recognized and respected by the public 
as a cemetery. 

2. Before removing bodies from an abandoned. cemetery, the township trustees 
are required to notify the next of kin of the persons buried therein, to remove such 
bodies, but if the next -of kin fail to do so within the time specified, not less than 
thirty days, the towns:hip trustees may do so. 

3. The statutes impose no duty on the ,trustees of a township to take over or 
maintain an abandoned priYate family cemetery. 

Columbus, Ohio, August 26, 1953 

Hon. Dorothy Kennedy, Prosecuting Attorney 

Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear }VIadam : 

I have before me your request for my opinion, reading 111 part, as 
follows: 

"The Board of Trustees of Perry Township have been re­
quested to take over and maintain a private, family cemetery by 
the next of kin of the deceased persons buried therein, which 
cemetery is located in the country and could in no way be con­
sidered detrimental to the public health or welfare, on the theory 
that said cemetery has been abandoned by them as a burial 
ground for at least the past twenty years and that they have no 
intention of ever using it again for burial purposes. I) What 
constitutes abandonment, within the meaning of Section 3465 of 
the General Code of Ohio? 2) What procedure is necessary to 
establish abandonment under Section 3465? 3) When abandon­
ment is established, is it the mandatory duty of the township 
trustees to maintain such private, abandoned cemetery? * * *" 

I note your further statement that the next of kin of persons who 

are buried in this cemetery, are anxious to have the trustees take over 

the cemetery, and that the trustees are disposed to take over and main­

tain the same, if they have authority to do so. I note, further, your state­

ment that the cemetery in question is not in any way detrimental to the 

public health or welfare. 

In all civilized countries, great respect 1s shown to the memory of 
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the <lead and elaborate and sometimes lavish expenditures are made to 

beautify the grounds and buildings incidental to their burial. 

To a very great extent, also, the laws of this and other states have 

made provisions for the establishment of publicly owned cemeteries, and 

regulations have been enacted for the maintenance of such grounds by 

private persons and associations. I am not, however, able to find any ele­

ment of sentiment in the laws relating to public participation in establishing 

such institutions. The following statement found in Volume JO, page 487, 

of American Jurisprudence is perhaps typical of the entire attitude of the 

law toward the matter: 

''\Vherever there exists a status of organized society, it has 
been found necessary to provide for the establishment and main­
tenance of a burial place for the dead. Burial grounds are of con­
cern from the standpoint of the public health, and if such places 
are not prepared by private enterprise, it then becomes the duty 
of the state to meet the necessity." 

From the earliest days in the history of Ohio, there have been statu­

tory enactments providing in one way or another for cemeteries, and 

authority has been conferred upon townships, cities and villages, as well 

as upon private associations or corporations to establish and maintain 

such cemeteries. A partial review of these provisions may be found in 

my Opinion #817, Opinions of the Attorney General for 1951, page 6o6. 
The particular situation which you present is covered by Section 3465, Gen­

eral Code. This section was originally enacted in somewhat similar form 

111 1876, 101 0. L., 201. It reads as follows: 

"\,Yhen any burial ground, public or private, has bee11 aban­
doned, or when the trustees of a township, or the trustees or di­
rectors of a cemetery association, are of the opinion that the 
further use for burial purposes of any cemetery or burial ground 
will be detrimental to public welfare or health, and a cemetery or 
burial ground in the near vicinity thereof is open for public use, 
such township trustees in every such case, or, in case of a ceme­
tery association, the trustees or directors thereof, may order such 
cemetery or burial ground to be discontinued, and provide for 
the removal of all bodies therein buried, and for the removal of 
all stones and monuments marking the graves thereof, and for 
the re-interment of such bodies and the re-erection of such 
stones and monuments in suitable and public ground in the near 
vicinity, and pay therefor from the township treasury. They shall 
before providing for any such removal, first cause notice to be 
given to the family, friends or kindred of the deceased, if known 
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to them of such order and of the time within which, not less than 
thirty days, such removal must be made, and that it is desired 
that such removal be made by the friends or kindred of the 
dead. If at the expiration of such time such removals have not 
been made, the trustees or the board, as the case may be, may 
cause them to be made as hereinbefore provided." 

( Emphasis added.) 

As you suggest in your letter, this statute appears to set out two 

conditions under either of which the township trustees are authorized to 

act in the manner therein set forth : (I) When a cemetery has been aban­

doned, and (2) \Vhen the trustees are of the opinion that further use for 

burial purposes of any cemetery or burial ground will be detrimental to th~ 

public health or welfare. 

By your statement you have eliminated the second of these condi­

tions, so \Ye may confine our inquiry strictly to a consideration of an 

abandoned private or public burial ground. 

Accordingly, I shall turn to the several questions which you pro­

pound, and discuss them in their order. 

1. \Vhat constitutes "abandonment," within the meaning of Sec­

tion 3465, General Code? Neither this statute nor any other, so far as 

I have found, throws any direct light on this question. \Vhen we turn to 

authorities dealing, generally, with the significance of the ,vord "abandon­

ment,"' \Ye almost invariably find ourselves confronted with a discussion 

relating to the abandonment of property or some property right. Thus, 

it is said in I Ohio Jurisprudence, 2d, page 7: "The fundamental princi­

ple in determining whether an owner has lost title to property or a prop­

erty right by abandonment of it, is his intention to abandon." It is evi­

dent, however, that authorities relative to abandonment as affecting 

rights to property do not throw much direct light upon the t1Se of this 

term as applied to the abandonment of a cemetery. Here, there is no 

effort to deprive a person of any property or of any right whatsoever in 
the property or otherwise. The principle underlying abandonment of a 

cemetery is more nearly akin to the case in which one abandons some 

legal duty, such as the abandonment of a child or of a husband or wife. 

There, also, the element of intent is essential, but there is no element of 

loss of a right; rather there is implied an escape from something in the 

nature of an obligation. It can hardly be said that the next of kin of de­

ceased persons who have been buried, owe any legal obligation of rever­

ence, or of keeping their place of burial attractive, but assuming that 
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there is a measure of moral responsibility, it would appear that abandon­

ment in such case implies an escape therefrom, and an abandoned ceme­

tery is one in which those responsible for the burial of a deceased person 

or those standing in such relation that they might be expected to take 

care of the final resting place, either deliberately or by pure indifference or 

neglect or for some other reason fail ,to render any such ,service. 

After all, we have to deal with a piece of ground which has been in 

some way dedicated to the burial of the dead, and is no longer useful for 

that purpose, or is totally neglected. I find in Volume 14, Corpus Juris 

Secundum, page 82, a discussion of the principle of abandonment, as applied 

to a cemetery. It is there stated: 

"A cemetery does not lose its character as such from mere 
disuse or because further interment in it has ceased or become 
impossible, and where premises have been dedicated as a grave­
yard, they remain subject to that use so long as bodies remain 
buried there, and until they are removed by public authority, or 
by friends or relatives." 

This authority continues with the following statement, which seems 

to me to go a long way toward answering your question: 

"So long as a cemetery is kept and preserved as a resting 
place for the dead, with anything to indicate the existence of 
graves, or so long as it is known or recognized by the public as a 
cemetery, it is not abandoned, but it may be said to be abandoned 
where all the !bodies have lbeen removed, or the cemetery has 
been so neglected as entirely to lose its identity as such, and is no 
longer known, recognized, and respected by the public as a ceme­
tery. Abandonment may result from inconsistent use, as where 
the public and those interested in a cemetery have permanently 
appropriated it to a use or uses entirely inconsistent with its pur­
pose as a cemetery, so that it has become impossible to use it 
longer for cemetery purposes." 

The Ohio authorities throw a somewhat negative light on the sub­

ject. In 7 Ohio Jurisprudence, page 39, it is said: 

"A cemetery will not be regarded as abandoned merely be­
cause interments have not been made therein for many years ; 
because many bodies have been removed therefrom; because the 
municipality in which it is located has failed to keep it properly 
fenced; or has dug, or permitted others to dig gravel from its 
surface; or has installed therein water-pipes, poles, electric light 
wires, lights, fountains, cement walks and steps, provided such 
improvements are not inconsistent with its continued use and 
preservation as a graveyard." 



379 ATTORNEY GENERAL 

In the two cases of Newark v. Crane, 92 Ohio St., 537, and Newark v. 

Burnette, 92 Ohio St., 539, which are apparently related to the same con­

troversy, it was held as shown by the court's entry: 

"The court finds that, notwithstanding interments have not 
been made in said graveyard for many years, and that many 
bodies previously buried there have been removed therefrom; it 
appearing that many bodies still remain, there has not been a 
complete abandonment of said premises to purposes inconsistent 
with its preservation as a graveyard." 

I find it impossible to give a clear, precise definition of "abandon­

ment" as used in the statute to which reference has been made. Perhaps 

it is sufficient to say that a cemetery has been abandoned when most or 

all of the bodies have been removed or no burials have been made therein 

for a long period of time and the cemetery has been so neglected as en­

tirely to lose its identity as such, and is no longer known, recognized, and 

respected by the public as a cemetery. 

2. Your second question is as to the procedure contemplated by 

Section 3465, General Code. If the trustees, in the exercise of a reasonable 

discretion, find that a cemetery has been abandoned they may, as the 

statute provides, order the removal of the bodies buried therein, and the 

removal of all stones and monuments marking the graves, and the inter­

ment of such bodies and the re-erection of such stones and monuments 

in suitahle and public ground in the near vicinity. Earlier in the section, it 

appears that their action in this respect is conditioned on the existence of 

a cemetery or burial ground in the near vicinity, which is open for public 

use. It is further provided that before ordering such removal, they shall 

first cause notice to be given to the family, friends or kindred of the de­

ceased, of the time within which, not less than thirty clays, such removal 

must be made, and that it is desired that such removal be made by the 

friends or kindred of the deceased. If such friends or kindred fail within 

the time limited to do so, then the trustees may cause that to be clone at the 

expense of the township. 

Outside of these provisions of the statute there is nothing in the law 

that prescribes any procedure. It is manifest that the notice to the friends 

and kindred of the deceased, is not an order which may be enforced, but 

rather a concession to their possible wishes. 

3. Your third question is, when abandonment of a private cemetery 
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is established, is it the mandatory duty of the trustees to 11uii11ta.in such 

private, abandoned cemetery? In the first place, I find nothing in the 

statute which either requires or authorizes the trustees, when they find 

that a private cemetery has been abandoned, to take it under their care 

and maintain it. The only action mentioned, is to cause the bodies therein 

to be removed, and the monuments to be removed also, to another ceme­

tery. It is well settled that a public body, such as a board of township 

trustees, has only such ,power as the legislature has seen fit to give it; 

and that in case of doubt as to the right of such board to expend public 

funds, the doubt is resolved against the grant of power. 32 Ohio Juris­

prudence, page i34, and cases cited. 

Certainly, there is no language 111 Section 3465 supra, and no other 

provision of the law so far as I can find, that makes it the mandatory 

duty of the township trustees to do anything with reference to a private 

cemetery, no matter how completely it may be abandoned or how sorely 

it may be neglected. This would furnish a sufficient answer to your third 

question. 

I note from your letter that in the particular case you have before 

you, the trustees are willing to take over and maintain the private family 

cemetery, but I question the right of the trustees to spend township funds 

for the benefit of the next of kin of persons buried in a private cemetery. 

That might open the way for an elaborate and extended discussion. I do 

not consider it necessary to enter that field except to suggest that the ex­

penditure of public funds should, as a matter of general principle, be 

confined to the accomplishment of a public purpose, and I know of no 

authority whereby public funds may be devoted to the betterment of 

private interests. I recognize the fact that the statute which we have been 

considering, suggests the right of tovvnship trustees to remove and re­

inter bodies from any burial ground-public or private-but the fact that 

the statute predicates such right in part upon a finding that further use 

of such burial ground would be detrimental to the public health or wel­

fare suggests to my mind that in any case action must be predicated upon 

a consideration of public health or welfare and not purely on the en­

hancement of a private interest. 

3. The statutes impose no mandatory duty on the trustees of a 

township to take over and maintain an abandoned private cemetery, and 

do not authorize the trustees so to do. 

https://11uii11ta.in
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Accordingly, in specific answer to the questions submitted, it is my 

opinion and you are advised: 

I. A cemetery may be considered as abandoned within the purview 

of Section 3465, General Code, Section 517. 21, Revised Code, when all 

or practically all of the bodies have been removed therefrom and no 

bodies have been buried therein for a great many years, and the cemetery 

has been so long neglected as entirely to lose its identify as such, and 1s 

no longer known, recognized and respected by the public as a cemetery. 

2. Before removing bodies from an abandoned cemetery, the town­

ship trustees are required to notify the next of kin of the persons buried 

therein, to remove such bodies, but if the next of kin fail to do so within 

the time specified, not less than thirty days, the township trustees may do 

so. 

3. The statutes impose no duty on the trustees of a township to 

take over or maintain an abandoned private family cemetery. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




