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OPINION NO. 71-057 

Syllabus: 

A tenant of a metropolitan housing authority may serve as 

a member of said authority. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 22, 1971 

I have before me your request for my opinion, which asks 
the following question: 

"Is it legal for a tenant of a Metropolitan 
Housing Authority to serve as a member of said 
Authority?" 

Section 3735.27, Revised Code, governs the creation of a 
metropolitan housing authority and readz, in pertinent part, as 
follows: 

"A housing authority shall consist of five 

members, who shall be residents of the terri ­

tory embraced in such metropolitan housing au­

thority district.*** 


"Public officials, other than the officers 
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having the appointive power under this section, 

shall be eligible to serve as members, officers 

or employees of the housing authority notwith­

standing any statute, charter or law to the 

contrary. Not more than two such public of­

ficials shall be members of the authority at 

any one time. 


"All members of such housing authority shall 

serve without compensation but shall be entitled 

to be reimbursed for all necessary expenses in­

curred. * * *" 


After thorough review, I find no statutory authority pro­
hibiting service by a tenant as a member of such authority. 

Section 3735.29, Revised Code, seeks to restrain conflict 
of interest as between public employment and the private in­
terests of the employee and reads as follows: 

"No member or employee of a metropolitan 

housing authority shall have any interest, 

directly or indirectly, in any contract for 

property, materials, or service to be acquired 

by said authority." 


Payment by the tenant-member of the rentals of an apartment 
in accordance with the generally applicable formula under which 
rentals are determined, would not appear to be violative of that 
provision. The intention of that Section clearly relates to 
devices under which the member or employee may make an individual 
profit by reason of his position. 

Another doctrine that often becomes relevant when an in­
dividual is appointed to a public position, is the doctrine of 
incompatibility of public offices. This doctrine, long a part 
of the common law, holds that "offices are incompatible when one 
is subject to, or in any way a check upon the other; or when it 
is physically impossible for one person to discharge the duties 
of both." State ex rel. v. Gebert, 12 Ohio C.C.R. (n.s.) 274 
(1909). This doctrine, however, pertains only to the holding 
of two public offices by one person. My predecessor, in Opinion 
No. 3440, Opinions of th~ Attorney General for 1938, held that 
the question of compatibility of offices does not actually arise 
if one of the offices involved is a private rather than a public 
office. In the case you have posed, a tenant appointed to a 
metropolitan housing authority would be holding only one public 
office and tl·,2 compatibility doctrine is, therefore, inapplicable. 

Thus, I am unable to find any prohibitions, either statutory 
or in common l~w. which would prevent a tenant of a metropolitan 
housing authority from being appointed to a position on such au­
thority. There may be benefits, in fact, to be gained from such 
appointments. Tenant participation can result in more sensitive 
and efficient operation. Such an appointment would also recognize 
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the principle that "participation brings commitment" and that, 
given an opportunity to participate, tenants will act to improve 
the quality of life in public housing. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you ares~ advised that a tenant of a metropolitan housing au­
thority may serve as a member of said authority. 




