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1. COUNTY-'COOPERATION BETWEEN PLANNING COM­

MISSION-SECTION 713.22 R. C.-COMMISSIONERS-IN 

CREATION OF REGIONAL PLANNING COMMISSION­

SECTION 713.21 R. C. 

2. REGIONAL PLANNING COMMISSION-DUTIES, POWERS 

AND RESPONSIBILITIES-CANNOT BE LIMITED BY CO­

OPERATIVE AGREEMENT IC RE AT I NG REGIONAL 
AGENCY-EXCEPT FINANCIAL RESOUR:CES LIMITA­

TION. 

SYLLABUS: 

1. The fact that a county planning commission has been created in a pa,rticular 
county, as provided in Section 713.22, Revised Code, does not preclude action by 
the board of county commissioners of such county in cooperating in the creation of 
a regional ,planning commission under the provisions of Section 713.21 Revised Code. 

2. The duties, powers and responsibilities of a regional planning commission 
are those provided in Section 713.23, et seq., Revised ·Code, and such duties, powers, 
etc., may not ,be limited by any •provision to such purported effect set out in the 
cooperative agreement by which such regional agency is created as provided in 
Section 713.21, Revised Code, except as such powers, etc., are limited in practice 
,by a limitation in such cooperative agreement on the financial resources· of such 
regional agency. 

Columbus, Ohio, September 15, 1956 

Hon. Alva J. Russell, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Summit County, Ohio, now has a County Planning Com­
mission duly organized and operating under a comprehensive plan 
for the unincorporated areas of the County, and in which all 
municipal corporations are participating and cooperating, includ­
ing duly authorized rules and regulations for plats. 

"For some time, there has been a great community of interest 
between Summit, Portage and Medina Counties in mutual coop­
eration to attract industry to the area. It is now desired to form 
a regional planning commission under the provisions of Section 
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713.21 R. C. It is intended that such regional planning commis­
sion be purely advisory upon matters of area-wide concern, and 
overall master planning, and that the individual county planning 
commission administer and direct the rules and regulations of 
plats within its own county, and the planning of their individual 
counties within the scope of overall planing of the regional 
planning commission. 

"I have been requested to ask your opinion on the following: 

"1. Can a county establish and contribute to the operation 
of a reg.ional planning commission and a county planning commis­
sion concurrently? 

"2. May such commissions, duties, powers and responsibili­
ties be so separated by resolution of the County Commissioners, 
that the regional planning commission is merely advisory and the 
county planning commission is limited to ministerial functions?" 

Section 713.21, Revised Code, makes provision for the organization 

of a regional planning commission, which may consist of one or more 

counties uniting by agreement with one or several municipal corporations, 

in which agreement they are to determine the share of the costs to be 

born by each. Such regional commission is authorized to employ such 

engineers, accountants and clerks as are deemed necessary. 

Section 713.22, Revised Code, provides that the commissioners of any 

county may, and "on petition of the planning commissions of a majority 

of the municipal corporations in the county having such planing com­

mission shall, prov,ide for the organization and maintenance of a county 

planning commission." Such commission is likewise authorized to employ 

such engineers, accountants and other employes as are necessary. 

Section 713.23, Revised Code, sets forth the powers and duties of 

both regional and county commissioners ,in the following words : 

"The regional or county planning commission shall make 
plans and maps of the region or county respectively, showing the 
commission's recommendation for systems of transportation, high­
ways, park and recreational facilities, the water supply, sewerage 
and sewage disposal, garbage disposal, civic center, and other 
public improvements which affect the development of the region 
or county respectively, as a whole or as more than one political 
unit within the region or county, and which do not begin and 
terminate wi•thin the boundaries of any single municipal cor­
poration." ( Emphasis added.) 

Section 713.24, Revised Code, requires the "regional or county 

planning commission" making such plan to certify a copy thereof to the 
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planning commission of each municipal corporation included in the plan. 

Section 713.24, Revised Code, provides: 

"The regional planing commission of any region, or the 
county planning commission of any county, shall, after making 
the regional or county ,plan as provided by Section 713.23 of the 
Revised Code, certify a copy thereof to the planning commission 
of each municipal corporation of the region or county and the 
board of county commissioners of each county or part thereof 
included in the plan. * * *" 

The effect of filing such reg,ional or county plan 1s stated m Section 

713.25, Revised Code, as follows: 

"The planning commission of any municipal corporation to 
which a regional or county plan is certified under section 713.24 
of the Revised Code may adopt such plan, and it shall thereupon 
have the same force within such municipal corporation as is pro­
vided by law or charter for plans prepared and adopted by the 
local planning commission. The board of county commissioners 
may adopt such plan so far as it relates to nonmunicipal territory. 
Thereafrt:er no public building, roadway, bridge, viaduct, or other 
public improvement or utility, publicly or privately owned, whose 
construction or location would constitute a departure from the 
plan, shall be constructed or authorized by the board except by 
unanimous vote. Such plans shall not designate the specific 
lots or parcels of land upon which such system, facilities, build­
ings, and improvements are ,proposed to be placed, but only the 
general site or location thereof. The effect of the adoption 
of such plan by the board shall cease as regards the loca:tion of 
any sewage or garbage d,isposal plant, and no official action of 
the board shall be controlled thereby in such respect, unless the 
site shown on the plan as the location of such plant is purchased 
within six months after the adoption of the plan by the board, 
or unless proceedings for the appropriation of the necessary 
property are commenced within a period of six months and such 
property is then or thereafter appropriated in such proceedings." 

It is obvious that the simultaneous existence and operation of a 

county planning commission, and of a regional planning commission in 

the creation of which such county has cooperated, will involve a certain 

amount of duplication of effort and expense, and this circumstance is 

suggestive of a legislative intent not to authorize or require such duplica­

tion. However, the legislative intent must be ,initially sought in the lan­

guage employed by the lawmakers, and if that language is free of ambiguity 

there is no occasion to resort to other means of interpretation. Slingluff 

v. Weaver, 66 Ohio St., 621. 
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In the case at hand I find no ambiguity on the ,point here involved. 

The statutes ,in clear terms authorize the formation of both regional and 

county planning commissions. Neither Section 713.21 nor 713.22, Revised 

Code, in any way compels the view that the authorization granted to act 

under the one section is conditional on failure to act under the other, or 

that action under one section thereafter precludes action under the other. 

Moreover, ,it will be seen that Section 713.22, Revised Code, contains 

a positive mandate regarding the formation of a county planning commis­

sion on petition of the planning commissions of a majority of the municipal 

corporations in the county having such ,planning commissions, and this 

wholly without reference to the possibility that the board of county 

commissioners of the county in which such municipal corporations are 

located had ,previously cooperated in the creation of a regional commission. 

In this connection it should be borne in mind that as a practical 

matter the work of regional and county planning commissions need not 

necessarily be duplicative. Certainly the work of a regional agency, so 

far as it affects planning in areas which, as to a particular county, may 

be called "extra-county" territory, will not duplicate county planning, 

and it is quite clear that in numerous instances the future development 

of territory adjacent to a county will have a definite bearing on develop­

ment of territory within the county. In short, county residents and 

property owners may well have a definite and substantial interest in the 

planning of the development of territory located beyond the jurisdiction 

of the planning commission of their own county; and regional planning 

may well largely embrace the coordination of planning within the several 

counties within a regional area. 

I conclude, therefore, that the fact that a county planning commission 

has been created in a particular county, as provided in Section 713.22, 

Revised Code, does not preclude action by the board of county commission­

ers of such county in cooperating in the creation of a regional planning 

commission under the provisions of Section 713.21, Revised Code. 

As to your second question, I find nothing anywhere in the law 

which suggests the possibility of limiting or confining to designated fields, 

the authority of either regional or county planning commissions by a 

provision to that effect set out in the cooperative agreement for which 

provision is found in Section 713.21, Revised Code. Rather, the pro­

visions in Section 713.23, et seq., Revised Code, as to the powers of both 



689 ATTORNEY GENERAL 

regional and county agencies, and the legal effect of their exercise, are 

so plainly stated as to leave no doubt that each possesses such powers 

despite the circumstance that the territory of a particular county falls 

within the jurisdiction of both. 

I would point out, however, in view of your query as to the regional 

commission being a "merely adv,isory" agency, that all planning commis­

sions are "merely advisory", for, as provided in Section 713.25, Revised 

Code, quoted above, the plans made and certified by them are without 

any legal force or effect unless adopted by local municipal planning com­

m1ss10ns or .by >the board of county commissioners. 

I have no doubt, as a practical matter, however, that a regfonal 

planning commission could voluntarily elect to refrain from certifying plans 

as ,provided in Section 713.24, Revised Code, leaving that function to the 

several county planning commissioners within the region, and could, if it 

chose, limit its activities to the coordination and correlation of the efforts 

of such county agencies. Moreover, as a practical matter, it would appear 

to ,be possible to limit rather effectively the operations of a regional 

planning commission by a •limitation, set out in the agreement by which that 

agency is created, on its financial resources. See the final sentence in 

Section 713.21, Revised Code. 

This brings us to a quest.ion which is latent, but not expressed in your 

inquiry, i. e., the effect of the certification of conflicting plans by the 

regional and county agencies. As already noted, neither regional nor 

county plans have any legal effect in and of themselves, but can be given 

force and effect only after adoption by other local agencies, i. e., by a 

municipal planning commission or by a board of county commissioners, as 

provided in Section 713.25, Revised Code. Should two such conflicting 

plans be adopted by the same local agency it would be necessary to regard 

that which is later adopted as being an amendment of the former. In this 

regard the situation would be no different from the later aproval of suc­

cessive plans certified by the same planning commission. That such suc­

cessive and changing plans could be made and adopted appears to be 

implied from the continuing existence of planning commissions generally, 

and there is certainly nothing in the faw that suggests that a plan once 

approved may never be revised. 

For these reasons, in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that: 
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1. The fact that a county planning commission has been created in a 

particular county, as ,provided in Section 713.22, Revised Code, does not 

preclude action by the board of county commissioners of such county in 

cooperating in the creation of a regional planning commission under the 

provisions of Sedion 713.21, Revised Code. 

2. The duties, powers, and responsibilities of a regional planning 

commission are those provided in Section 713.23, et seq., Revised Code, 

and such duties, powers, etc., may not be limited by any prov.ision to 

such purported effect set out in the cooperative agreement by which such 

regional agency is created as provided in Section 713.21, Revised Code, 

except as such ,powers, etc., are limited in ,practice by a limitation in such 

cooperative agreement on the financial resources of such regional agency. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




