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OPINION NOo 74-006 

Syllabus: 

1. Neither R.C. Chapter 3721. nor the Ohio Fire Code 

are applicable to county homes and county nursing homes. 

(Opinion No. 70-164, Opinions of the Attorney General for 

1970, approved and followed.) 


2. Orders of the Fire Marshal issued pursuant to R.C. 

Chapter 3737. are applicable to county homes and county 

nursing homes. ~uch orders must be based upon generally 

accepted standards of safety concerning such homes. 

(Opinion No. 3044, Opinions of the Attorney General for 

1948, approved and followed.) 


To: James Caldwell, State Fire Marshal, Dept. of Commerce, Columbus,Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 8, 1974 

I have before Me your reouest for my or,inion whic~ rearls 
as follows: 

'' As ~!OU know, there are nUI'\erous rest hO""·es 

and nursing homes in Ohio. Chapter 3721, Ohio 
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r.evised Code, defines and classifies such ho~es; 
!"rovides certain stanr).ards for their oneration; 
ana requires licensure by the Director of r-ealth, 
where such ho!'le_s are onerated by a 'r,erson, fir!", 
association, or corporation.' 

'''~ office is l)articularly interester" in the 
fil:'9 aafety provision (stanaarns) relating to 
these hores. mhese provisions are containe~ in 
Chai,ter 3721, in the nhio Fire ~ode, ana. in thP 
Ohio ruilding Cone. (Also see ~ouse Pill 1085, 
copy attacher!.) 

"r.•y r,rohle"' sters fro!" the fact that county 
onerate~ rest hoMes an~ nursinc. heres are an­
narently not license~ by the Y'irector of Fealth. 
This non-licensure is no nrohler.- of itself, hut 
it ha's lee'! to t!iP. feelinq of so?"e countv oneraterl 
hones (anu of their attornevs) that hecause thev 
neen not he licensef, neither are they subject to 
fire safety reoulations nertaining to rest ho~es 
ancl nursinc:f hol"'es. 

"T'lerefore, Tf'Y CTuestions are~ 

'l. can we enforce orders on county
ho~es under 3737,0l? 

'2. ~21n we enforce standards ~escrihe~ 
in 3721.~3 in county hol'!les? 

'3. Can we enforce 3721.071? 

'4 •. r.~n we enforce sections 11.6, 
14. Aa anrl 14. 6J:-,, OFC in county hores? 

"We are in need of resolving this problem as soon 
as is practical, The Ohio Fire Code and House Bill 
1086 have only recently become effective and a number 
of the standards set out therein have deadlines for 
compliance by rest ho~es and nursing homes.• 

County homes are publicly-owned institutions under the con­
trol of the board of county commissioners, who have sole power 
to contract for the construction of new buildings and repair of 
existing buildings constituting a county home. R.C. 5155,01. 
County nursing homes "are established as facilities separate and 
distinct from the county homes and yet are, in fact, a part there­
of***," Opinion No. 70-164, Opinions of the Attorney General 
for 1970. The line between them sometimes blurs, as in the case 
of a county home which provides nursing care in a medical unit 
for its residents requiring such care. Opinion No. 70-164, supra. 

Your first question is whether your office can enforce orders 
with respect to county homes, under R.C. 3737.01- I understand 
that you are using the term "homes" in the broad set1s!!, as it is 
used in R.c. Chapter 3721., to refer to rest homN,, hoJT1es for the 
aging, and nursing homes, Therefore, your questJ ·~,n pertains to 
both county homes and county nursing homes. 
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My predecessor has advised, and I see no reason to die-'frr.P, 
that county homes and county nursing homes are not subject to Lhe 
provisions of R.C. Chapter 3721. The reason is that "statutory
construction of the words 'person, firm, partnership, asso~iation, 
or corporation' 0 R.C. 3721.051 has consistently concluded that 
this phraseology excludes the state or a political subdivision 
from otherwise operable provisions of statutory law." !)pinion 
No. 70-164, Opinions of the Attorney General for 1970. There­
fore, county homes and county nursing homes need not be licensed 
under R.c. Chapter 3721., and the regulations of the fire marshal 
adopted pursuant to R.C. 3721.02 and the requirement of an auto­
matic fire sprinkler system and fire alarm systen (R.C. 3721.071) 
do not apply. Your second and third questions, then, must be 
answere~ in the negative, with respect to such homes. So also 
must your fourth question, which pertains to provisions of the Ohio 
Fire Code, promulgated by the Fire Marshal, which apply to nursing 
homes, rest homes, and homes for the aging as defined in R.C. 3721.0l. 

However, these conclusions do not apply to R.C. Chapter 

3737., relating to the .authority of the Fire Marshal. R.C. 

3737.01 reads as follows: 


"If the fire marshal, his assistants, or any 

officer mentioned in section 3737.14 of the Revised 

Code, upon an examination.or inspection, finds a 

building or other structure, which for want of 

proper repair, by reason of age and dilapidated 

condition, defective or poorly installed electrical 

wiring and equipment, defective chimneys, defective 

gas connections, defective heating apparatus, or for 

any other reason, is especially liable to fire or 

endangers life or other buildings or property, such 

officer shall order such buildings to be repaired, 

torn down, demolished, materials removed, and all 

dangerous conditions remedied, If such officer 

finds in a building or upon any premises any com­

bustible or explosive material, rubbish, rags, 

waste, oils, gasoline, or inflamr.iable conditions 

of any kind, dangerous to the safety of such buil ­

dings, premises, or pro~rty, he shall order such 
materials removed or conctitions remedied, If such 
officer finds that any building, structure, tank, 
container, or vehicle used for the storage, handling, 
or transportation of flammable or co~bustible liquids, 
or of liquefied petroleum gases, or the pumps, piping, 
valves, wiring, and materials used in connection there­
with does not comply with the standards or orders of 
the marshal, he shall make such order as may be 

reasonably necessary to insure such compliance. 

Such order shall be made against, and served per­

sonally or by registered letter upon, the owner, 

lessee, agent, operator, or occupant of such buil ­

dings, or premises and thereupon such order shall 

be complied with by the owner, lessee, agent, 

operator, or occupant within the time fixed in 

said order." 


Note that there is no specification of the type of owner, 
operator, occupant, etc., to which this statute applies. Thus, the 
statutory language is distinguished from that of R.~. 3721.05, 
which refers to any "person, firm, partnership, association, or 
corporation," and therefore was held by rny predecessor not to 
apply to county homes and county nursing homes. Opinion No. 
70-164, ~u_pra. 

http:examination.or
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A general statute does not apply to the state unless expressly 
so provided in the statute, See, e,g,, State, ex rel, v. Cappeller, 
39 Ohio St. 207 (1883), Opinion No. 7436, Opinions of the Attorney 
General for 1956. However, this rule does not apply to political 
subdivisions of the state, as opposed to state agencies. In Opin­
ion No. 7436, supri, my predecessor advised that the board of 
health of a genera health district has jurisdiction over county-owned 
property but not state-owned property. The reason for the lack of 
jurisdiction over state-owned property was a line of Opinions of 
the Attorney General, discussed at 823-824, based upon the rule 
that general statutes do not apply to the sovereign unless expressly 
made applicable. My predecessor did not mention this rule with 
respect to the county, concluding that the broad language of the 
applicable statutes and the overriding state interest in public 
health indicated a legislative intent to grant boards of health 
jurisdiction over county property. He stated at 823 as follows: 

"If the county commissioners should allow 

conditions in a county building to become highly 

unsanitary and a menace to the public health, or 

sewage wastes from such building to be discharged 

into an open ditch or upon a puhlic highway, is it 

possible that the district board of health would 

be powerless to compel them to remedy such condition 

or abate such nuisance? Even if the board of health 

could not revert to the criminal penalties prescribed 

by the law, they could certainly have the right 

to the aid of the courts, by way of injunctive 

relief. 


"I can seP. no reason, therefore, why the 

jurisdiction of a district board of health should 

not extend as well to buildings and properties 

owned by the county situated within its juris­

diction as well as to properties owned by private 

individuals and corporations." 


Therefore, the mere fact that R.C. Chapter 3737. does not expressly 
apply to political subdivisions does not preclude it from applying 
to them by implication. 

Aside .from this consideration, another of my predecessors 
has advised that the forerunner of R.C. 3737,01 applied to a board 
of education, even though such board is in effect an agency of the 
state. Opinion No. J044, Opinions of the Attorney General for 1948. 
However, my predecessor concluded that the doctrine of sovereign im­
munity would shield the board of education from civil liability. 
The syllabus of the Opinion reads as follows: 

"Where a board of education fails to comply 

with an order of the state fire marshal given 

pursuant to Section 835, General Code, to tear 

down a school building belonging to said dis­

trict, but continues to use said building for the 

rea110n that no other suitable building or rooms 

are available, such board of education will not 

be liable for damages to one who suffers loss or 

injury because of fire or other catastrophe in 

the condemned bui ldiJilg." 
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My predecessor hinted, but did not state, that members of the 
board could be subject to criminal penalties under the forerunners 
of R,C, 3737.27 and 3791,02, the latter relating to building regu­
lations. He stated at 187 as follows: 

"While your letter does not raise the ques­
tion of criminal liability, I have noted the last 
above quoted statute as indicating a determination 
of the legislature to make the law as effective as 
possible, even to the extent of imposing a criminal 
liability on members of boards of education who CTis­
reqard an order of the state fire marshal as to the 
demolition of danqerous buildings, For the pur­
pose of this opinion we may assume that the order 
in question was ju:i1tified," 

With respect to possible civil liability of the hoard memhers, 
as opposed to the board of education itself, my predecessor 
stated as follows at 188-189: 

"As to the perirnnal liability of individual 
members of the board, that question does not appear 
to relate to the official duties of a prosecuting 
attorney, as to which, under Section 343, General 
Code, I am to give advice, and accordingly I do not 
deem it proper to discuss that question, and I am 
therefore confining my opinion to the question of 
the liability of the board. " 

The present versions of the statutes mentioned as possibly 
imposing criminal liability upon the members of the board of 
education read as follows: 

R,C, 3737,27: 

"No owner, occupant, lessee, or agent of 

buildings or premises, and no owner, lessee, 

operator, or person having the direction and 

control of any tank, container, vehicle, niPino, 

or equipment, used for the ~anufacture, storage, 

handling, sale, or transportation of products 

subject to sections 3731.01 to 3731,18, inclusive, 

3737.01 to 3737,28, inclusive, and 3739,01 to 

3739.19, inclusive, of the Revised Code shall 

willfully fail, neglect, or refuse to comply with 

any order of the fire Marshal or any officer 

acting under him in the performance of the duties 

imposed by such sections, within the time pre­

scribed in such order, Wlless an appeal is taken 

therefrom or from the final order of the marshal, 

or of the court on such appeal." 


R,C, 3737.99: 

"* * * * * * * * * 
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"(D) Whoever violates section 3737.27 of the 
Revised Code shall be fined not less than ten nor 
more than fifty dollars for each day's 
neglect. 

"* * * * * * *. *" 
R.C. 3791.02: 

"No owner, or person having the control 
as an officer or member of a board or committee 
or otherwise of any opera house, hall, theater, 
church, schoolhouse, college, academy, seminary, 
infirmary, sanitarium, children's home, hospital, 
medical institute, asylum, memorial building, 
armory, assembly hall, or other building for the 
assemblage or betterment of people shall fail 
to obey any order of the fire marshal, the de­
partment of industrial relations, the building 
inspector or commissioner in cities having a 
building inspection department, or the depart­
ment of health under Chapters 3781. and 3791. 
of the Revised Code or rules or regulations 
adopted pursuant thereto. 

"Whoever violates this section shall be 

fined not more than one thousand dollars." 


The last-quoted statute applies to county homes and county 
nursing homes because of the phrase "infirmary", formerly used in 
the statutes to refer to county homes~ and in any event, the 
catch-all phrase "or other building for the assemblage or better­
ment of people", read in light of the foregoing specific terms, 
covers county homes and county nursing homes. 

It may be seen, then, that county homes and county nursing

homes are subject to inspection by the Fire Marshal even though 

R.C. Chapter 3721. does not apply to them. However, not all the 
enforcement provisions of R.c. Chapter 3737. are applicable. R.C. 
3737.28 authorizes an officer who has issued an order to repair 
or demolish a building, upon noncompliance and exhaustion of 
appeals remedies, to repair or demolish the building at the expense 
of the owner, occupant, etc. If payment is not forthcoming, the 
officer may certify the expense to the county auditor, together 
with a twenty-five percent penalty, which becomes a special charge 
against the real estate upon which the building is or was situ­
ated, to be collected as taxes. Obviously this remedy cannot be 
used on county-owned property, which is not subject to taxation 
by the county. 

While not all of the enforcement provisions of R.c. Chapter 
3737. are applicable to publicly-owned facilities, the fore­
going discussion makes it clear that the Legislature intended 
the Fire Marshal to have jurisdiction over county homes and 
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county nursing homes. The proper remedy for enforcement of 
orders in such a case, as suggested by my prececessor in Opin­
ion No. 7436, supra, would be injunction or mandamus action. 

The question remains of what standards the fire marshal 
should apply with respect to county homes and county nursing
homes. R.c. 3737,01 applies to "a building or other structure, 
which** *is especially liable to fire or endangers life or 
other buildings or property•**·" Criteria for standards 
are set out in R.C. 3737.19, which reads as follows: 

"The standards and orders of the fire 
marshal shall be such as are reasonably neces­
sary for the protection of the persons and 
property of the public and shall be in sub­
stantial conformity with generally accepted
standards of safety concerning the subjects
thereof. Before making effective any such order, 
the marshal shall submit the same to the advisory
council and shall receive and consider the advice 
and suggestions of the countil with respect thereto." 

As I mentioned previously, the licensing requirements of R.C. 
Chapter 3721. do not apply to county homes and county nursing homes, 
and therefore neither do that Chapter's requirements of an auto­
matic fire sprinkler system and fire alarm system. However, such 
requirements may be considered strong evidence of "generally ac­
cepted standards of safety" for purposes of the Fire Marshal's 
orders under R.C. Chapter 3737. Thus, I see no reason why the 
Fire Marshal could not impose a similar requirement upon county 
homes and nursing homes, in his sound discretion, after consul­
tation with the seven-member advisory council created by R.C. 
3737.06 concerning such a standard. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that: 

1. Neither R.C. Chapter 3721. nor the Ohio Fire Code are 
applicable to county homes and county nursing homes. (Opinion 
No, 70-164, Opinions of the Attorney General for 1970, approved 
and followed. ) 

2. Orders of the Fire Marshal issued pursuant to R.c. 
Chapter 3737. are applicable to county homes and county 
nursing homes. such orders must be baaed upon generally
accepted standards of safety concerning such homes. (Opin­
ion No. 3044, Opinions of the Attorney General for 1948, ap­
proved and followed.) 




