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COUNTY COURTS - CONSTABLES, ATTENDANCE OF -
§ 509.05 RC - COMMENCEMENT OF ACTIONS - SERVICE OF 
SUMMONS-§ 509.11 RC AMENDED BY IMPLICATION, H. B. 
NOS. 914, 937, 102nd GA-RETURN OF ORIGINAL WRITS, 
EXECUTIONS. 

SYLLABUS: 

1. Section 1913.18, Revised Code, requires the attendance of a constable during 
the progress of a trial in the county court and the constable of any township in the 
county court district is authorized so to attend regardless of where such court sits 
within the county court district; but normally, as providedt in Section 509.05, Revised 
Code, the constable in attendance will be the constable of the township in which the 
county court sits. 

2. Section 1911.01, Revised Code, provides that an action in a county court may 
be commenced by a writ of summons and requires ( 1) that such writ be delivered 
to the constable and (2) that that officer shall sen·e it. Such constable, as provided 
in Section 509.05, Revised Code, is authorized to make such service anywhere in the 
county. 

3. Section 509.11, Revised Code, is amended by necessary implication by the 
enactment of House Bills Nos. 914 and 937, 102nd General Assembly, so as to require 
the constable to return the originals of writs of commitments, executions and other 
process to the county court judge by whom such writs were issued. 
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Columbus, Ohio, December 18, 1957 

Hon. Matthias Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request 111 which you ask the following 

questions: 

"I. Must the sheriff attend the county court where the 
court sits in a municipality, inasmuch as Section 1913.18 provides 
that the constable shall attend court but has no jurisdiction out­
side of the township where elected or appointed? 

"2. Where the area of jurisdiction of a county court judge 
consists of a city, a village, and one township, must or can the 
sheriff serve the writ of summons under Section 1911.01 when 
the writ is to be served in the city or village? 

"3. Can a mayor's court transfer pending civil cases to the 
county court? 

"4. Since Section 509.11, Revised Code, was not amended 
to conform with Chapter 1907. Revised Code, and includes 
reference to a commitment signed by the justice of the peace 
whose office was abolished by H. B. 914 and 937, is a commitment 
required of the consta:ble when ,taking a person to the county 
jail and if not can the sheriff refuse to accept the prisoner? 

Your first question suggests the possibility that you are entertaining 

the notion that territory embraced within the limits of a municipality is 

by the act of incorporation, automatically excluded from the territory of 

the township. This is not the case for although a change in the township 

boundaries can be effected by the action of the municipal council and the 

board of county commissioners, the political entity of a civil township is 

almost indestructible. In this conneotion your attention is invited to the 

syllabus in Opinion No. 4642, Opinions of the Attorney General for 1954, 

page 648, which reads : 

"I. The extension of the limits of a municipality by the 
annexation of territory in adjacent township does not per se affect 
the limits or political existence of such township. The municipal 
authority may however initiate proceedings under the provision 
of Section 503.07, Revised Code, to adjust ,the township limits 
to make them identical in whole or in part with a municipal limit 
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so as to accomplish the abolition of certain township offices 
under .the provision of Section 703.22, Revised ,Code." 

"4. Where the limirts of a municipality extend into the terri­
tory of a township the political existence of a township is not 
affected and the electors of the municipality residing within the 
overlapping portion of the township may vote for a township 
trustee, township clerk, justices of the peace, and constables to 
be elected in such township." 

Accordingly, if the township in which the municipality in question i:; 

located is included within the area of jurisdiction of the county court con­

cerned it will be seen that the problem you suggest will not be encountered. 

Section 1913.18, Revised Code, reads in part as follows: 

"The constable shall attend the county court at and during 
the progress of the trial." 

I think it is clear that the constable must attend the county court 

\Yherever it sits. Section 1907.011, Revised Code, describes the territorial 

jurisdiction of the county court as "consisting of all territory within the 

county not subject to the territorial jurisdiction of any municipal court." 

Although it is not required by law that a county court judge must sit 

within his area of jurisdiction to hold court, it is to ,be assumed that no 

county court judge will sit outside the territorial jurisdiction of the court, 

so that no constable will a<ttend a county court outside his jurisdiction 

even in those cases where a particular county court judge holds court 

outside his own area of jurisdiction. See Opinion No. 1018, Opinions of 

the Attorney General for 1957, p. 448. 

Section 509.05, Revised Code, reads in part as follows: 

"In addition to the county sheriff, constables shall be minis­
terial officers of the county court in all cases in their respective 
townships, and in criminal cases, tht!y shall be such officers within 
the county. * * *" 

The authority of a constable in serving any process, either 
ch•il or criminal, and in doing his duties generally shall extend 
ilzroughout the county * * *" (Emphasis added.) 
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The county court distritc may, and in nearly all cases will, embrace 

,the territory of a township or townships in which one or more cities or 

villages are situated so long as such territory is not included in the terri­

torial jurisdiction of a municipal court. Normally, the constable in atten­

dance at .the county court will be a constable of the township in which the 

county court is at that time sitting. This is true because constables are 

designated, in Section 509.05, supra, as ministerial officers of the court in 

"all cases in their respective townships." There is no reason, however, why 

;i. consta'ble may not attend the county court regardless of the place within 

the district the court sits. In the instance of a criminal case, Section 

509.05, Revised Code, contains a double declaration of the constable's au­

thority to perform his duties anywhere in ,tihe county. In the instance of a 

civil case the constable may attend the county court sitting anywhere in 

the county by virtue of that portion of Section 509.05, Revised CO{!e, 

which reads: 

"The authority of a constable in serving any process, either 
civil or criminal, and in doing his duties generally shall extend 
throughout the county * * *." 

Because Section 1913.18, Revised Code, makes it a duty of the con­

stable to attend the county court I conclude that the sheriff is not required 

to attend the county court merely because it sits in a municipality. 

Coming now to your second query, it appears that yon also raise 

this question by reason of a misapprehension as to the effect on township 

boundaries where a municipality is incorporated or where territory is 

annexed to it. See Opinion No. 4642, Opinions of the Attorney General 

for 1954, page 648, supra. 

We may note, however, that Section 1911.01, Revised Code, provides 
in part: 

"An action before the judge of a county court is commenced 
,by a writ of summons, or by the appea:rance and agreement of 
rthe parties without summons. If such ivrit is issued, the action is 
commenced upon delivery of such iurit to the constable, who shall 
serve it." (Emphasis added.) 

When this Section is read together with Section 509.05, Revised •Code, 

it is apparent that a constable may, in any case, serve a summon6 anywhere 

within his respective township, ,vhether it be in a municipality or else­

where in the township. However, the ministerial officers of the county 
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court are the sheriff and all of the various constables of the townships 

within the territorial jurisdiction of the county court. Couple this with 

the language of Section 509.05, which reads: 

"The authority of a constable in serving •any process, either 
civil or criminal, * * * shall extend throughout the county * * * ." 

( Emphasis added.) 

The provision earlier set out in Section 509.05, Revised Code, to the 

effect that constables are the ministerial officers in all cases within their 

respective township is not a restriction of this grant of authority which 

appears later in Section 509.05, Revised Code. At most, it is indicative 

of an intent that the constable within the township where the process is 

to be served will normally accomplish such service. However, a summons 

may be directed to the constable of any township within the territorial 

jurisdiction of the county court and such constaQ)!e may serve the summons 

anywhere ·within the co1111t},', whether it be within a municipality or else­

where. It follows, therefore, that there is no necessity for the sheriff to 

serve such writs within the city or the village. As to his authority to make 

such service, see my Opinion No. 1427, Opinions of the Attorney General 

1957, p. 741. 

As to your third query, I find no authority for the exercise of juris­

diction in civil cases by a mayor's court, and, of course, no statutory pro­

v1s1011 for the transfer of civil cases from the mayor's court to the county 

court. It is said in 29 Ohio Jurisprudence, page 96: 

"Since the jurisdiction of a mayor is purely statutory, and 
there is no express statute conferring civil jurisdiction upon such 
officer, it seems clear that he has no civil jurisdiction whatsoever." 

It is clear that there will be no occasion to consider the transfer which 

you suggest. 

Coming now to your fourth question, it will be observed that Section 

509.1 J, Revised Code, reads as follows: 

"vVhen it becomes the duty of the constable to take a person 
to the county jail, such constable shall deliver to the sheriff or 
jailer a certified copy of the execution, commitment, or other 
process, whereby he holds such person in custody, and shall re­
turn the original to tlze justice of the peace who issued it. Such 
copy is sufficient authority to the sheriff or jailer to keep the 
prisoner in jail until discharged." (Emphasis aclclecl.) 



773 ATTORNEY GENERAL 

It is true that this section was neither expressly amended nor repealed 

in the enactment of the House Bills Nos. 914 and 937, supra. V./e may note, 

however, that this section insofar as it relates to ju&tices of the peace, 

prescribed only what the constable was to do with the original of such 

commitment papers. The other provision in this section, still fully effec­

tive, requires the constable to deliver a certified copy of the commitment 

to the sheriff or jailer when the constable takes a person to the county 

jail. The various statutes giving the judge of the county court power to 

commit persons in crim.inal cases and contempt cases prescribe the manner 

or procedure for so doing. \Ve may assume, therefore, that Section 509.11, 

Revised Code, is amended by necessary implication so as to require the 

constable to return the original of such execution, commitment, or process 

to the judge of the county court who issued it. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

1. Section 1913.18, Revised Code, requires the attendance of a con­

stable during the progress of a trial in the county court and the constable 

of any township in the county court district is authorized so to attend 

regardless of where such court sits within the county court district; but 

normally, as provided in Section 509.05, Revised Code, •the constable in 

attendance will be the constable of the township in which the court sits. 

2. Section 1911.01, Revised Code, provides that an aotion in a 

county court may be commenced hy a writ of summons and requires 

( 1) that such writ be delivered to the constable and (2) that that officer 

shall serve it. Such constable, as provided in Section 509.05, Revised Code, 

is authorized to make such service anywhere in the county. 

3. Section 509.11, Revised ,Code, is amended by necessary impli­

cation by the enactment of House Bills Nos. 914 and 937, 102nd General 

Assembly, so as to require the constable to return the originals of writs 

of commitments, execntions and other process to the county court judge 

by whom such writs were issued. 

Respectfully, 

WrLLIAM SAXBE 

Attorney General 




