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2147. 

HOSPITAL RELMBURSEMENT LAW - SECTIONS 6308-7 TO 

6308-15 G. C.-REGISTRAR OF MOTOR VEHICLES-MAY PAY 

HOSPITAL CLAIM, ONLY ACTUAL BILL OF PATIENT, "PER 

DIEM COST'' AS MAXIMUM RATE.. 

SYLLABUS: 

In the payment of a claim made by a hospital under the provisions of 

Sections 6308-7 to 6308-15, inclusive, of the General Code, the Registrar of 

Motor Vehicles may pay only the actual bill of the patient, using the per1 

diem cost of the hospital as a maximum rate. 

Columbus, Ohio, April 6, 1940. 

Hon. Cylon W. Wallace, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opm10n as fol­

lows: 

"Your op1111on 1s respectfully requested regarding the fol­
lowing: 

When a claim is presented by a hospital under Sections 6308-7 
to 6308-15, inclusive, and the patient's actual account is less than 
the amount determined in accordance with the per diem cost cer­
tified, which amount should be used by the Registrar as a basis 
for settlement under the above sections of the General Code? 

Section 6308-12 of the General Code states that the amount 
of a reimbursable claim shall be determined in accordance with the 
per diem cost certified, less any amount collected from the patient, 
and the amount so ascertained shall be paid. 

Section 6308-13 recognizes the right of the registrar to dis­
approve a claim with respect to the amount thereof. 

Section 6308-14 states the procedure to be followed if a 
patient, with respect to whom a claim has been paid, or any other 
person chargeable by law with his care and support, becomes able 
to pay. This section further requires that unless the amount 
previously paid by the state has been fully paid, the hospital shall 
collect such amount or the balance thereof from such patient or 
other person chargeable by law with his care and support and in 
default of such collection shall file an action against such patient 
or other person chargeable by law with his care and support for the 
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recovery of the sum so paid, as balance thereof. Obviously, this 
section assumes that the charges billed the patient for services re­
ceived from the hospital will not exceed the amount of the claim 
as determined by Section 6308-12, since the hospital would have no 
legal right to collect an amount in excess of its actual account. 

In many instances, the amount of the claim determined in 
accordance with Section 6308-12 exceeds the amount of the charges 
actually billed the patient for the services rendered. In some in­
stances, this excess amounts to hundreds of dollars. 

It is quite possible that a hospital might be able to collect a 
very large percentage of an accoun't from a patient, yet file a claim 
for an amount many times this unpaid remainder due to the fact 
that the amount of the claim based on the per diem cost might be 
greatly in excess of the patient's account." 

By virtue of the so-called Hospital Reimbursement Law ( Sections 

6308-7 to 6308-15, inclusive, of the General Code), hospitals are entitled 

to receive from the Registrar of Motor Vehicles payment of claims for 

services rendered to patients injured in motor vehicle accidents and who are 

indigent within the meaning of the act. These provisions were embodied in 

House Bill No. 80, enacted by the 90th General Assembly and entitled, 

"An Act to provide reimbursement for hospitals on account of expenses of 

the care of indigen·t persons injured in motor vehicle accidents * * * ." You 

have presented the question as to whether the amount to be paid by the 

Registrar of Motor Vehicles should be based on the per diem cost of a hos­

pital or on the actual bill of the patient. 

Section 6308-8, General Code, provides: 

"Within thirty days after this act shall take effect the director 
of health shall certify in duplicate to the registrar of motor ve­
hicles and the auditor of state, respectively, the name, address 
and per diem cost of all hospitals in the state as determined by 
uniform annual report. Thereafter from time to time said director 
of health shall in like manner certify any additions to or subtrac­
tions from said list or any changes in such per diem costs which 
may occur. All claims made under this act shall be audited and 
paid in accordance with the per diem costs so certified and in effect 
at the time the charge shall have been incurred." 

Section 6308-7, General Code, provides in part: 

" 'Per diem cost' means the per diem cost of caring for a 
patient in a hospital as determined by the uniform annual report 
submitted to the state of Ohio, department of health. The rate 
certified shall not exceed the sum of six dollars per day. If no 
annual report has been filed with the state department of health as 
required by section 1236-6 of the General Code no rate shall be 
certified." 
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By virtue of the above provisions, all claims made under the provisions 

of the Hospital Reimbursement Law shall be paid in accordance with the 

per diem cost of the hospital. Such cost is determined by the Director of 

Health from annual reports submitted by the hospitals and the rates so as­

certained are certified to the Registrar of Motor Vehicles. 

Section 6308-10, General Code, provides in part: 

"At the time of making any m_onthly report each hospital may 
present a statement of its claim for reimbursement for the cost of 
the case of each indigent patient, which claim has matured within 
the month covered by the report then due or within any previous 
month. Each such claim shall be made in the form prescribed by 
the registrar of motor vehicles and shall show the following: 

1. The name of the person to whom care has been given. 

2. The number of days' care, with the dates of reception 
into the hospital and discharge or other tern1ination of care. 

3. The amount of claim. 

4. A statement under oath, showing the effort made by the 
hospital to collect the amount of the claim from the indigent 
patient, and the amount, if any, collected from such patients, or any 
other person on his account." 

Section 6308-12, General, provides: 

"When and if the registrar of motor· vehicles shall have de­
termined that a claim presented to him under the provisions of this 
act by a hospital which has complied with said provisions is made 
in respect of an indigent patient as evidenced by his findings under 
Section 5 of this act, he shall determine the amount of such claim 
in accordance with the per diem cost of such hospital as certified 
to him under the provisions of this act less any amount collected 
from the patient, and shall pay the amount so ascertained to the 
claimant from the funds appropriated for that purpose. The 
registrar of motor vehicles may make monthly payments to each 
hospital entitled to receive the same covering all claims audited and 
approved by him within the preceding month." 

Under the provisions of the preceding section, the Registrar of Motor 

Vehicles is required to determine the amount of the particular claim in ac­

cordance with the per diem cost of the hospital, less any amount collected 

from the patient and shall pay the amount so ascertained to the hospital. 

Section 6308-14, General Code, provides: 

"Whenever it shall come to the knowledge of the managing 
officer of a hospital which has received payment of a claim under 
the provisions of this act that the patient in respect of whom such 
claim has been paid, or any other person chargeable by law with his 
care and support has paid, or is or has become able to pay the 
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amount thereof, such managing officer shall notify the registrar of 
motor vehicles thereof, and, if such hospital shall thereafter make 
a monthly report and/or a claim for reimbursement under the pro­
visions of this act, a reference to such paid claim in such form as 
the registrar of motor vehicles shall prescribe, showing the name 
of the patient and the amount paid, shall be incorporated in or 
attached to such report or claim. Whenever the registrar of motor 
vehicles shall otherwise acquire knowledge of facts showing that a 
patient in respect of whom a payment has been made as provided 
in this act, or any other person chargeable by law with his care and 
support has paid, or is or has become able to pay such amount 
thereof, he shall notify the hospital which has received such payment 
by letter addressed to the managing officer thereof, giving a brief 
statement of the facts thus coming to his knowledge and specifying 
the amount of such paid claim, the date of its prior payment, and 
the name of the person from whom the same may be recovered. 

Within one month after such managing officer shall have given 
the notice herein required, or such hospital shall have received such 
notice from the registrar of motor vehicles, such hospital shall, un­
less the amount specified therein has been fully paid, collect such 
amount or the balance thereof from such patient or other person 
chargeable by law with his care or support and in default of such 
collection, file an action against such patient or other person charge­
able by law with his care and support for the recovery of the sum 
so paid, or balance thereof. Such hospital shall in its monthly re­
ports, or otherwise, advise the registrar of motor vehicles as to the 
collection of such amount or as to the filing of such action and the 
proceedings therein; and: in the event of recovery of judgment 
therein, and if the amount of such judgment is not realized, shall 
show by certified copies of the proceedings that all legal remedies 
for the satisfaction of such judgment have been exhausted. 

When notice has been given as required by this section, the 
registrar of motor vehicles shall deduct the amount of th~ prior 
payment made to the hospital affected thereby from any payment 
or payments, to be made to such hospital under the provisions of 
this act on or after two months from the date of such notice, unless 
such hospital shall have advised the registrar of motor vehicles as 
herein provided that an action has been filed for the recovery of 
such amount from the patient or other person chargeable by law 
with his care and support, that such action has not been finally de­
termined, and that there is reasonable ground for delay; or unless 
such hospital shall so advise the registrar of motor vehicles that such 
action has been prosecuted to final judgment and that all legal 
remedies for the satisfaction of such judgment have been exhausted 
without realizing the amount thereof." 

It will be seen that the hospital, upon receiving notice that the patient, 

or someone chargeable with his care or support is able to pay, is required to 

collect from the patient or the person chargeable with his support, bv legal 

action or otherwise, the amount received by it from the Registrar of Motor 
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Vehicles in behalf of that patient. Therefore, if the hospital is required to 

collect from the patient, or someone chargeable with his support, the amount 

paid to it by the Registrar, obviously the amount charged to the Registrar 

in the first instance can in no event be in excess of the amount owing to the 

hospital by the patient. If such were not the case, and if the amount paid by 

the Registrar exceeded the charge to the patient, the hospital could not com­

ply with the terms of the above section. It is inconceivable that a court would 

render judgment in an action for more than the amount due a litigant. It, 

therefore, seems axiomatic that the hospital may only be paid an amount 

equal to the charge for the hospitalization of the patient. 

As hereinbefore pointed out, the purpose of the act was to "reimburse" 

hospitals for the expense of caring for indigent persons injured in motor ve­

hicle accidents. That the title of an act may be considered in the construc­

tion of a statute is pointed out in 37 0. J. at pages 683 and 684, wherein 

it is said: 

"The title of an act may be utilized for determining the pur­
pose which induced the enactment of the law, which may be con­
sidered in arriving at a correct interpretation of its terms." 

According to Webster's New International Dictionary, the word "re­

imburse" means, "to pay back" or to "repay." Obviously, if the Legislature 

intended that hospitals should be reimbursed, then they are entitled to re­

ceive only the actual cost of caring for each patient. 

In providing for the manner of making a claim, Section 6308-10, supra, 

refers to the claim as a "claim for reimbursement for the cost of the care 

of each indigent patient." Clearly, the reference is to the actual bill of the 

patient because a claim in excess of the actual cost would not constitute re­

imbursement. 

Therefore, 111 specific answer to your inquiry, I am of the op1111011 that· 

m the payment of a claim made by a hospital under the provisions of Sec­

tions 6308-7 to 6308-15, inclusive, of the General Code, the Registrar of 

Motor Vehicles may pay only the actual bill of the patient, using the per 

diem cost of the hospital as a maximum rate. 

Respectfully, 

THO.i\'iAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 


