Note from the Attorney General’s Office:

1973 Op. Att’y Gen. No. 73-058 was clarified by
1974 Op. Att’y Gen. No. 74-051.
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OPINION NO. 73-058

Syliabus:

A political subdivision may appropriate funds for
library services, under R.C. 3375.42, only pursuant to
a contract with the board of library trustees, nrivate
corporation, or library association, which provides for
the furnishing of library services to all inhahitants
of the political subdfivision.

To: Thomas S.Del ay, Jackson County Pros. Atty., Jackson, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, June 20, 1973

I have before me your request for my opinion, which
reads as follows:

As Prosecuting Pttorney of Jackson County and
Legal Acdviser for the various Library Boards of
Tiustees I have received several inquiries concerning
the interpretation of fection 3375.42 ReviseAd Code,
which, of course, has statewide implications and for
this reason we are seekina your opinion on the matter.

Section 3375.42, Revised Code, nrovides the
authority for the exnenditure of funds by certain
specified units of local government to library boards
for providing library service. Tt reads as follows:

The board of countvy commissioners
of any county, the hoard of education of
any school district, the legislative
authority of any municipal corworation,
or the board of township trustees of any
township may contract with the hoarxrd of
library trustees of any public library,
or with any private cornoration or lihrary
association maintaining a free public
library prior to September 4, 1947,
situated within or without the taxing
district, to furnish library service to
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211 the inhabitants of said taxing
district, and may levy a tax, or
make an appropriation from its
general fund, to be expended by

such library in providing library
service in said taxing district

for any of the purnoses specified

in section 3375,40 of the Revised
Code. The taxing authority may
require an annual report in writing
from such hoard of library trustees,
nrivate corroration, or library
association. T"hen a tax for librarv
purposes has been so levied, at

each semiannual collection of such
tax the county auditor shall certifv
the amount collected to the proper
officer of the taxing district who
shall forthwith draw his warrant

for such amount on the treasurer

of such district nayable to the
proper officer of such library.”

As you will note the Section provides the
unit of local government with authority (1) to contract
with a librarv board (2) to levy a tax and (3) to make
an appropriation from its general fund.

The gquestion which concerns us is whether the
authority to “make an appropriation from its general
fund” is exclusive of its authority to contract or
wvhether apnropriations from the general fund must
be based on a contract.

le would appreciate a nrompt response hecause
the allocation of Federal Revenue Sharing funds which
is currently under way has given rise to this ocuestion.
The Federal Act (Section 123 (a) (4), P.L. 92-512)
requires that expenditures of revenue sharing funds
by units of local government be made "only in accordance
vith the laws and procedures applicable to the expendi-
ture of its own revenues." Accordingly, units of
local government desiring to allocate such funds to
libraries (which are an object of priority under
Section 103 of the Federal Act) need to know whether
they may make a direct appropriation from their
general fund for library service or whether
they must first enter into a contract with the
public library and then make an appropriation
to carry out this contractual obligation.

Accordingly, your opinion is respectfully
requested with resnect to the following question:
Does a unit of local government, proceeding
under Section 3375.42, Revised Code, have authority
to make an aporopriation from its general fund for
library service in the absence of a contract with
the board of trustees of a public library?

“hile R.C. 3375.42 was not drafted with nerfect lucidity,
I feel that the only reasonable construction of it requires that
a political subdivision may appropriate funds onlv if it has
entered into a contract with the board of librarv trustees,
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private corporation, or librarv association for the furnishing
of library service to all the inhabitants of the subdivision.

Hotice that the appropnriated funds are "to be expended by
such library in providing library service in said taving district
* # % “ Thig lanquage apparently refers to all the preceding
language in the Section, including that authorizing the contract.
I see no indication that the legislature meant, by “such® library
to exclude reference to any of the terms pertaining to “npublic
library” in the preceding language of the Section. The phrase
"said taxing district” reinforces this impression, because the
only foregoing reference to taxing districts is found in the
descrintion of the contract for library service. VFence, I conclude
that the phrase “such library" refers only to a lihrary bound by
such a contract. If the Legislature had intended to authorize
a political subdivision to appropriate funds for a library
without entering into such a contract, it could have found a
nuch clearer way to say so.

resides, such a construction would make the contract and
the appropriation (or tax) alternatives, because the subdivision
could choose one without the other., If they were alternatives,
logically the subdivision could choose the contract without the
appropriation or tax, which would hardly be plauvsible. 'ithout
the appropriation or tax, there would be no consideration for the
library owner's promise to nrovide library sexvice to the inhabi-
tants of the subdivision. To construe a statute to authorize
such an absurdity would violate the rule of statutory construction
which presumes that the lLegislature intended a reasonable result.
R.C. 1.47 (C).

A comparison with R.C. 5705.18 is particularly enlightening.
That Section provides for the distribution of part of the proceeds
of county property taxes to public libraries. I'ence, its subject
matter is related to that of R.C. 3375.42, and therefore the
Sections are in pari materia and should be construed together.
R.C. 5705.28 reads in part as follows:

The board of trustees of any oublic
library, desiring to participate in the
proceeds of classified nrooerty taxes
collected in the county, shall adont
appropriate rules and requlations ex-
tending the benefits of the library
service of such library to all the
inhabitants of the county on equal
terms, unless such library service is
by law available to all such inhabi-~
tants, and shall certify a copy of
such rules and regulations to the taxing
authority with its estimate of contem-
plated revenue and expenditures. Tthere
such rules and regulations have heen so
certified or where the adoption of such
rules and regqulations is not required,
the taxing authority shall include in
its budget of receipts such amounts as
are specified by such board as contem-
plated revenuz from classified property
taxes, and in its budget of expenditures
the full amounts requested therefrom by
such bhoard.
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This Section provides for a distribution of rroverty tav
proceeds to the board of trustees of any nublic library which
provides library service to all inhabitants of the cownty. Twvo
methods are provided by which such free librarvy service can
he established: (1) hv apnronriate rules and reculations,
certified to the taxing authority, and (2) by lows which rake
the library service available to all inhabitants. This Section
reveals a clear legislative intent to require the recipient of
oroperty tax proceerds to provide library service to all inhabitants
of the county. Fence, any amhiguity in the related Section 3375.42
should be resolved in favor of a similar requirement. The latter
Section has a broader scope, and specifies a different nrocedure
for the establishinent of library service (i.e., by contract),
but the underlying purpose is similar: to authorize nolitical
subdivisions to grant financial aid to public libraries, in
return for access to those libraries by all residents of the
political subdivisions. I could not favor a construction of
such a statute which authorized a political subdivision to aid
a library which served only part of the residents of that sub-
division. Cf. Rrown v, State, ex rel. lerland, 129 Ohio St. 297,
302 (1927). As the court stated in State ex rel Daley v. Parma,
68 Ohio L., Abs. 577, 578 (1952), "[i]t has always been the purpose
of the legislature of this state to make available to the people
of Ohio free public library service"., And without the contract
(as in R.C. 3375.42), or certified rules and regulations (as in
P.C. 5705.28), there would be no assurance that the library was
open to all residents.

On the basis of the foregoing reasoning, I conclude that a
rolitical subdivision can appropriate funds for a likrary only if
it does so pursuant to the contract mentioned in R.C, 3375.42, The
sare restriction would apply to an appropriation of federal revenue
sharing funds, because such funds can be expended by a unit of
local government "only in accordance with the laws and procedures
applicable to the expenditure of its own revenues", under Section
123(a) (4) of Pub. I.. 22-512, the State and T.ocal Fiscal Assistance
Act of 1972.

In specific answer to your question, it is my opinion and
you are so advised, that a political subdivision may appropriate
funds for library services, under R.C. 3375.42, only pursuant to
a contract with the board of library trustees, private corporation,
or library association, which provides for the furnishing of library
services to all inhabitants of the political subcdivision.
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