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BOARD OF EDUCATION INVESTS PfOCEEDS OF SALE OF 
BONDS IN U.S. BONDS OR NOTES-LATER SELLS AT LOSS 
-LOSS BORNE BY SPECIAL FUND INTO WHICH SALE 
PROCEEDS WERE PLACED AND INVESTMENT WAS MADE. 

SYLLA'BUS: 

Where a hoard of education has pursuant to the authority of Section 135.12 
Revised Code, invested the proceeds of the sale of ,bonds in United States bonds 
or notes, and later sells such securities at a loss, such loss must be ,borne by the 
special fund into which under the provisions of Section 5705.10 Revised Code, the 
proceeds of such bonds were placed, and from which such investment was made. 
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Columbus, Ohio, November 28, 1956 

Hon. Joseph W. McNerney, Prosecuting Attorney 

Muskingum County, Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication m which you request my 

opinion, your ,letter reading as follows : 

"On February 1, 1956, your Opinion No. 6198 held ,that 
interest earned on securities purchased by school boards from 
funds derived from bond issues, $hould be paid into the bond 
retirement fund of the district. 

"Authority for these investments stems from Revised Code 
Section 135.12, while you held disposition of the interest earned 
shall be by authority of Revised Code Section 5705.10. 

"Now, the only provision for loss occasioned by the sale of 
such securities is found in Revised Code Section 135.12 which 
provides: 

" '* * * Any loss or expense incurred in making such 
sales ,shall be rpaya:ble as other expenses of the treasurer's 
office * * *' 
"It is submitted this would be from the general fund. 

"X School Board in our county was authorized by the 1954 
November election to issue building 1bonds in the amount of 
$420,000.00. Upon receiving the proceeds from the sale of 
these ·bonds, $300,000.00 in United States Treasury bonds were 
purchased at a cost of $299,730.98. On September 18, 1956, the 
board desired to sell these securities; and due to market con­
ditions the selling price was $289,555.94, or a loss of $10,175.04. 
The interest to date in the amount of $10,125.00 has been placed 
in the bond retirement fund under your opinion of February 
1, 1956, and is still being held in that fund, not having been 
paid out. Two questions therefore arise: 

"1. May the loss of $10,175.04 be charged to the bond 
retirement fund since that is where the interest was placed, 
leaving only a net loss of $SO.OS ? 

"2. If the answer to No. 1 is negative, to what fund 
shall the loss be charged ? 

"Certainly, the quandary becomes apparent when we realize 
the general fund cannot bear this loss. It is submitted that it 
would be only fair and reasonable if the result may legally be 
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obtained, that the loss and the interest received should be 
covered by the same fund, since the principle which had been 
voted by the public for the building of a school, suffered a shrink­
age while attempting to earn interest; and in taking the final 
picture as a whole, there being no actual overall earnings to ~he 
bond issue itself, in fact incurring a net loss of $50.00." 

In my Opinion No. 6198, issued February 1, 1956, to which you 
refer, I had under consideration the question of the disposition of interest 

arising from proceeds of a bond issue of a school district, which had 
been invested in federal securities, pursuant to the provisions of Section 
135.12 of the Revised Code. Particular attention was called to one of the 

provisions of that section, reading as follows : 

"* * * Interest realized on any investments authorized by 
:this section shall be collected by the treasurer and credited by 
him to the general fund of the state or subdivision." 

The above provision seemed to be in direct contradiction to the 
provisions of Section 5705.10 Revised Code, which reads as follows: 

"AIJ proceeds from the sale of a bond, note, or certificate 
of indebtedness issue, except premium and accrued interest, shall 
be paid into a special fund for the purpose of such issue. The 
premium and accrued interest received from such sale and interest 
earned on such special fund shall be paid into the sinking fund 
or the bond retirement fund of the subdivision." 

(Emphasis added.) 

In discussing this conflict, it was pointed out that while Section 
135.12 Revised Code, was a later enactment than Section 5705.10 
Revised Code, yet Section 135.12 is a general statute, whereas Section 

5705.10 is special, relating specifically to the interest arising from the 

proceeds of bonds. 

It was accordingly held as stated in the syUabus of that opinion: 

"Under the provisions of Section 5705.10 Revised Code, 
interest earned on money of a school district derived from the 
sale of bonds, whether deposited in a public depository as provided 
in Sections 135.01 et seq., Revised Code, or invested in securi­
ties as authorized by Section 135.12, Revised Code, should be 
paid into the sinking fund or bond retirement fund of the 
district." 

I still adhere to the distinction there pointed out and the conclusion 
therein reached. However, we were concerned there only with the dis-
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position of the interest earnings of the bond fund, and the holding was 

that such earnings went into the bond retirement fund. Your question 

and the argument which you present suggest tha,t ,because tihe ,bond 

retirement fund has profited by interest earned on treasury investments, 

that fund should bear the loss if the investment has proven unprofitable. 

I ·can see no ·basis for such proposition. Nor can I find any ground for 

the suggestion in your statement relative to such foss: "It is submitted 

this found be from the general fund." 

Referring again to Section 5705.10 Revised Code, from which 

have quoted, you will note tihat "a:}J proceeds from the sale of a bond, 

note or certificate of indebtedness issue, except premium and accrued 

interest shall be paid into a special fund for the purpose of such issue." 

In t:he case you present there was a bond issue for a school building. 

Section 135.12 Revised Code, sta>tes the circumstances under which 

a subdivision may make investments in centain securities including 

obligations of the United States and certain obligations of the State of 

Ohio. The legislature evidently realized that the purchase and resale 

of such secul'ities might result in a loss and so provided : 

"Neither the treasurer nor the members of t,he lboard shall 
be held accountable for any loss occasioned by sales of securities 
aJI: prices lower than their cost. Any loss or expense incurred 
in making such sales shall be payable as other expenses of the 
1treasurer's office." 

The provision that loss or expense incurred in making such sales 

is to be paid "as other expe.nses of the treasurer's office," does not in any 

wise signify that a loss would be payable out of the general fund. The 

language used certainly does not refer to the expense of operating the 

treasurer's office, which of course, come from the general fund. The word 

"expenses" means "expenditures," and since the treasurer will have in 

his custody a variety of funds, the expenditures relating to any fund will 

be made from that fund. In the case you present, an expenditure by 

way of investment was made from the "special fund," in which, pursuant 

to Section 5705.10 supra, the proceeds of a bond issue must be deposited. 

When a portion of the money in such fund was withdrawn and invested 

in United States securities; which were later sold, the pro~eeds were 

returned to the same special fund. If there had been a profot: on this 

transaction the profit would certainly have accrued to the benefit of the 

fund. If it resulted in a loss; it seems certain that the fund suffers the 1oss. 

I 
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I think we must keep in mind that the general fund has had no part 

m the handling of the funds arising from the sale of these bonds or in 

the interest earned thereon. Under no circumstances could the general 

fund profit by interest earnings or by •a profitable investment and resale. 

Nor could it be charged with a loss ,if the investment proved unprofitable. 

Likewise, it seems clear that the bond retirement fund which had nothing 

to do with the investment in question should have no part in either a 

gain or loss resulting therefrom. 

Accordingly, •in specific answer to your question it is my opinion 

that where a board of education has, pursuant to the authority of Section 

135.12 Revised Code, invested the proceeds of the sale of ,bonds in 

United States bonds or notes, and later sells such securities at a loss, 

such loss must be borne •by the special fund into which under the pro­

visions of Section 5705.10 Revised Code, the proceeds of such bonds 

were placed, and from which such •investment was made. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




