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ATTORNEY GENERAL 

PUBLIC UTILITIES COMMISSION-GOVERNOR, APPOINT­

IVE POWER-TERMS OF OFFICE EXPIRE IN EVERY SIXTH 

YEAR FOLLOWING FIRST DAY OF FEBRUARY, 1915, 1917, 

1919, RESPECTIVELY-TERM OF OFFICE OF MEMBER COM­

MENCES ON DATE MEMBER QUALIFIES FOR OFFICE­

TERM OF OFFICE OF INCUMBENT EXPIRES vVHEN SUCCES­

SOR APPOINTED-§§3.10, 4901.02, 4901.06, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 4901.02, Revised Code, and of former Section 
487, General Code, the terms of office of members of the Public Utilities Commission 
expire in every sixth year following the first day of February in 1915, 1917 and 1919, 
respectively. 

2. Under the provisions of Sections 3.01, 4901.02 and 4901.06, Revised Code, 
the term of office for a member of the Public Utilities Commission commences on 
the date that such member qualified for office, and an incumbent member whose term 
has expired serves until his successor is appointed and qualified for office. 

Columbus, Ohio, August 13, 1959 

Hon. Michael V. DiSalle 

Governor of the State of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Governor DiSalle : 

I have before me your request for my opinion, which request mav 

be summarized as follows: 

Mr. W was appointed to the Public Utilities Commission 
for the term ending on February 1, 1959. No appointment hav­
ing been made for the new term, Mr. vV continues to serve in 
this capacity. On August 4, 1959, Mr. K was appointed by the 
Governor to the term ending February 1, 1965 (the same term in 
which Mr. W has been holding over). Mr. K's appointment has 
not yet been confirmed by the Senate. You ask: 

1. Whether or not the term to which Mr. K has been ap­
pointed continues for six years after the date of his appointment, 
August 4, 1959, or whether his term should expire on February 
1, 1965. You state: "If his term runs to February I, 1965, it is 
evident that he in fact has only a term of five years and six 
months. If he were to sue for salary for a full six year term 
under these circumstances, could he receiver?" 
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2. On what date does the term to which Mr. K has been 
appointed commence? 

Sect_ion 4901.02, Revised Code, dealing with the organization of the 

Public Utilities Commission, reads: 

"The1.-e is hereby created a public utilities comm1ss1on of 
Ohio, by which name the commission may sue and be sued. The 
commission shall consist of three public utilities commissioners 
appointed by the governor with the advice and consent of the 
senate for a term of six years. The commission shall possess 
the powers and duties specified in, as well as all powers necessary 
and proper to carry out the purposes of, Chapters 4901., 4903., 
4905., 4907., 4909., 4921., 4923., and 4925. of the Revised Code. 
Vacaricies · shall be filled for unexpired terms in the same manner 
as original appointments are made. One of such ,commissioners, 
to be designated by the governor, shall, during the term of the 
appointing governor, be the chairman of the commission. Not 
more than two of said commissioners shall belong to or be affi­
liated with the same political party. 

"The comri1ission shall be a part of the department of com­
merce for administrative purposes, in that the director of com­
merce shall be ex officio secretary of such commission." 

As you note in your letter, this section does not specify the beginning 

and ending dates of the terms of office of members of the Public Utilities 

Commission, merely stating: 

" * * The commission shall consist of three public utilities 
commissioners appointed by the governor with the advice and 
consent of the senate for a term of six years. * * *" 

Section 4901.02, supra was formerly Section 487, General Code, the 

new section number and certain language changes being enacted in House 

Bill No. 1 of the 100th General Assembly ( effective October 1, 1953), the 

code revision act.. Section 487, supra, contained the following language: 

"* * * the governor shall, with the advice and consent of the 
senate, appoint a member whose term shall expire on the first day 
of February, 1915; another whose term shall expire on the first 
day of February, 1917, and another whose term shall expire 
on the first day of February, 1919; and thereafter each member 
shall be appointed and confirmed for a term of six years. * * *" 

While said Section 487, General Code, has been superseded by Sec­

tion 4901.02, Revised Code, I am of the opinion that these sections must 
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be read together to ascertain the intent of the Legislature as to terms of 

office. On this point, it is stated in 37 Ohio Jurisprudence, section 330, 

page 588: 

·"The history of legislation on the subject involved may 
assist in the interpretation of a particular statute, and therefore, 
resort may be had to the various forms in which such earlier 
statutes had been enacted by the legislature. * * * Moreover, the 
history of statutory law on the subject involved may show the 
general policy of the state, which is useful as an aid in the con­
struction of the later statute. * * *" 

Also, Section 1.24, Revised Code, a part of House Bill No. 1, supra, 

reads: 

"That in enacting this act it is the intent of the General 
Assembly not to change the law as heretofore expressed by the 
section or. sections of the General Code in effect on the date of 
enactment of this act. The provisions of the Revised Code relat­
ing to the corresponding section or sections of the General Code 
shall be construed as restatements of and substituted in a continu­
ing way for applicable existing statutory provision, and not as 
new enactments." 

One of my. predecessors, 111 three instances, held that by reason of 

this section certain provisions of the Revised Code, as enacted in the code 

revision bill, must be deemed to be a mere restatement without substan­

tive change Qf _the former provisions as contained in the General Code. 

See Opinions Nos. 5965, 5984 a·nd 6015, Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1955. I am in full accord with the conclusions reached in these 

opinions and a1n of the opinion that the same rule should apply in the 

instant case. 

On considering the prov1s10ns of Section 487, General Code, as set 

forth above, I cannot agree with the argument that the Legislature intended 

to give each commission member a full term of six years no matter when 

appointment and qualification occurred. Certainly the Legislature intended 

that one term should follow another and that each member should serve a 

maximum of six years in regular term. The termination dates for the 

first three terms were specifically set as the first day of February in 1915, 

1917, and 1919, and thereafter "each member to be appointed and con­

firmed for a term of six years." The language used definitely shows an 

intention that terms should run consecutively from the original expiration 

dates and that the date for appointment to the new term would be the 
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second day of February every two years. Otherwise, why would the 

terms have been staggered as they were in the first instance? 

Up to this time there seems to have been no question that the terms 

of the original members of the Public Utilities Commission were to 

expire on the first day of February in 1915, 1917 and 1919 and that terms 

of successors would expire every six years thereafter. This is evident in 

that, since the expiration of the original terms, all appointments have been 

made on this basis. Moreover, your letter states that the appointment of 

Mr. K was to a term beginning August 14, 1959 and ending February 1, 

1965, which appointment would follow the past interpretation of Section 

487, General Code, and Section 4901.02, Revised Code. 

Regarding the effect of past interpretation of a statute, it 1s stated 

in 37 Ohio Jurisprudence, section 382 at pages 689 and 690: 

"There may be circumstances under which a court, in con­
struing a statute, may take into consideration the manner in which 
such statute was interpreted by those who were affected by the 
law * * * Indeed, it has even been declared that in some cases 
the practical construction given to a statute for a great many years 
is entitled to more than ordinary weight. Such a practical con­
struction of a statute will be followed where all other suggested 
constructions are at least as doubtful as the practical one adopted 
by the community. * * *" 

It is, therefore, my opinion that the original terms of office of Public 

Utilities Commissioners expired on the first day of February in 1915, 

1917 and 1919, respectively, and subsequent terms every six years there­

after. Accordingly, in the instant case, the term to which Mr. K has 

been appointed will expire on February 1, 1965. 

Your second question asks on what date does the term to which 

Mr. K has been appointed commence. As discussed above, the actual 

term began on February 2, 1959, the question, thus, being, when does 

Mr. K begin to serve such term? 

As noted earlier, Section 4901.02, Revised Code, requires that the 

appointment of the Governor must be confirmed by the Senate. Also, 

Section 4901.06, Revised Code, reads: 

"Before entering upon the duties of his office each public 
utilities commissioner shall take and subscribe to an oath of office, 
in writing, which shall be filed in the office of the secretary of 
state, and shall give a bond of five thousand dollars, with a suffi.-
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cient surety approved by the treasurer of state ; after such 
approval the bond shall be filed with the secretary of state. If 
such bond is executed by a surety company the premiums on it 
shall be paid from the funds. appropriated for the expense of the 
public utilities commission." 

Of importance in this question is Section 3.01, Revised Code, reading: 

"A person holding an office or public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified, 
unless otherwise provided in the constitution or laws of this 
state." 

In interpreting Section 487, General Code, now Section 4901.02, Re­

vised Code, and Section 8, General Code, now Section 3.01, Revised 

Code, one of my predecessors in Opinion No. 322, Opinions of the Attor­

ney General for 1923, page 245, at page 246, stated: 

"The only conclusion to be drawn from section 487 G .C. is, 
that a member who has once been appointed and confirmed by the 
senate is entitled to continue in office until his successor also is so 
appointed and confirmed, subject only to the authority conferred 
upon the governor by section 12 G. C. to make recess appoint­
ments as hereinafter explained. And not only that section, but 
section 8 G. C., which provides that 'A person holding an office or 
public trust shall continue therein until his successor * * * is ap­
pointed and qualified', also vouchsafes to the incumbent of office 
such right. State v. Howe, 25 0. S. 588; State v. Bryson, 44 
0. S. 457; State v. Boucher, 3 N. D. 389 (21 L.R.A. 539); 22 
Ruling Case Law, page 433; 29 Cyc., p. 1372. 

"In state v. Home, supra, the court held: 

" '1. Where an officer appointed by the governor, by and 
with the advice and consent of the senate, is authorized by law to 
hold his office for a term of three years, and until his successor is 
made by the regular appointing power at the expiration of his 
term of three years, the office does not become vacant; but the 
incumbent holds over as a de jure officer until his successor is 
duly appointed and qualified. 

"2. Section 20 of the second article of the constitution, 
which enjoins upon the general assembly the duty of fixing the 
term of office and the compensation of all officers not provided for 
in the constitution, imposes no restraint on the power of the 
general assembly to extend the tenure of an officer beyond his 
term, and until his successor is qualified, in a case where the 
duration of such tenure is not limited by the constitution.' " 

Accordingly, it is my opinion that, in the instant case, the term of 

Mr. K will not commence until his appointment is confirmed by the 
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Senate and he has complied with the provisions of Section 4901.06, Revised 

Code, relative to the oath of office and the giving of a bond, and Mr. \V 

will continue to serve until his successor is elected and qualified. 

Answering your specific questions, therefore, it is my opinion and you 

are advised : 

1. Under the provisions of Section 4901.02, Revised Code, and of 

former Section 487, General Code, the terms of office of members of the 

Public utilities Commission expire in every sixth year following the first 

day of February in 1915, 1917 and 1919, respectively. 

2. Under the provisions of Sections 3.01, 4901.02 and 4901.06, Re­

vised Code, the term of office for a member of the Public Utilities Com­

mission commences on the date that such member qualifies for office, and 

an incumbent member whose term has expired serves until his successor is 

appointed and qualified for office. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




