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OPINION NO. 71-086 

Syllabus: 

A county automatic data processing board does have authority, 
under the provisions of Section 307.846, Revised Code, to enter 
into a contract to provide automatic data processing service to 
an areawide coordinating agency formed under the provisions of 
the Demonstration Cities and Hetropolitan Development Act of 1966, 
42 u.s.c. 3331 et seq. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 6, 1971 

Your request for my opinion presents a question, which reads 
as follows: 

"Does the Cuyahoga County Automatic Data 
Processing Board have authority to enter into 
a contract under the provisions of Section 
307.846 of the Revised Code of Ohio to provide 
automatic data processing service to the North­
east Ohio Areawide Coordinating Agency?" 

The establishment of an automatic data processing board, and 
the extent of its authority over all county offices, is provided 
for in Section 307.84, Revised Code, which reads as follows: 

"The board of county commissioners of any 
county may, by resolution, establish a county 
automatic data processing board. The board 
shall consist of the county treasurer or his 
representative, a member or representative of 
the board of county commissioners chosen by 
the board, and the county auditor or his repre­
sentative who shall serve as secretary. 

·'After the initial meeting of the county 
automatic data processing board, no county 
~ffice shall purchase, lease, operate, or con­
tract for the use of any automatic data pro­
cessing equipment without prior approval of the 
board. 

"As used in sections 307 .84 to 307 .846 
(307.84.6], inclusive, of the Revised Code, 
•county office' means any officer, department, 
board, commission, agency, court, or any other 
off ice of the county." (Emphasis added.) 

The power of the board to coordinate and control the use of 
automatic data processing equipment throughout the county offices 
is prescribed by Section 307.842, Revised Code, in the following 
language: 
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"The county automatic data processing board 

shall coordinate the use of all automatic data 

processing equipment in use throughout the county 

offices at the time the board is established. 


"The board may, in writing, authorize any 

county office to contract for automatic data 

processing services, or operate or acquire auto­

matic data processing equipment, where the board 

determines such action is desirable. The au­

thorization shall be signed by a majority of the 

members of the board and shall be filed in the 

office of the board of county commissioners. 


"The county automatic data processing 

board may establish an automatic data process­

ing center which shall provide a centralized 

system for the use of automatic data proces­

sing equipment for all county offices." 


(Emphasis added.) 

In addition to providing a centralized system for all county 
offices, the board may enter into contracts to provide automatic 
data processing services to other governmental bodies. Section 
307.846, Revised Code, provides as follows: 

"The county automatic data processing 

board may enter into a contract with the legis­

lative authorities of any municipal corporation, 

township, port authority, water or sewer district, 

school district, library district, health dis­

trict, park district, soil and water conserva­

tion district, conservancy district, or other 

taxing district, or with the board of county 

commissioners or the automatic data processing 

board of any other county, and such au­
thorities may enter into contracts with the 

county automatic data processing board, to pro­

vide automatic data processing services to 

any of them. The board shall establish a 

schedule of charges upon which the cost of 

providing such services shall be based. All 

moneys collected by the board for services 

rendered pursuant to contracts entered into 

under this section shall be deposited in the 

county general fund; however, such moneys may 

be segregated into a special fund in the 

county treasury until the end of the calendar 

year. County offices may also be charged for 

such services and the appropriation so charged 

and the appropriation of the board so credited." 


It will be observed that the authority of the board to enter 
into contracts with other governmental bodies is specifically lim­
ited to contracts with the "legislative authority" of any "taxing 
district", and with the board of county commissioners or the auto­
matic data processing board of any other county. The question, 
then, ii. whether the Northeast Ohio Areawide Coordinating Agency 
comes within the terms of this limitation. Your letter describes 
that l\.gency in the following terms: 

"NOACA is a voluntary agency formed under 
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Title II, Section 204 of the Demonstration 

Cities and Metropolitan Development Act of 1966, 

which can be found in 42 USCA Sections 3331 et 

seq. NOACA is composed of approximately 38 

officials from a Seven County Area in Northeastern 

Ohio consisting of Cuyahoga, Geauga, Lake, Lorain, 

Medina, Summit and Portage Counties. It is 

funded by Federal, State and local funds contributed 

by the member counties and other member political 

local subdivisions in said counties." 


By the Demonstration Cities and Hetropolitan Development Act of 
1966, Congress authorized the Secretary of Housing and Urban Develop­
ment to make grants for areawide development projects upon the 
recommendation of such local areawide planning and coordinating 
agencies as NOACA. 41 U.S.C. 3331, 3334, 3335. The formation of 
areawide coordinating agencies, especially for the purpose of 
cooperating with federal programs, has clearly been authorized by the 
General Assembly. See, generally, Sections 307.15 through 307.19, 
Revised Code. Section 307.15, supra, for example, provides in pertin­
ent part as follows: 

"The board of county commissioners may enter 

into an agreement with the legislative- authority 

of any municipal corporation, to~mship, port au­

thority, water or sewer district, school district, 

library district, health district, park district, 

soil and water conservation district, water cor. ­

servancy district, or other taxing district, or 

with the board of any other county, to exercise 

any power, perform any function, or render any 

service,*** which such subdivision or legis­

lative authority may exercise, perform, or 

render: * * * 


"* * * * * * * * *

"The boards of county commissioners of any 

two or more counties may contract with each 

other or by contract create any joint agency 

to exercise any power*** which any board of 

county commissioners may exercise, * * *·" 


And Section 307.85, Revised Code, provides as follows: 

"The board of county commissioners of any 

county may participate in, give financial assist ­

ance to, and cooperate with other agencies or 

organizations, either private or governmental, in 

establishing and operating any federal program 

enacted*** by the congress of the United States, 

and for such purpose may adopt any procedures and 

take any action not prohibited by the constitu­

tion of Ohio nor in conflict with the laws of this 

state," 


See, also, Sections 167.01, 167.03, 307.15, 713.01, 713.02, and 
713.21 through 713.24, Revised Code. 

Again, the question is whether NOACA, which was organized and 
which operates under the authority of these statutes, is a "legis­
lative authority" of a "taxing district" under the terms of Section 
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307.846, supra. It would appear, from other material in the files of 
my office, that the majority of the board members of NOACA are either 
county commissioners or township trustees, all of whom are, of course, 
the "legislative ·authorities" of "taxing districts". Moreover, as 
your letter states, NOACA draws its funds from the Federal and State 
governments and from the counties and those local political subdivi­
sions wh.ch are members of NOACA. Finally, the Federal funds to 
implement plans for areawide development will not be forthcoming unless 
such plans are approved and recommended by NOACA. 

"It is a well-established doctrine that every public statute has 
or is supposed to have as its objective some purpose or policy where­
by the public welfare is served", and that statutes should be in­
terpreted so as to accomplish that public policy. ~aily v. Evatt, 
142 Ohio St. 616, 620 (1944). And in Humphrys v. Winous Co.-;--I"65 Ohio 
St. 45, 49 (1956), the Court said: 

"The primary duty of a court in construing a 

statute is to give effect to the intention of the 

Legislature enacting it. In determining that in­

tention, a court should consider the language used 

and the apparent purpose to be accomplished, and 

then such a construction should be adopted which 

permits the statute and its various parts to be 

construed as a whole and gives effect to the para­

mount object to be attained.***" 


The paramount object of the General Assembly in authorizing the 
establishment of county automatic data processing boards was obviously 
the promotion of efficiency in the operations of county and local 
governments. And the Federal and State statutes authorizing the 
creation of areawide planning and coordinating agencies were just as 
obviously designed to bring about a united effect by Federal, State and 
local officials, using funds derived from all three sources, for the 
promotion of the public welfare and the betterment of the conditions 
of human life within the designated area. Such statutes must be 
liberally construed, and since the board membership of NOACA is com­
posed largely of members of the "legislative authorities" of "taxing 
districts", since it draws its funds from Federal, State and local 
"taxing districts", and since its approval is necessary for the ex­
penditure of money derived from Federal taxes, I conclude that NOACA 
comes within the type of governmental body with which a county auto­
matic data processing board may enter into a contract within the mean­
ing of Section 307.846, supra. 

In specific answer to your question it is, therefore, my opinion, 
and you are so advised, that a county automatic data processing board 
does have authority, under the provisions of Section 307.846, Revised 
Code, to enter into a contract to provide automatic data processing 
service to an areawide coordinating agency formed under the provisions 
of the Demonstration Cities and Metropolitan Development Act of 1966, 
42 u.s.c. 3331 et seq. 




