
       

 

 

 

 

   

 

 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1972 Op. Att’y Gen. No. 72-059 was clarified  
by 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-002. 

1972 Op. Att’y Gen. No. 72-059 was overruled 
by 1983 Op. Att’y Gen. No. 83-036. 



2-233 1972 OPINIONS OAG 72-059 

OPINION NO. 72-059 

Syllabus: 

The payment of hospitalization benefits for a municipal 
official, by an ordinance adopted after the beginning of the 
official's term, is contrary to Article II, Section 20 of the 
Constitution of Ohio, and to Section 731.07, Revised Code. 
(Opinion No. 69-034, Opinions of the Attorney General for 1969, 
approved and follO\-•ed. ) 

To: John W. Weaner, Pros. Atty., Defiance County, Defiance, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 27, 1972 

Your request for my opinion states the facts and POses 
the question in the following language: 

"The Mayor and Auditor of the Citv of Defiance 
took office on January 1, 1968. The City passed an 
ordinance May 19, 1968, providing hospitalization 
benefits for City employees and elected officials. 
Subsequently the Citv has provided· the Mayor and the 
Auditor with hospitalization benefits. 

"The Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices has issued a finding against the Mavor 
and Auditor. The Bureau has taken the position that 
the providing of hospitalization benefits to elected 
officials of a statutory plan City after the beginning 
of their term is an increase in salary contrary to 
Ohio Revised Code Section 731.07. 

"I would appreciate your opinion as to whether 
the providing of hospitalization benefits to elected 
officials of a statutorv plan Citv, after the begin­
ning of their term, is an increase of their salarv., 
contrary to Ohio Revised Code Section 731. 07. •· 

Section 731.07, Revised Code, which prohibits any increase 
in the salary of an elected city official during ti1e term for 
which he was elected, provides as follows: 
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"The salary of any officer, clerk, or 
employee of a city shall not be increased or 
diminished during the term for which he was 
elected or appointed. 

"Unless otherwise provided, all fees 
pertaining to any office shall be paia into 
the city treasury." 

A similar prohibition as to village officers appears in 
Section 731.13, Revised Code, which reads as follows: 

"The legislative authoritv of a vil:-lage 
shall fix the c0JT1pensation and bonds of all 
officers, clerks, and em~lovees of the villaqe 
except as otherwise provided by law. The 
legislative authority shall, in the case of 
elective officers, fix their comoensation for 
the ensuing term of office at a meeting held 
not later than five days prior to the last 
day fixed by law for filing as a candidate 
for such office. All bonds shall .be made with 
sureties subject to the approval of the mayor. 
The compensation so fixed shall not·be in­
creased or diminished during the term for which 
any officer, clerk, or employee is elected or 
appointed." 

Since the City of Defiance has no charter there can be no 
doubt that Section 731.07, supr4, is controlling. One of my prede­
cessors so held in Opinion No. 322, Opinions of the Attorney 
General for 1954. In discussing the applicability of that Section 
and Section 731.13, suora, he said (at pages 506-507): 

"In the absence of a charter we l"USt look 
to the statute for the power of the several 
municipal officers, for where the rnunicioalitv 
concerned has chosen not to adopt a charter, 
and has thus elected to operate under a statu­
tory plan of municipal government, it must 
accept such limitations on the powers of its 
officers, including its legislative authoritv, 
as is provided in such statutory plan." 

Sections 731.07 and 731.13, supda, were enacted bv the 
General Assembly pursuant to the man ate of the State Constitution 
imposing upon the legislature the duty to fix the term of office 
and the compensation of all officers where no_t so fixed by the 
Constitution itself. Article II, Section 20 of the Constitution, 
provides: 

"The General Assembly, in cases not nrovided 
for in this constitution, shall fix the term of 
office and the compensation of all officers; hut no 
change therein shall affect the salary of any officer 
during his existing term, unless the office be 
abolished." 

The import of the general prohibition of Section 20, 1upra, 
against any increase in the compensation of an officer dur ng 
his term of office is emphasized by repetition in those Articles 
of the Constitution which ~eal specifically with the legislative, 
the executive, and the judicial branches of the government. 
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Thus, Article II, Section 31 of the Constitution, limits the 
compensation of the members of the General Assembly in the 
following language: 

"The members and officers of the General 
Assembly shall receive a fixed compensation, to 
be prescribed by law, and no other allowance or 
perquisites, either in the payment of postage 
or otherwise; and no change in their compensation 
shall take effect during their term of office." 

Article III, Section 19 of the Constitution, similarly 
limits the compensation of officials of the executive department. 
It provides as follows: 

"The officers mentioned in this article shall, 
at stated times, receive, for their ·services, a 
compensation to be established bv law, which shall 
neither be increasec nor diminished ~uring the 
~eriocl for which they shall have been elected." 

Article IV, Section 14 of the Coni=;titution, which Article 
makes provision for the judiciarv, originallv contained similar 
limitations on the compensation of some judges. P.y a 1968 
amendment, however, Section 14, supra, was repealed and 
replaced by a new Section which contains the same limitations, 
except that the Judges of the Supreme Court, the Courts of 
Appeals and the Courts of Coll1!"lon Pleas are no longer nrohibited 
from receiving an increase in coMpensation during their term 
of office. The new Section 6 (:R) of Article IV, nhio Consti­
tution, provides as follows: 

"(B) The judges of the supreme court, courts 
of appeals, and of the courts of common pleas, shall, 
at stated times, receive, for their services such 
compensation as rr.ay be provided bv la\", which shall 
not be diminished during their term of office. The 
compensation of all judges of the supreme court, 
exceot that of the chief justice, shall be the sa~e. 
The compensation of all judges of the courts of 
appeals shall be the same. Col'llllon oleas judges shall 
receive such compensation as may he provided by law. 
Judges shall receive no fees or perouisites, nor 
hold any other office of profit or trust, under the 
authoritv of this state, or of the United States. 
All votes for anv judge, for any elective office, 
except a judicial office, under the authority of 
this state, given by the general assemblv, or the 
people shall be void." 

The Supreme Court has recently held that Section 6 (B), sunra, 
has no application to municipal court judges, and that thesalary 
of such judges is, therefore, controlled hy the prohibitions 
of Article II, Section 20, sunra. State, ex rel. Wallace v. 
Celina, 29 Ohio St. 2d 109 T1'9i2), reheaiinq denied ~'ayTO, 1972. 

Although the terms "salarv" and "com..>ensation" appear to be 
used interchangeably in the ahove auoted passages from the 
Constitution, some early interpretations drew a distinction 
and held that the amount of "compensation" miaht be varied during 
an officer's term althouc:rh the "salary" must remain fixed. 
See, e.g., Gobrecht v. Cincinnati, 51 Ohio St. 68, 72-73 (1894). 
Expressions in two laterc:ases"Ted one of my predecessors to 
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conclude that the tlr•o worc'ls •:rere used in the Constitution 
without substantial difference in meaning. See the discussion 
of State, ex rel. Lueders v. Beaman, 106 Ohio St. 650 (1922), 
and State, ex rel. Dechant v. Kelser, 133 Ohio St. 429 (193R), 
by my predecessor in Opinion No. 117, Opinions of the Attorney 
General for 1945; Opinion ,Jo. 387, Opinions of the 1'.ttorney ~eneral 
for 1945; Opinion No. 469, Opinions of the Attorney r;eneral for 
1945; and Opinion No. 2159, Opinions of the Jlttornev f;eneral for 
1947. Further consideration of the Supreme Court's Opinions 
has convinced other Attornevs r:eneral that "salarv" was intended 
to have a narrower meaning than "cormensation", the latter terr.,. 
being broad enough to include both a fixed salarv and also fees 
which depend upon the amount of services rendered. However, thev 
also came to the conclusion that, wherever a definite salary 
is a part of an officer's total compensation, the limitations of 
Article II, Section 20, sunra, apply to the ,.,hole. Thus, in 
Opinion No. 1540, Opinioiiso't the Attornev General for 1952, the 
then Jlttorney General said (at pages 475-476): 

"The total compensation of a township clerk 
being a composite, a comoensible ceiling of this 
nature affects, at least" indirectly, every com­
ponent part of the w~ole. It is significant, as 
pointed out in my Opinion No. 978, discussed 
above, that the Supreme Court, in those cases in 
which an officer's total comoensation has con­
sisted even in part of a fixed and definite 
salary not dependent on services rendered, has 
held that Article II, Section 20, was applicable. 
* * *" 

See also Opinion No. 978, Opinions of the Attorney General 
for 1951; Opinion No. 843, Opinions of the Attorney General for 
1951; Opinion No. 4614, Opinions of the Attorney General for 
1954; and Opinion No. 69-034, Opinions of the Attornev General 
for 1969. 

I approve and follow the reasoning of this latter line of 
Opinions. In your case the mayor and the auditor have definite 
salaries. Consequently, if the hospitalization benefits be 
considered either "compensation" or "salary", the result, with 
respect to the terms then being served, was a prohibited increase 
under Article II, Section 20, supr6, and Sections 731.07 and 
731.13, supfa, since the benefits ecame effective after the 
beginning o such terms. The real question is whether the benefits 
can be considered something other than "compensation" or "salary". 

My predecessors have held repeatedly that similar insurance 
payments on be~alf of a public employee are compensation. Opinion 
No. 37, Opinions of the Attorney General for 1927; Opinion No. 
2055, Opinions of the Attorney r.eneral for 1928; Opinion No. 3383, 
Opinions of the Attorney General for 1931; Opinion No. 882, 
Opinions of the Attorney General for 1937. In Opinion No. 2171, 
Opinions of the Attorney General for 1961, the then Attorney General 
specifically held that the payment of hospitalization premiums was 
part of the compensation of municipal e~ployees. And, In Opinion 
No. 69-034, Opinions of the Attorney General for 1969, my immediate 
predecessor came to the same conclusion as to hospitalization 
premiums paid for county employees. The syllabus of that Opinion 
reads as follows: 

"The board.of county commissioners is not 
authorized to expend public funds for the payment 

http:board.of
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of premiums on a group hospitalization plan for 
public officers, as provided in Section 305.171, 
Revised Code, which plan would begin after the 
commencement of the existing statutory terms of 
such officers, since such expenditures would be 
in violation of Section 20, Article II, Ohio 
Constitution." 

In the course of that Opinion, my predecessor said (at page 60): 

"***Undoubtedly, the proposed premium 
payments on behalf of those county officers who 
come within the purview of Section 20, Article 
II, supra, would be an increase in their compen­
sation, and would, in the words of Opinion No. 
387, suera, 'affect the salary' which they re­
ceive, in violation of this constitutional pro-
vision." (Emphasis added.) 

The only decision to the contrary, so far as I can determine, 
appears to be a case which you mention in a note at the end of 
your letter. In that case the Court of Appeals for the Ninth 
Judicial District held (Madden v. Bower, 49 Ohio Op. 2d 469 (1969)): 

"**•The payment of the hospitalization 
insurance premiums for all public officers and 
public employees is neither compensation nor 
salary within the meaning of Section 20, Article 
II, of the Ohio Constitution. The payment of 
such premiums are an incidental 'fringe benefit,' 
not payable directly to the employee, the fruit 
of which he can receive only upon the happening 
of an uncertain future event." 

Although it cited no authoritv for the above proposition, the 
Court of 1'.ppeals directec'I. the county auditor to pay the premiums 
for all county officers regardless of the dates on which their 
terms began. The Court also directed the auditor to pay the 
premium out of the county general funa rather than out of other 
special funds from which the compensation of employees was, bv 
statute, to be paid. 

The Supreme court's Opinion in the case is reported as 
Madden v. Bower, 20 Ohio St. 2d 135 (1969). The auditor had 
not appealeat'!iat rart of the Court of Appeals' decision direct-
ing payment of the premiums of officers, but the county commis­
sioners did appeal the use of the countv general fund. The Supreme 
Court, therefore, was not faced with the issue vou have posed here, 
i.e., whether the ~ospitalization premiums are an increase in 
compensation. But the Court did point out (at page 136) that, 
shortly after the decision of the Court of Appeals, the r.eneral 
Assembly had amended Section 305.171, Revised Code, which authorizes 
the county commissioners to pay hospitalization premiums for county 
officers and employees, by adding that such premiums should be 
paid 

"***from the funds or budgets from which 
said officers or ernoloyees are compensated for 
services." (Emphasis added.) 

Ploreover, the first branch of the syllabus holds that: 

"[T]hat part of the ~remium which is paid 
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from public funds is a ~art of the cost of the 
public service perforrne by each such employee." 

(Emphasis added.) 

And, in the course of the Opinion, the Court said (at page 138) 
that the part of the premium, provided by the special funds from 
which certain employees were, by statute, to be paid, 

n* **is a part of the co~t of the services 
rendered by such employees in the furtherance 
of the purposes for which those statutes were 
enactea and for which those funds were established 
and are maintained." 

I think it clear that the Court of Appeals was mistaken and 
that the payment of hospitalization premiums for a public 
official with public funds is additional compensation. To evade 
the issue by use of the term "fringe benefits," not payable 
directly to the employee, is to do by indirection what cannot 
be done directly. State, ex rel. Mikus v. Roberts, 15 Ohio St. 
2d 253, 257 (1968)~ State, ex rel. v. Raine, 49 Ohio St. 580, 
582 (1892). See also State, ex rel. Boydv. Tracy, 128 Ohio St. 
242 (1934) (living expenses held salary)~ Opin'Ion No. 737, Opinions 
of the Attorney General for 1963 (longevity com~ensation held 
salary). 

In specific ans"•er to your auestion it is, therefore, my 
opinion, and you are so advised, that the payment of hospitalization 
benefits for a municipal official, by an orainance adopted after 
the beginning of the official's term, is contrary to Article II, 
Section 20 of the Constitution of Ohio, and to Section 731.07, 
Revised Code. (Opinion No. 69-034, Opinions of the Attorney 
General for 1969, approved and followed,) 
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