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STATE DENTAL BOARD-UNAUTHORIZED TO IMPOSE GREATER 
GENERAL EDUCATIONAL REQUIREMENTS UPON DENTAL AP­
PLICANTS THAN THOSE REQUIRED UNDER SECTION 1321-1, 
GENERAL CODE-CONSIDERATION OF PERTINENT ELEMENT~ 
BEARING ON PROFESSIONAL COLLEGE ITSELF, AUTHORIZED­
WHEN NUMBER OF YEARS OF COLLEGE ATTENDANCE IN­
CREASED, CHANGE MAY NOT HAVE RETROSPECTIVE EFFECT. 

SYLLABUS: 
1. In ~·iew of the provision of Section 1321-1, General Code; that applicants 

for license to practice dentistry in this state must be possessed of a general educa­
tion equal to that required for graduation from a first grade high school in this 
state, the State Dental Board is zt•ithout authority to impose any further general 
educational requirements upon such applicants by taking the position that a 
reputable dmtal college shall only be such college as requires two years of general 
college work in an arts course prior to admitting students to its dental college. 

2. The Dental Board has jurisdiction, however, to consider any pertinent 
elements bearing upon the professional college itself, such as the number of years 
required to complete the course and the instmctwn given. 

3. In the evmt the board desires to lengthen the number of years which 
a11 applicant for examination must attend a dental college before such applicant 
may be permitted to take the examination of the board, such change should not be 
effective so as to give it a retrospective effect. 

CoLUMBUS, OHIO, June 19, 1931. 

()hio State Dental Board, Medical Arts Bldg., Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Your letter of recent date is as follows: 

"The Dental Colleges of the United States and Canada have, through 
the past few years, been intently changing their curriculum to a higher 
educational plane. 

Conventions of the American Faculties Association, have been held 
to this end. Many Colleges have adopted the 2-4 plan, (2 years college 
(Arts) and 4 years of dentistry); other schools have adopted the 1-4 
plan (1 year college (Arts) and 4 years dentistry); and others the 2-3 
plan (2 years college (Arts) and 3 years dentistry). 

The Educational Councils· of America, composed of five members 
from the American Faculties Association, five members from the Ameri­
can Dental Association and five from the National Dental Examining 
Board, have rated all of the schools as "A" and "B." The Ohio Board 
has always accepted this Council's rating. 

Ohio's two Dental Colleges, The Ohio State University College of 
Dentistry and the Western Reserve College of Dentistry, both University 
controlled schools, have adopted the 2-4 plan, of education. The Ohio 
Examining Board heartily approves of this plan. 

The General Code 1321 give the Board the absolute right to define 
a reputable College. Also see Sec. 1324. 

In view of this, is it right and proper that the Ohio Board refuse 
to examine graduate from a 1-4 or 2-3 college? For example, say a stu-
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dent from the State of Ohio matriculates at :\1ichigan, he can be graduated 
one year sooner than an Ohio educated student. 

In your opinion, should this student be compelled to complete as 
many scholastic years as the Ohio graduate? Does the Ohio Board have 
the right to exclude him from examination? Should the Deans of the 
Colleges in the United States and Canada be notified that from this date 
forward that it will be their duty to notify every matriculate that in all 
Colleges other than a 2-4 plan they would not be permitted to take the 
Ohio Board examinations, or can the Ohio Board rightly refuse to 
examine all graduates of this year? 

Can the Ohio Board officially refuse to examine graduates of any 
years datitig back ad lib. who has not completed a 2-4 plan schedule?" 

Section 1321, General Code, authorizes your board to define what shall con­
stitute a "reputable dental college." This section provides as follows: 

"Each person who desires to practice dentistry within this state 
shall file with the secretary of the state dental board a written applica­
.tion for a license and furnish satisfactory proof that he is at least twenty­
one years of age, of good moral character, and present evidence satis­
factory to the board that he is a graduate of a reQutable dental college, 
as defined by the board. Such application must be upon the form prescribed 
by the board and verified by oath." 

The discretion which the legislature has vested in your board in the fore­
going section was commented upon by this office in an opinion appearing in Opin­
IOns of the Attorney General for 1916, Vol. IT, at p. 1556, as follows: 

"This section vests in your board the discretion and right to define 
which shall be regarded and held by you to be a reputable college. The 
fact that a dental college is authorized by law to confer degrees does not 
necessarily constitute it a reputable college, nor impose upon you the 
unqualified duty of so defining it. Nor does the fact that a dental college, 
by reason of not possessing the necessary property qualifications or for 
any other reason, not affecting its efficiency, is not authorized to confer 
degrees, necessarily deprive it of the right to be regarded by your board 
as ·a reputable college." 

While there is no question as to the latitude extended to your board in de­
termining what dental colleges shall be considered reputable within the meaning 
of the section, providing, of course, your board does not abuse its discretion in the 
determination of such matters, the specific question which you present does not 
appear to me to be a question bearing upon the reputability of dental colleges but 
rather a question of the extent of the power which your board may have to 
determine the preliminary educational qualifications of students prior to their 
entrance in a dental college. Obviously, if one dental college requires a high 
school diploma before admitting a student and another dental college requires 
two years of college work in an arts course before admitting a pupil to its dental 
college, in the absence of any questions raised as to the courses of each school 
in dentistry, your question is simply one of preliminary general educational quali­
fications. 

It is pertinent to note the provisions of Section 1321-1, General Code, which 
section provides in part as follows: 
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"The applicant shall also present with his application a certificate 
of the state superintendent of public instruction, that he is possessed of 
a general education equal to that required for graduation from a first 
grade high school in this state. * * * *." 

843 

The legislature has obviously seen fit to expressly define what shall be nec­
essary with respect to general educational requirements. Having so expressed 
itself, I am unable to find any provision which may be construed as authorizing 
your board to change these general educational requirements. 

Of course, if any question is raised as to the merits of the dental colleges, 
these are proper matters for the consideration of your board and any pertinent 
elements with respect to the· professional training offered by the various dental 
colleges are, of course, proper matters for consideration. In the case of State, ex 
rei. Medical College v. C o/eman, et al., 64 0. S. 377, the Supreme Court said at 
p. 388: 

"The statute dose not define what shall constitute a medical institu­
tion 'in good standing.' Its language is that, 'if the board shall find the 
diploma to be genuine, and from a legally chartered medical institution 
in good standing as determined by the board,' etc., thus leaving the stand­
ing of the institution whose diploma is pre"sented by an applicant, to be 
determined according to the best judgment of the board. 

It is unnecessary to inquire here whether there may be cases in which 
the courts would undertake to correct or control the judgment of the 
board on this question. It is clear that the standing of a medical college 
within the meaning of the statute, is not to be determined alone from 
the course of study it has prescribed for graduation. The statute im­
ports, at least, that the institution shall be one which has established a 
favorabie reputation among members of the medical profession; and 
the board should not be required to recognjze one, that, from the brief 
period of its existence, or the novelty of its system of treatment has 
not yet acquired such reputation, but might, in the judgment of the board, 
be considered as still in an experimental state. The statute has undoubt­
edly left much in this respect to the sound discretion of the members of 
the board, who, in passing upon the various applications presented· to them, 
it must be assumed, will act as their official position requires, fairly, im­
partially, and justly to all concerned." 

I find nothing in the foregoing case, however, which may be said to author­
ize your board to consider preliminary general educational qualifications as per­
tinent to a determination of the professional standing of a. professional school. 
Undoubtedly if the legislature had failed to expressly provide the general educa­
tional requirements which must be met by applicants for examination, Section 
1321, supra, would probably be subject to a broad enough construction so as to 
authorize your board to consider general educational requirements as a pertinent 
element in determining what shall constitute a "reputable dental college," but it is 
my view that the express language of Section 1321-1, supra, precludes such a lib­
eral construction. While the requirement that a preliminary two years course of 
college work would undoubtedly raise the standard of the profession, the remedy 
under the present law lies with the legislature. 

It is accordingly my opinion in specific answer to your inquiry that, in view 
of the provisions of Section 1321-1, General Code, that applicants for license to 
practice dentistry in this state must be possessed of a general education equal to 
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that required for graduation from a first grade high school in this state, the State 
Dental Board is without authority to impose any further general educational re­
quirements upon such applicants by taking the position that a reputable dental 
college shall only be such college as requires two years of general college work 
in an arts course prior to admitting students to its dental college. The Dental 
Board has jurisdiction, however, t~ consider any pertinent elements bearing upon 
the professional college itself, such as the number of years required to complete 
the course and the instruction given. 

You also raise the question as to when a present order of your board changing 
a rule heretofore in effect as to what length of course a dental college shall re­
quire before such college shall be regarded as a "reputable dental college" may be 
effective. If, for instance, you have been examining graduates from a given dental 
college having a three-year course in dentistry and you should now determine that 
only colleges having a four-year course shall be regarded as reputable dental col­
leges, it is my opinion that such an order should not be effective as to students 
graduating this year or as to students who have already matriculated and who 
complete their courses within the three-year term. To endeavor to make such 
an order immediately effective would result in your board exercising a power which, 
in its effect, would be retrospective and not prospective. Of course, a constitu­
tional question may be raised as to the 'validity of such attempted action, but it 
is unnecessary to here consider the constitutional effect thereof, since in my 
opinion any such attemP.ted action would at least constitute an abuse of the dis­
cretion vested in your board by the legislature. 

3344. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT FOR ROAD IMPROVEMENT IN HAMILTON 
COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUS, Omo, June 19, 1931. 

HoN. 0. W. MERRELL, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

3345. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF LYNCHBURG, HIGHLAND 
COUNTY, OHI0-$17,475.00. 

CoLUMBus, OHIO, June 20, 1931. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3346. 

APPROVAL, CORRECTED ABSTRACT OF TITLE TO LAND OF ELMER 
C. DUNNICK, EDWARD DUNNICK, ]. FRANK DUNNICK AND ELSIE 
D. TAWSE IN THE CITY OF COLUMBUS, FRANKLIN COUNTY, 
OHIO. 

CoLUMBus, OHIO, June 22, 1931. 
HoN. CARL E. STEEB, Business .Manager, Ohio State University, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-There has been submitted for my examination and approval a 


