
       

 

 

 

 

   

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

Syllabus paragraph 2 of 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-011 is 
distinguished from/by 2018 Op. Att’y Gen. No. 2018-026. 
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OPINION NO. 2001-011 

Syllabus: 

1. When a county and a township within the county provide emergency 
medical services throughout their respective territories pursuant to 
R.C. 307.05 and R.C. 505.37(A), the emergency medical services per­
sonnel of both the county and the township are responsible for provid­
ing such services within the township. 

2. Pursuant to R.C. 505.37(A) and 3 Ohio Administrative Code 
1301 :7-1-03(1), when emergency medical services personnel of a coun­
ty emergency medical service organization and a township fire depart­
ment respond lo a call for emergency medical services within the 
township, the township fire department's emergency medical services 
personnel arc authorized to exercise control of the administration of 
medical care and treatment al the scene of the medical emergency. 
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To: W. Duncan Whitney, Delaware County Prosecuting Attorney, Delaware, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 26, 2001 

You have requested an opinion concerning the provision of emergency medical 
services by counties and townships. By way of background, you explain that in 1971, the 
county began providing emergency medical services throughout the entire county. After the 
initiation of this service, several townships within the county, through their fire depart­
ments, also began providing emergency medical services within their boundaries. Given this 
development, you have asked the following questions: 

1. If both a county and township provide emergency medical services, 
are the emergency medical services personnel of the county or town­
ship responsible for providing these services within the township? 

2. If emergency medical services personnel of a county emergency medi­
cal service organization and a township fire department respond to a 
call for emergency medical services within the township, do the per­
sonnel of the county or the township exercise control of. the adminis­
tration of medical care and treatment at the scene of the medical 
emergency? 

. Let us begin with your first question. As a general matter, neither a county nor a 
township 1s required to provide emergency medical services. 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-060 
at 2-367; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-042 (syllabus, paragraph four). See generally R.C. 
4765.0l(G) (for purposes of R.C. Chapter 4765 (division of emergency medical services), the 
term '"[e]mergency medical service' means any of the services described in [R.C. 4765.35 
and RC. 4765.37-.39] that are preformed by first responders, emergency medical techni­
cians-basic, emergency medical technicians-intermediate, and paramedics"). However, pur­
suant to R.C. 307.05 and R.C. 505.37(A), respectively, a county and township are authorized 
to provide such services. See also R.C. 9.60; 505.44; R.C. 5705.19. 

R.C. 307.05 states, in part, that a board of county commissioners may operate an 
emergency medical service organization or enter into a contract with one or more counties, 
townships, municipal corporations, nonprofit corporations, joint emergency medical dis­
tricts, fire and ambulance districts, or private ambulance owners in order to obtain the 
services of emergency medical service organizations. For purposes of R.C. 307.05, "emer­
gency medical service organization" is defined by R.C. 4765.0l(H) as "a public or private 
organization using first responders, EMTs-basic, EMTs-1, or paramedics, or a combination 
of first responders, EMTs-basic, EMTs-1, and paramedics, to provide emergency medical 
services." R.C. 307 .05 thus authorizes a county to provide emergency medical services. 1985 
Op. Att'y Gen. No. 85-059 at 2-217; see also R.C. 9.60; R.C. 5705.19(U); 1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-042 at 2-139 and 2-140. 

R.C. 505.37(A) provides, in pertinent part: 

The board of township trustees may establish all necessary rules to 
guard against the occurrence of fires and to protect the property and lives of 
the citizens against damage and accidents, and may ... purchase or other­
wise provide any fire apparatus, mechanical resuscitators, or other equip­
ment, appliances, materials, fire hydrants, and water supply for fire-fighting 
purposes that seems advisable to the board. 
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This statute has been interpreted in prior opinions of the Attorneys General as 
authorizing a township to provide emergency medical services "through the township fire 
department or a volunteer fire department regardless of whether the emergency involves a 
fire." 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-076 at 2-383; accord 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-060 at 
2-367. Accordingly, a township is authorized by R.C. 505.37(A) to provide emergency medi­
cal services within the township through its fire department. 1989 Op. Att' y Gen. No. 89-028 
at 2-119; 1962 Op. Att'y Gen. No. 3332, p. 793; 1953 Op. Att'y Gen. No. 2416, p. 114; see also 
R.C. 9.60; R.C. 5705.19(!), (JJ). 

A county or township that provides emergency medical services pursuant to R.C. 
307.05 or R.C. 505.37(A), respectively, may not exclude a portion of the county or township 
from the provision of such service unless it is expressly authorized to do so. 1 1997 Op. Att'y 
Gen. No. 97-060 at 2-367; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-059. In other words, the duty of a 
county or township to provide emergency medical services extends to the boundaries of the 
county or township, respectively. In light of this duty, it is clear that if a county or township 
provides emergency medical services, emergency medical services personnel of the county 
or township are responsible for providing such services throughout the entire territory of the 
county or township. It follows, therefore, that when a county and a township within the 
county provide emergency medical services throughout their respective territories pursuant 
to R.C. 307.05 and R.C. 505.37(A), the emergency medical services personnel of both the 
county and township are responsible for providing such services within the township. 

Although county and township emergency medical services personnel are both 
responsible for providing emergency medical services within the township, the county may, 
pursuant to R.C. 307.05, fulfill its responsibility through a contract with the township. As 
explained previously, R.C. 305.07 authorizes a county to provide emergency medical ser­
vices either directly through a county operated emergency medical service organization, or 
indirectly through a contract with a public or private emergency medical service organiza­
tion. See also R.C. 9.60 (authorizing a county to enter into firefighting agreements). Because 
a township fire department that uses emergency medical services personnel to provide 
emergency medical services is a public emergency medical service organization for purposes 
of R.C. 307.05, see R.C. 4765.0l(H), a county that provides emergency medical services 
through a county operated emergency medical service· organization may enter into a con­
tract with the township, pursuant to R.C. 307.05, whereby the township's fire department 
assumes the county's responsibility for providing emergency medical services within the 
township. See 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-114 (a township that operates a fire department 
that does not have a convenient entrance to a limited access highway may, pursuant to 
statutory authority, enter into a contract with another political subdivision whereby the fire 
department of the subdivision assumes responsibility for fighting fires on the portion of the 
highway within the township). See generally 11 Ohio Admin. Code 4765-3-04(B) ("[i]n order 
to assist in developing and maintaining appropriate emergency medical services in its 
region, each [regional physician advisory board] shall provide the following services: ... 
[f]acilitate agreements for mutual aid and assistance between [emergency medical service] 
organizations in the region"). 

By entering into this type of contract, the county fulfills its duty to provide emer­
gency medical services to all the territory within the county, and the emergency medical 
services personnel of the county are relieved of their responsibility to respond to medical 

1Pursuant to R.C. 505.3 7(C), a township is authorized to create a fire district to provide 
emergency rescue services only within the territory of the fire district. 1997 Op. Att'y Gen. 
No. 97-060 at 2-367 through 2-369. 
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emergencies within the township. Additionally, the county and township avoid providing 
duplicative emergency medical services within the township. 

Your second question asks whether emergency medical services personnel of the 
county or township exercise control of the administration of medical care and treatment at 
the scene of a medical emergency within the township when both respond to a call for 
emergency medical services. You are specifically concerned with the authority to make 
immediate decisions regarding the administration of medical care and treatment to injured 
persons, including the specific emergency medical services that are to be performed. 

No provision of law expressly addresses the relationship that exists between county 
and township emergency medical services personnel, or the precise hierarchy of authority 
that governs, when both respond to the scene of a medical emergency.2 As explained previ­
ously, however, R.C. 505.37(A) authorizes a township to provide emergency medical services 
through its fire department regardless of whether the emergency involves a fire. 3 Ohio 
Admin. Code 1301 :7-1-03(1) provides "[a]uthority at fires and e1nergencies: The fire chief or 
his authorized representative shall be in charge at the scene of a fire or other e1nergency 
involving the protection of life and/or property, and shall remain in charge until authority is 
relinquished." (Emphasis added.) R.C. 505.37(A) and rule 1301:7-1-03(1) have been inter­
preted as authorizing a township fire department to exercise control over the personnel and 
equipment directly involved in responding to an emergency within the township's territory. 

In 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-076 the Attorney General advised that R.C. 505.37(A) 
and rule 1301:7-1-03(1) authorize a township fire departmerit to take whatever actions are 
reasonably necessary to protect life or property at the scene of a fire or other emergency. See 
1997 Op. Att'y Gen. No. 97-046 at 2-286 and 2-287; 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-099 at 2-659. 
In this regard, the opinion stated: 

Because local authorities, such as townships acting pursuant to R.C. 
505.37(A), or municipalities acting pursuant to R.C. 737.11, have the power 
to expand the duties of a fire department to non-fire-related emergencies, 
however, it is not necessary to rely solely on [rule 1301 :7-1-03(1)] as a source 
of authority for fire department emergency squad personnel at the scene of 
such a non-fire-related emergency. It is axiomatic that when legislation con­
fers the authority or duty to perform a task, but does not specify the manner 
o[ performance, the responsible public officer has the "implied authority to 
determine, in the exercise of a fair and impartial official discretion, the 
manner and method of doing the thing commanded." State ex rel. Hunt v. 
Hildebrandt, 93 Ohio St. 1, 12, 112 N.E. 138, 141 (1915), aff'd, 241 U.S. 565 
{1916). Thus, when a board of township trustees, acting pursuant to R.C. 
505.37(A), has designated a township fire department as the provider ofemer­
gency ,nedical services in the township, that designation vests in the /Ire 
department the authority to accomplish acts necessary and esse11tial to the 
provision ofsuch se1vices. The effective delive,y ofen1ergency se,vices requires 
at a 11zininu11n the authority to co111rol the personnel and equipment directly 
involved in responding to the emergency. (Emphasis added.) 

1994 Op. Att'y Gen. No. 94-076 at 2-385. 

2As a general matter, emergency medical services personnel arc required to exhibit 
respect for their peers when providing emergency medical services. 11 Ohio Admin. Code 
4765-9-0l(B); 11 Ohio Admin. Code 4765-12-IO(B). 

March 2001 
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Accordingly, when a board of township trustees, acting pursuant to R.C. 505.37(A), 
designates a township fire department to serve as the provider of emergency medical ser­
vices in the township, that designation vests in the township fire department the authority to 
exercise control of the emergency medical services personnel at the scene of a medical 
emergency within the township. This authority is not limited to exercising control of town­
ship emergency medical services personnel, but also extends to county or other emergency 
medical services personnel that respond to a medical emergency call within the township. In 
addition, such authority necessarily includes the related power to exercise control of the 
administration of medical care and treatment by emergency medical services personnel at 
the scene of a medical emergency. 

Because a township fire department is in command at the scene of a medical 
emergency within the township when both county and township emergency medical services 
personnel respond to the emergency call, township emergency medical services personnel 
are authorized to make immediate decisions regarding the administration of medical care 
and treatment to injured persons, including the specific emergency medical services that are 
to be performed. Any medical care or treatment provided by township emergency medical 
services personnel, however, must be provided in accordance with the provisions of R.C. 
Chapter 4765, any administrative rules adopted pursuant thereto, and the medical protocols 
of the township fire department. R.C. 4765.35(A); R.C. 4765.37(A); R.C. 4765.38(A); R.C. 
4765.39(A); 11 Ohio Admin. Code 4765-9-0l(D); 11 Ohio Admin. Code 4765-12-lO(D). See 
generally rule 4765-3-04(A) ("[e]ach [regional physician advisory board] shall develop and 
recommend written medical protocols for [emergency medical service] providers, organiza­
tions, and personnel operating in the area served by the [board]"). 

In light of the foregoing, it is clear that a township fire department is vested with the 
authority to exercise control at the scene of a medical emergency within the township's 
territory. There is no similar grant of authority conferred upon an emergency medical 
services organization operated by a county pursuant to R.C. 307.05.3 Therefore, pursuant to 
R.C. 505.37(A) and rule 1301:7-1-03(1), when county and township emergency medical 
services personnel respond to a call for emergency medical services within the township, the 
township's emergency medical services personnel are authorized to exercise control of the 
administration of medical care and treatment at the scene of the medical emergency. 

Although a township's emergency medical services personnel are conferred such 
authority, the interaction of county and township emergency medical service personnel at 
the scene of a medical emergency within the township "should be marked by cooperation, 
rather than competition for control." 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-076 at 2-386. The emer­
gency medical needs of injured persons may be compromised should township emergency 
medical services personnel ignore legitimate health and safety concerns expressed by county 
emergency services personnel as they seek to provide emergency medical services to injured 
persons. Such concerns should be accommodated whenever it is possible to do so, in order 
to arrive at an amicable resolution of any disagreements that may arise between county and 
township emergency medical services personnel as they carry out their duties. See id.; 1987 

3Unlike townships and municipal corporations, a county is not statutorily authorized to 
establish and operate a county fire department. See generally R.C. 505.37-.44 (township fire 
protection); R.C. 737.08-.14 (city fire protection); R.C. 737.21-.27 (fire department in city or 
village). The position of fire chief thus does not exist at the county level. 3 Ohio Adm in. Code 
1301 :7-1-03(1), therefore, does not authorize an emergency medical service organization 
operated by a county pursuant to R.C. 307.05 to take command at the scene of a fire or other 
emergency. 

https://737.21-.27
https://737.08-.14
https://505.37-.44
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Op. Att'y Gen. No. 87-039 at 2-264. See generally 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-081 at 2-405 
(discussing need for cooperation between the county sheriff and municipal corporation 
police department during homicide investigations). In particular, township emergency med­
ical services personnel should exercise their control of the administration of medical care 
and treatment at the scene of a medical emergency in such a manner as to accommodate 
legitimate health and safety concerns expressed by county emergency medical services 
personnel about the administration or desirability of particular medical care or treatment. 

Accordingly, we would recommend that the county and township work together to 
formulate and implement a treatment protocol that will govern in these situations of overlap­
ping jurisdiction. Absent a formal contract between the county and township under R.C. 
307.05, see note four, infra, a written protocol describing the hierarchy of command and 
treatment regimen at the scene of medical emergencies _that occur within the township will 
help to ensure that all proper measures are taken for the health and safety of injured 
persons.4 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised as follows: 

1. When a county and a township within the county provide emergency 
medical services throughout their respective territories pursuant to 
R.C. 307.05 and R.C. 505.37(A), the emergency medical services per­
sonnel of both the county and the township are responsible for provid­
ing such services within the township. 

2. Pursuant to R.C. 505.37(A) and 3 Ohio Administrative Code 
1301 :7-1-03(1), when emergency medical services personnel of a comi­
ty emergency medical service organization and a township fire depart­
ment respond to a call for emergency medical services within the 
township, the township fire department's emergency medical services 
personnel are authorized to exercise control of the administration of 
medical care and treatment at the scene of the medical emergency. 

4 In order to avoid disagreements that may arise between county and township emergency 
medical st!rvices pt!rs01111el as they carry out their duties when responding to emergency 
calls within a township, the county may wish to consider entering into a contract with the 
township, pursuant to R.C. 307.05, whereby the township fire department assumes the 
county's responsibility for providing emergency mt!dical services within the township. See 
1966 Op. Att'y Gen. No. 66-114; see also R.C. 9.60; 11 Ohio Admin. Code 4765-3-04(B). 
Under such a contract, county emergency medical services personnel would not be required 
to respond to medical emergencies within the township, thus avoiding disagreements with 
township emergency medical services personnel regarding the medical care and treatment 
that should be provided to injured persons. 
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