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OPINION NO. 69-150 

Syllabus: 

A classified position in a county engineer's office is in­
compatible with an elected membership in a village board of trus­
tees of public affairs and such positions may not be held con­
currently by the same person. 

To: Gene Henry, Geauga County Pros. Atty., Chardon, Ohio 
By: Paul Wo Brown, Attorney General, November 17, 1969 

Your request for my opinion reads as follows: 

"An employee of the Geauga County Sanitary 
Engineer's office is a candidate for the Board 
of Public Affairs of Chardon Village. Said em-
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ployee is in charge of waste and water treat-
ment plants under the county's jurisdiction, and 
further, under the present month to month agree­
ment between the Village and the County, the 
County Sanitary Engineer's office makes the neces­
sary tests required by the State regarding the 
Village of Chardon' Sanitary Sewer Plant. Said 
employee has an active part in making such tests 
and recommendations. 

"My question is: 'Is it compatible for such 
an employee to hold such office on Board of Pub­
lic Affairs, Chardon Village?'" 

At the outset I note that your opinion request mentions 
factors that are pertinent to the common law rule on incompat­
ibility, i.e., offices are considered incompatible when one is 
subordinate to, or in any way a check upon, the other. 

In a recent opinion, Opinion No. 69-115, Opinions of the 
Attorney General for 1969, I was concerned with the compatibil­
ity of the office of county recorder with the office of county 
veterans' service officer, and in that Opinion I called atten­
tion to the fact that public offices are subject to two types 
of incompatibility, statutory and common law. Statutory in­
compatibility arises when some provision of law establishes 
criteria for one of the jobs that cannot be met by the person 
if he holds the other job at the same time. If your situation 
fails to pass the statutory test, the common law test would be 
immaterial. 

Section 10, Article XV, Constitution of Ohio, states: 

"Appointments and promotions in the civil 
service of the state, the several counties, and 
cities, shall be made according to merit and fit­
ness, to be ascertained, as far as practicable, 
by competitive examinations. Laws shall be passed 
providing for the enforcement of this provision." 

Section 143.08, Revised Code, provides in part as follows: 

"The civil service of the state and the sev­
eral counties*** shall be divided into the un­
classified service and the classified service. 

"* * * * * * * * *

"(B) The classified service shall comprise 
all persons in the employee of the state and the 
several counties*** not specifically included 
in the unclassified service***." 

You have advised me that the employee in question works in 
the office of the county engineer and is considered to be in the 
unclassified service. 

The Court of Appeals, Franklin County, stated in Henslee 
v. State Personnel Boa.r.d of Review, 44 0.0. 2d, 206 (1968), that 
the mere fact that a state employee was carried on the payroll 
as in the unclassified service did not establish that classifi­
cation. 
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I fail to find employees of a county engineer listed in the 
unclassified civil service under Section 143.08, Revised Code. 

If the employee in question were exempt from the classified 
service, the exemption would have to be based on the provisions 
of subparagraph (9) of the statute and as the court noted in 
Henslee, supra, the exemptions of job positions of the types de­
scribed in subparagraph (9) are not self-executing, but must be 
obtained in accordance with procedures prescribed by the Director 
of State Personnel. 

Henslee was concerned with a state employee, but Section 
143.08, supra, pertains equally to county employees and the De­
partment of State Personnel advises that their regulations apply 
equally to county employees. 

In the absence of evidence supporting an exemption from the 
classified service, I must conclude that the employee in question 
occupies a classified service position. 

Section 735.28, Revised Code, reads as follows: 

"In each village in which a water works, elec­
tric light plant, artificial or natural gas plant, 
or other similar public utility is situated, or when 
the legislative authority thereof orders a water 
works, electric light plant, natural or artificial 
gas plant, or other similar public utility, to be 
constructed, or to be leased or purchased from any 
individual, company, or corporation, or when such 
legislative authority determines to establish a 
schedule of rates or charges of rents for use of 
the sewerage system and sewage pumping, treatment, 
and disposal works of the village, such legis­
lative authority shall establish a board of trus­
tees of public affairs, which shall consist of 
three members who are residents of the village. 

"In the year 1967 one member shall be elected 
for a term of two years. In the year 1967 and 
quadrennially thereafter, two members of the board 
of trustees of public affairs shall be elected for 
a term of four years; in the year 1969 and quad­
rennially thereafter, one member of the board of 
trustees of public affairs shall be elected for a 
term of four years; and thereafter all members 
shall have four year terms, except that members of 
boards of trustees of public affairs established 
after July 26, 1967 shall be elected as follows: 
at the next regular election of municipal offici­
als occurring more than one hundred days after the 
appointment of the first members of such board 
as provided in this section, one member shall be 
elected for a term of two years and two members 
shall be elected for terms of four years each; 
and thereafter all such members shall be elected 
for terms of four years. 

"When the legislative authority establishes 
such board, the mayor shall appoint the members 
thereof, subject to the confirmation of the legis­
lative authority. The successors of such appointed 
members shall be elected at the next regular elec-
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tion of municipal officers held in the village which 
occurs more than one hundred days after the appoint­
ment. 

"In case of a vacancy in such board from death, 
resignation, or otherwise, it shall be filled for 
the unexpired term by appointment by the mayor, sub­
ject to confirmation by the legislative authority. 

"The board shall organize by electing one of 
its members president. Unless the office of clerk 
of the board-has been concolidated with the office 
of clerk of the village, as authorized by section 
733.28 of the Revised Code, it may elect a clerk, 
who shall be known as the clerk of the board of 
trustees of public affairs." 

Section 735.29, Revised Code, states in pertinent part: 

"The board of trustees of public affairs, ap­
pointed under section 735.28 of the Revised Code 
shall manage, conduct, and control the water 
works, electric light plants, artificial or 
natural gas plants, or other similar public 
utilities, furnish supplies of water, electric­
ity, or gas, collect all water, electric, and 
gas rents, and appoint necessary officers, em­
ployees, and agents. 

"* * * * * * * * *" 

Section 143.41, Revised Code, provides in part as follows: 

"No officer or employee in the classified 
service of the state, the several counties*** 
shall directly or indirectly, orally or by letter 
solicit or receive, or be in any manner concerned 
in soliciting or receiving any assessment, sub­
scription or contribution*** for any candidate 
for public office; ***nor shall any officer or 
employee in the classified service of the state, 
the several counties*** take part in politics 
other than to vote as he pleases and to express 
freely his political opinion." 

One who becomes a candidate for, is elected to, or holds 
an elective public office such as that as a member of a village 
board of trustees of public affairs would be taking part in 
politics other than to vote as he pleases and to express his 
political opinion, and such person could not also hold an of­
fice or position under the classified service without being in 
violation of Section 143.41, supra. 

It is, therefore, my opinion and you are so advised that 
a classified position in a county engineer's office is incompat­
ible with an elected membership in a village board of trustees 
of public affairs and such positions may not be held concurrent­
ly by the same person. 




