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THE BOARDS OF LIBRARY TRUSTEES, ARE AUTHORIZED 

TO CONTRACT WITH ONE OF SUCH BOARDS OF LIBRARY 

TRUSTEES FOR THE JOINT PUCHASING OF SUPPLIES, 

EQUIPMENT, ETC.-§§3375.06-3375.30, RC., 3375.40 (C) 

SYLLABUS: 

The boards of library trustees appointed pursuant to Sections 3375.06, 3375.10, 
3375.12, 3375.15, 3375.22 and 3375.30, Revised Code, are authorized under Sections 
3375.30 and 3375.40 (C), Revised Code, to contract with one of such boards of 
library trustees for the joint pu.chasing of supplies, equipment, books, records, films, 
and other library materials, and for the paying by each such library of the propor­
tionate share of such joint purchases. 

Columbus, Ohio, June 24, 1960 

Hon. Walter Brahm, Librarian of State Library 

Columbus, Ohio 

D~r Sir: 

I have before me your letter which reads as follows: 

"In efforts to be as efficient as possible and keep costs down, 
libraries in Ohio are finding that many of the processes which 
they do individually, such as purchasing of books, processing, 
cataloging, buying of supplies, preparation and duplicating of 
book lists, can be done much more easily and inexpensively by 
centralizing such service in a specific library, with each library 
paying the producing library for what ever supplies or services 
it receives. This allows the benefit of high-volume production to 
be passed along to all libraries in the area. 

"Before proceeding with these plans, some libraries have 
asked whether it is permissible for them to make contracts with 
each other for such services. Specifically, can two or more li­
braries organized under sections 3375.06, 3375.10, 3375.12·, 
337.5.15, 3375.22 and 3375.30 of the Revised Code 0f Ohio enter 
into an agreement with each other in the purchase of supplies, 
equipment, books, records, films and other library materials 
whereby one library orders, processes and catalogs such supplies 
or materials with each contracting library paying its proportionate 
share of the cost? 

"We assume that this is within the authority of library 
boards as expressed by section 3375.33: 
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" 'The boards of library trustees appointed pursuant to sec­
tions 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 3375.22 and 3375.30 of 
the Revised Code are bodies politic and corporate, and as such 
are capable of suing and being sued, contracting, acquiring, hold­
ing, possessing, and disposing of real and personal property, and 
of comprising such other powers and privileges as are conferred 
upon them by law.' 

"Is not such an agreement further expressly authorized or 
implied in section 3375.40, setting forth the powers of library 
boards? Paragraph ( B) : 

" ' ( B). Expend for library purposes, and in the exercise of 
the power enumerated in this section, all moneys, whether derived 
from unclassified property taxes or otherwise, credited to the free 
public library under its jurisdiction and generally do all things 
it deems necessary for the establishment, maintenance, and im­
provement of the public library under its jurisdiction; ' 

"Your predecessor in 1946 issued an informal opinion, 
No. 118, regarding the legality of libraries jointly contributing 
and maintaining the Union Catalog. The opinion is quoted: 

" 'The maintenance of proper catalogs is evidently one of 
the prime essentials for library service and if it is regarded as a 
mutual benefit to the various libraries to maintain this service of 
interchange of books and to keep a general catalog showing what 
books are available in the libraries of the state, it appears to me 
that the incidental expense involved would be a legitimate item 
of expenditure on the part of the various public libraries of the 
state.' 

"'vVe can see no legal reason why libraries could not proceed 
to work out cooperative arrangements among themselves. A num­
ber of such arrangements between libraries have been in force 
for many years and state examiners have always approved of 
these expenditures. The only reason we ask the question now is 
that some of the libraries who for the first time are contemplating 
an agreement want to be assured it's all right. My opinion is 
only a personal one to them so I would appreciate your offiQial 
verification on this matter.'' 

Section 3375.33, Revised Code, provides: 

"The boards of library trustees appointed pursuant to sec­
tions 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 3375.22, and 3375.30 
of the Revised Code are uodies politic and corporate, and as such 
are capable of suing and being sued, contracting, acquiring, hold~ 
ing, possessing, and disposing of real and personal property, and 
of exercising such other powers and privileges as are conferred 
upon them by law." 

(Emphasis added) 
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Sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 3375.22 and 3375.30, 

Revised Code, mentioned in Section 3375.33, supra, provide, respectively, 

for the establishment of county, township, mi.micipal, school district, 

county district, and regional district libraries. The same sections of the 

Revised Code are referred to in your letter in regard to the libraries 111-

volved in the determination of the question before me. 

The provision in Section 3375.33, supra, expressly states that boards 

of trustees of libraries therein enumreated, have the authority, inter alia, 

to make contracts. The language used is clear and unequivocal and in 

no need of interpretation. 

In this connection, your attention is also directed to Section 337.5.40 

(C), Revised Code, wherein boards of library trustees are authorized to 

"purchase", among other things, "personal property" necessary for the 

maintenance and operation of libraries under their jurisdiction. Purchase 

of personal property obviously involves the making of contracts, express or 

implied, such as here considered. 

It follows that in the absence of some specific statutory prov1s10n 

whereby the libraries referred to in Sections 337.5.33 and 3375.40 (C), 
supra, would be barred from entering into agreements with each other, 

the authority of such boards to act accordingly in regard to the plan 

outlined in your letter cannot be doubted. 

I do not find such a statutory provision. On the contrary, an exam­

ination of Chapter 3375., Revised Code, dealing with the powers, duties, 

and functions of public libraries without respect to areas in which they 

may be operating, reveals that on such levels where practicality and 

necessity so dictate, all public libraries are considered, and treated, as a 

uniform state-wide centralized system. Evidence of this is found in many 

sections of Chapter 3375., supra. 

Among these sections is Section 3375.05, Revised Code, which gives 

the state library board final authority in regard to the establishment and 

discontinuance of stations, branches, and traveling service on the part of 

public libraries which are receiving local tax support. Such final au­

thority is reiterated in Section 3375.40 ( F), Revised Code. Section 

3375.35, Revised Code, requires all libraries here considered to file a 

complete annual report with the state library board. Section 337.5.47, 

Revised Code, provides for the establishment of a board of library exam­

iners which exercises state-wide authority. Section 337.5.411, Revised 
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Code, effective as of October 6, 1955, makes the membership of public 

libraries employees appointed on or after Jannary 1, 1956 in the public 

employees retirement system mandatory. 

Under the plan described in your letter, the libraries here considered 

are to be assured of the legality of contracts whereby one of such libraries 

would be authorized by the participating group to order and purchase 

supplies, equipment, books, records, films and other literary material, 

with each of such libraries paying its proportionate share of the cost. 

In the light of what has already been pointed out, such plan is author­

ized not only under the express provisions of Sections 3375.33 and 3375.40 

( C), supra, but may also be considered as an extension, by voluntary co­

operative action, of the general idea of uniformity of public libraries in 

the state as expressed in Sections 3375.05, 3375.40 (E), 3375.35, 3375.47 

and 3375.441, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the boards of 

library trustees appointed pursuant to Sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 

3375.15, 3375.22 and 3375.30, Revised Code, are authorized under Sec­

tions 3375.30 and 3375.40 (C), Revised Code, to contract with one of 

such boards of library trustees for the joint purchasing of supplies, equip­

ment, books, records, films and other library materials, and for the pay­

ing by each such library of the proportionate share of such joint purchases. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


