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OPINION 65-32 

Syllabus: 
A board of county commissioners acting ·pursuant to Section 

325.17, Revised Code, to fix the compensation of deputies, assist­
ants and other employees of a probate court must, by reason of 
Section 2101.11, Revised Code, appropriate the amount deemed 
necessary by the judge of such court, subject to the limitation 
set by such section, in the absence of an abuse of discretion 
by such judge. 

To: George F. Burkhart, Monroe County Pros. Atty., Woodsfield, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 9, 1965 

Your request for my opinion reads: 
"l. May the salaries set by the Probate Judge for 

his deputies and clerks exceed, in the aggregate, the 
amount fixed by the Board of County Commissioners for 
such office? 

"Section 325.17 of the Revised Code provides that 
the salary fixed by certain offices including the probate
judge shall nQt exceed the amount fixed by the Board of 
Commissioners for such office. Section 2101.11 of the 
Revised ~ode provides that the Judge of the Probate Court 
may fix the salaries and that the total compensation paid
shall not exceed the total fees earned by the Court for 
the preceding calendar year, 

"Our Probate Judge has fixed salaries for his two 
deputies which exceed the amount fixed by the commissioners, 
but is within the fees earned by the Court." 

Section 325,17, Revised Code, reads in part: 
"The officers mentioned in section 325,27 of the 

Revised Code may appoint and employ the necessary deputies,
assistants, clerks, bookkeepers, or other employees for 
their respective offices, fix the compensation of such em­
ployees and discharge them, and shall file certificates 
of such action with the county auditor. Such compensation
shall not exceed, in the aggregate, for each office, the 
amount fixed by the board of county commissioners for 
each office. 11 

The judge of the probate court is one of the officers 
mentioned in Section 325,27, Revised Code. It is quite clear, 
therefore, that the salaries of the deputies and clerks appointed
by the probate judge may not exceed the total amount fixed by
the board of county commissioners for that office. Section 
325.17, Revised Code, however, is not the section wnich directs 
boards of county commissioners· as to the amount which must be 
fixed for the operation of the probate court. This direction 
is found in Section 2101.11, Revised Code, which specifically
authorizes probate judges to appoint deputy clerks, stenographers, 
a bailiff, and other necessary employees and then provides in 
part: 

"Such appointees shall receive such compensation
and expenses as the judge determines, and shall serve 
during the pleasure of the judge. The compensation
of such appointee shall be paid in semimonthly in­
stallments by the county treasurer from the county 
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treasury, upon the warrants of the county auditor, 
certified to by the judge. The board of county com­
missioners ehall appropriate such sum of money each 
year as will meet all the administrative expense of 
the court which the judge deems necessary for the 
operation of the court, including the salaries of 
such appointees as the judge determines. The total 
compensation paid to the appointees in any calendar 
year shall not exceed the total fees earned by the 
court during the preceding calendar year, unless 
approved by the board." 

The language of these two sections, when read together,
manifestly places a maximum on the amount which may be paid for 
employees in the office of the probate judge, but such language
also places upon the board of county commissioners the duty to 
appropriate the amount which the judge of such court deems neces­
sary, subject only to the limitation in Section 2101.11, Revised 
Code. 

In my opinion, the decision of the Supreme Court of Ohio in 
The State, ex rel. Ray. vs. South, 176 Ohio St., 241, supplies the 
answer to your question, although I do not find that Section 325.17, 
Revised Code, was considered. The syllabus reads in part: 

11 2. In the absence of an abuse of discretion 
of the part of the judge of the Probate Court in 
making up the annual budget, under Section 2101.11, 
Revised Code, the Board of County Commissioners is 
obligated to appropriate annually such sum of money 
as will meet all the administrative expenses of such 
court which the judge thereof deems necessary, in­
cluding such salaries of court appointees as the judge
shall fix and determine; provided, however, that the 
total compensation of such appointees in any calendar 
year shall not exceed the total fees earned by the 
court during the preceding claendar year. (State, 
ex rel. Motter, v. Atkinson et al., Board of County
Commrs, of Vinton County, 146 Ohio St., 11, approved
and followed, ) " 

In the opinion, the Court referred to and quoted from 
The State, ex rel. Motter, vs. Atkinson, 146 Ohio St., 11. 
The Court held in that case that Section 10501-5, General Code, 
which has been succeeded by Section 2101.11, Revised Code, was 
mandatory and gave appointees of a probate court budgetary
preference within the limits set by that section. The Court 
also stated that any hardship resulting upon other county
offices by reason of such statute was a matter within the 
control of the General Assembly. 

The language of present Section 2101.11, Revised Code, 
is not idet1tical· with that in Section 10501-5, General Code, 
but the Court held in The State, ex rel. Ray, supra, that the 
changes had not altered the effect of this statute and the 
interpretation placed on it in the ~-iotter case, supra. 

I should point out, however, that I do not iook upon
Section 2101.11, Revised Code, as authorizing an increase 
during the year in the amount fixed -for the operation of 
a probate court; when the amount requested by the judge of 
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the probate court has been appropriated as directed by Section 
2101.11, Revised Code, this may not then be changed for that 
year for which such appropriation was made. 

There is nothing in your inquiry which suggests that there 
is any abuse of discretion in ~he situation you have described. 
In any event, this would be a question of fact and not a question 
upon which I could rule as a matter of law. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that a 
board of county commissioners acting pursuant to Section 325.17, 
Revised Code, to fix the compensation of deputies, assistants 
and other employees of a probate court must, by reason of 
Section 2101.11, Revised Code, appropriate the amount deemed 
necessary by the judge of such court, subject to the limitation 
set by such section, in the absence of an abuse of discretion 
by such judge. 




