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HOSPITALS, JOINT TOWNSHIP-FUNDS DERIVED FROM 

SERVICE CHARGES-§513.07, et seq. RC-SUCH FUNDS 1MA Y 

NOT BE EXPENDED FOR -CONSTRUCTION OF ADDITION 

TO EXISTING FACILITY. 

SYLLABUS: 

Funds derived from hospital service charges of a joint township hospital organ­
ized under the provisions of Section 513.07, et seq., Revised ·Code, may not be expended 
for the construction of an addition to an existing joint township hospital facility. 

Columbus, Ohio, September 6, 1957 

Hon. Forrest H. Bacon, Prosecuting Attorney 

Wyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opinion reading as 

follows: 

"As legal advisor for our Joint Township District Hospital 
Board a question has arisen under Section 513.01 et seq. of ,the 
Revised Code of Ohio concerning the use of certain funds for 
an addition to the hospital. 

"The Hospital District is comprised of three townships, 
which at the present time has an unincumbered balance from gen­
eral receipts from said hospital of approximately $50,000.00. 
There are at the present time no tax levies involved-the sum 
above being derived from charges made by the hospital. The 
Board of Governors of the Hospital, with the consent and ap­
proval of the Joint Township District Hospital Board, now pro­
pose -to use approximately $20,000.00 of the above sum for the 
purpose of construction of an addition to the present hospital. 
The balance of the funds are more than ample and to take care 
of the current expenses of the Hospital. 

"I could not find any direct authority for the above and it 
would be appreciated if your office could give me an informal 
opinion as to the legality of the use of said funds." 

I invite your attention initially to Section 513.17, Revised Code, 

reading in pertinent part: 
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"The board of hospital governors shall, with the consent 
and approval of the joint township district hospital board and as 
provided by sections 513.07 to 513.18, inclusive, of the Revised 
Code, prepare plans and specifications, and may employ technical 
assistance if necessary, and proceed to erect, furnish, and equip 
necessary buildings for a joint township general hospital. * * *" 

(Emphasis added.) 

I further invite your attention to Section 513.12, Revised Code, 

reading in part: 

"Upon the establishment of a joint township hospital district 
and after the organization of such joint township district hospital 
board, under section 513.07 of the Revised Code, the hospital 
board of the district shall determine the amount of bonds to be 
issued and such other matters as pertain thereto, and shall, when 
approved by the vote of the electorate of the district voting as a 
subdivision, issue and sell such bonds to the extent and in the 
amount so determined, for the purchase of a site and for the con­
structing and equipping of a hospital building thereon. Such 
bonds shall be issued and sold as provided by sections 133.01 to 
133.65, inclusive, of the Revised Code. 

"All necessary expenses for the operation of such hospital 
may be paid out of any moneys derived from the special levy 
approved for such purposes by such voters, or out of any other 
moneys received from hospital income or services rendered, or 
frqm unencumbered funds from any other source. The board of 
township trustees of the townships participating in such district 
may appropriate and pay over to the joint township hospital 
board, for maintenance of such hospital, any unencumbered funds 
of the township." (Emphasis added.) 

On the basis of this language it is apparent that the joint township 

hospital may be composed of more than one building. See Opinion 7100, 

Opinions of the Attorney General for 1956, p. 651. Similarly, additions 

may be made to an existing hospital building. 

Once having decided that an addition may be built, the tgtestion be­

comes one of determining whether a part of the excess of general hospitai 

receipts may be expended for such a project. 

It is well settled that the authority to expend funds in the hands cf 

governmental subdivisions must be expressly conferred or necessarily 

implied from express powers. Since a joint township hospital district is 

a creature of statute, the powers of the governing authority in such dis­

tricts must be strictly construed. 
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The only mention of the purposes for which moneys derived from 

hospital services, as "income", may be used is found in Section 513.12, 
Revised Code. See above. In that section such moneys are authorized to 

be used to meet necessary operating expenses. 

It must be conceded that the authority to construct additions to a 

joint township hospital is a separate proposition of law from the authority 

to expend money from a designated fund for such a project. It is clear 

that the proceeds from a bond issue as provided in Section 513.12, supra, 

may be used for the purpose of construction. Money derived from a levy 

for operating expenses cannot be used for construction of an addition. 

See Opinion No. 772, Opinions of the Attorney General for 1957. 

Finding no express statutory authority for the expenditure of general 

receipts from hospital services to construct an addition to the existing 

hospital facility, and further finding that such authority cannot be neces­

sarily implied from any express grant, I am compelled to conclude that 

such an expenditure is not authorized by law. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that 

funds derived from hospital service charges of a joint township hospital 

organized under the provisions of Section 513.07, et seq., Revised Code, 

may not be expended for the construction of an addition to an existing 

joint township hospital facility. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




