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CONTR.-\CT-CONTirsUING-TEACHER-TEACHER ACTING 

AS PRINCIPAL, LOCAL SCHOOL DISRICT - UPON REtCOl\I­

MENDATION OF COUNTY SUPERINTENDENT, PRINCIPAL 

MAY BE TRANSFERRED TO TEA:CHING POSITION-SECTION 

4842-9 GC. 

SYLL:\BGS: 

\Vhere a teacher holding a continuing contract, has for a time been acting as 
principal of a local school district, an<l it is desired by the hoard of education to trans­
fer him to a teaching ,position, such action may :be taken under the provisions of Section 
4842-9 of the General ·Code, but only upon the recommendation of the county super­
intendent. 

Columbus, Ohio, June 18, 1953 

Hon. Calvin W. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Mr. K. was employed as a teacher and princi,pal by the 
Board of Education of Andover Local School District, Ashta­
bula County, Ohio, in September, 1930. He is now serving under 
a continuing contract, elated March 12, 1942. On July II, 1947, 
an additional contract was entered into between the Board and 
the teacher, which provided in part as follows : 

'The said teacher hereby agrees to teach and act as 
executive head of the public schools of said district for a 
term of five years.' 

"This latter contract was renewed by resolution adopted by 
the Board at its January meeting of 1952. 

"\Ve are advised that the appointment of Mr. K., as execu­
tive head, was the action of the Board of Education. His appoint­
ment as executive head had not been recommended by the County 
Superintendent of Schools. The question of such appointment had 
not been discussed with the County Superintendent of Schools, 
and the appointment in 1952 was not brought to his attention 
until some six weeks after it had been made. 

"The Board of Education of Andover Local School District 
now wishes to demote Mr. K. from his position as Executive 
Head, to that of a teacher. We understand that had the Board 
acted upon the recommendation of the County Superintendent of 
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Schools, :Mr. K. could not be removed from his position as execu­
tive head except upon the recommendation of the Superintendent 
of the County School System. 

"No recommendation of his appointment having been given, 
can the Board now demote the acting head to a teaching position?" 

I note from your letter that the teacher in question was employed as 

a teacher and principal, in September, 1930, and that in 1942 he was given 

a continuing contract. In 1947 the board undertook to make him what 

they called, "executive head of the public schools of said district", and 

entered into some kind of an agreement with him to that effect. I also 

understand that this was done without the express recommendation of the 

county superintendent. 

At that time, there was no express provision in the law for the appoint­

ment of a teacher or principal as "executive head", and I can not see that 

that action of the board could have amounted to anything more than 

possibly an enlargement of his duties. I understand that for some years, 

the district has maintained a high school as well as an elementary school 

all under the same roo,f, and operated as one unit, and I assume that the 

duties of the so-called "executive head" would be to supervise this entire 

school. 

Effective August 17, 1951, Section 4842-r, General Code, was 

amenclecl, the last two sentences reading as follows: 

"* * * The board of education of each city, exempted village 
and local school district shall appoint principals for all high 
schools and for such other schools as the board may designate. 
Upon recommendation of the county superintendent, a local board 
of education may designate a principal as executive head who may 
be employed as .such by said board for a period of twelve months." 

The last sentence, giving a local board of education the right to "desig­

nate the principal as executive head," was added by the amendment. It 
will be noted that when this is done he may be employed as such by the 

board for a period of twelve months, and it is further to be noted that this 

can only be clone upon the recommendation of the county superintendent. 

It \vould appear, therefore, that the action of the Board in 1947 

amounted to nothing except by way of designating the duties of the 

principal, and that the action taken in January, 1952, subsequent to the 

amendment of Section 4842-r, purporting to renew the appointment of 
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1947, was of no effect because it was not recommended by the supenn­

tendent. Furthermore, even though so recommended, such a designation 

would only have been effective for a period of twelve months. 

Regardless of the past status of this teacher as "executive head," his 

original appointment as principal of the schools of the district has continued 

to the present time, and can only be changed upon the recommendation of 

the Superintendent. 

Section 4842-9, General Code, provides the only process by which a 

principal can be demoted to the position ocf a teacher. That section provides 

in part as follows: 

"A teacher employed as assistant superintendent, principal, 
supervisor or other administrative head may be transferred to a 
lesser administrative position or to a teaching position upon recom­
mendation of the superintendent of schools and approval of the 
board of education." (Emphasis added.) 

Accordingly, you are advised that where a teacher holding a continuing 

contract, has for a time been acting as principal of a local school district, 

and it is desired by the board of education to transfer him to a teaching 

position, such action may be taken under the provisions of Section 4842-9 

of the General Code, but only upon the recommendation of the county 

superintendent. 

Respectfully, 

C. 'WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


