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be established as a part of the county system of roads as provided for 
under Sections 6965, 6966, 6967 and 6968 of the General Code, which shall 
be known as the county highway system, and all stich roads shall be maintained 
by the county commissioners. 

(c) Township roads shall include all public highways of the state 
other than state or county roads as hereinbefore defined, and the trustees 
of each township shall maintain all such roads within their respective 
townships; and provided further, that the county commissioners shall 
have full power and authority to assist the township trustees in maintaining 
all such roads, but nothing herein shall prevent the township trustees from 
improving any road within their respective townships, except as other­
wise provided in this act." 
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From the above section, it appears to be clear that all public highways of the 
state other than state or county roads are township roads. It further is clear that 
it is the duty of the township trustees to maintain all such roads within their 
respective township. Your question, of course, depends upon whether a road has 
been established as a state or county road and does not depend upon who owns 
the land on either side thereof. By the terms of the section above mentioned, 
the road in question will remain a township road until it has become a part of the 
county system or part of the state system. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that where there 
is a public road within a township which has not been established as a county 
road or a state highway, such road remains a township road. The fact that such 
a highway leads to a state institution and the state owns land on either side thereof 
for a half a mile in nowise affects its status. 

1509. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge11eral. 

DIRECTOR OF EDUCATION-POWER TO REQUIRE THAT FIRST 
GRADE HIGH SCHOOL HOLD NINE-MONTH SCHOOL TERMS 
UNDER PENALTY OF REDUCTION TO SECOND OR THIRD GRADE. 

SYLLABUS: 
The director of education is empowered by authority of Secticm 7651, Gmeral 

Code, to prescribe standards for first, second and third grade high schools, in 
addition to those prescribed by Sections 7652, 7652-1, and 7653, General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, February 10, 1930. 

HoN. DAvm CREGER, Prosewting Attorney, Upper Sandusky, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"I would like to submit for your op1mon the following question: 
'If a first grade high school is meeting all the requirements of Section 

7653, and requires for graduation the completion of sixteen units of one 
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hundred and twenty, sixty minute hours, of prepared class room exercises 
in a subject in a period of eight months, can the director of education 
compel such board of education to hold school for a period of nine months, 
and upon failure to hold school for such period, change the grade of such 
high school to the second or third grade?' " 

Section 7651, General Code, reads as follows: 

"The high schools of the state sl~all be classified by the director of 
education into high schools of the first, second and third grades and junior 
high schools upon such standards consistent with Sections 7652, 7652-1, 
and 7653, General Code, as he may formulate. He shall issue certificates 
of grade to such schools when their ratings are determined after inspection 
and such shall be the grades of such schools until the grade is changed or 
certificate revoked after a subsequent inspection or evident failure to meet 
standards." 

Section 7652, General Code, provides, in substance, that a high school of the 
first grade is a school in which the courses normally require for completion four 
years beyond the eighth grade of the elementary schools. High schools of the 
second and third grade are schools in which the courses normally require three 
and two years respectively beyond the eighth grade. The statute also contains a 
definition of a junior high school, and provides that high schools of the first, 
second and third grade may admit to their second year students who have com­
pleted junior high school curriculums, and they shall so admit students who have 
satisfied such requirements in junior high schools as the director of education may 
prescribe for that purpose. 

Section 7652-1, General Code, makes certain provisions with reference to the 
curriculum to be covered for every high school. 

Section 7653, General Code, referred to in your letter, reads as follows: 

"First, second and third grade high schools shall require respectively 
the completion of sixteen, twelve and eight units for graduation. A unit 
shall mean the equivalent of at least 120 sixty-minute hours of prepared 
classroom exercises in a subject." 

It will be observed from the terms of Section 7651, General Code, that the 
director of education is empowered and directed to classify high schools upon 
such standards as, in his discretion, may be proper, and the only limitation im­
posed on that discretion is that the standards prescribed must be consistent with 
Sections 7652, 7652-1 and 7653, General Code. In other words, the director of 
education in prescribing his standards for first, second and third grade high 
schools may not lawfully prescribe standards with lesser requirements than those 
contained in said Sections 7652, 7652-1 and 7653, General Code. He is not limited, 
however, to the requirements named in those statutes, but may prescribe. other 
requirements. 

In pursuance of this authority the director of education has prescribed certain 
standards which must be met by high schools before they are entitled to have 
issued to them the certificate of grade showing their rating to be either a first, 
second or third grade high school. 

In Chapter IX of the standards prescribed by the director of education, it 
is provided as follows : 
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"The school year of any recognized high school shall, beginning in 
1929, be at least nine months. Further, this shall include at least 1i6 days 
of actual school time, not over 4 of which shall be expended on organizing 
at the opening, conducting examinations, etc. In some schools nearly two 
weeks of the school year is spent in holding examinations and allowing 
time for the teachers to mark the papers and prepare their reports. This 
the department deems poor administration. It should not be the plan even 
in schools with 9JI2 or 10 months of school, and is not allowable at all in 
the 9 months minimum term." 

It will be observed that the rule above stated applied to all high schools whether 
of the first, second or third grade. However, because of the impracticability of 
enforcing the rule at the present time in some places, the director is not enforcing 
it in full at this time with reference to second and third grade high schools, but is 
insisting on its full application before a certificate will be granted to a first grade 
high school, as such. 

From the terms of Section i65l, supra, it seems clear that the Legislature 
has extended to the director of education the authority to prescribe standards 
for high schools such as that contained in the rule above quoted, and, although 
a school may require for graduation the completion of 16 units of 120 sixty-minute 
hours of prepared class room exercises in conformity with Section 7653, General 
Code, it is not necessarily entitled to be classed as a first grade high school unless 
it conforms to the other ·requirements in accordance with the standards prescribed 
by the director of education. 

I am therefore of the opinion that the director of education is empowered to 
require a high school to conduct its sessions over a school year of nine months 
to entitle it to the rating of a first grade high school. 

1510. 

Respectfully, 
GILBERT BETTJ\1AN, 

Attorney General. 

APPROVAL, ABSTRACT OF TITLE TO LAND OF NAAMAN R. CANA­
DAY, JR., IN CITY OF GALLIPOLIS, GALLIA COUNTY. 

CoLUMBUS, OHIO, February 10, 1930. 

HoN. HAL H. GRISWOLD, Departmmt of Public Welfare, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-You have submitted for my ex~mination and approval a corrected 

abstract of title, warranty deed, encumbrance estimate No. 5360 and other files 
relating to the proposed purchase by the State of Ohio of a certain tract of one 
acre of land which is owned of record by one Naaman R. Canaday, Jr., and 
which is more particularly described as follows: 

"Situate in the State of Ohio, county of Gallia and in the city of 
Gallipolis, township of Gallipolis, and being one acre of land more or less 
lying and being on the north and west side of the right-of-way of The 
Hocking Valley Railway Company and all the land owned by said grantors 
lying north and west of said right of way as the same runs through the 
following described premises, tO-wit: Beginning three chains and twenty-


