OAG 72-101 ATTORNEY GENERAL 2-406

OPINION NO. 72-101

Sylliabus:

The practice of massage is a lirited practice of medicine,
as defined in Section 4731.15, Pevised Code, and those who give
massages in sauna baths or for physical therapists are subject to
examination and registration under that Section.

To: Henry G. Cramblett, Sec., State Medical Board, Columbus, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, November 3, 1972

Your recuest for mv opinion poses the following cuestion:

"The question has arisen as to whether nersons
who give massage in sauna baths or who give massace
for physical therapists, or persons who perform
similar functions, have to have a massage license
under the Medical Practice Act.”

Section 4731.15, Revised Code, which authorizes the State Medical
Board to examine persons in various limited branches of medicine or
surgery, reads as follows:

"The state medical hoard shall also examine and
register persons desirinc to practice any limited
branch of medicine or surgery, and shall establish
rules and regulations governina such limited nractice.
Such lirited@ branches of medicine or surgery shall
include chiropractic, naprapathy, spondylotherany,
mechanotherany, neurovathy, electrotherapy, hydro-
therapy, suogestive therapy, psychotherapy, magnetic
healing, Swedish movements, massage, cosmetic therapy,
and such other branches of medicine or surgery * * *_ "

(Fmphasis added.)

It is clear, therefore, that the General Assermbly considered the
practice of givincg massages a limited branch of medicine which should
be the sub]eht of regulatlon.

I see no reason why the regulation of a lirited branch of medicine
should depend on where, or under whose direction, it is practiced.
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The practice of massage has been defined in Rubin v. U.8., 37 F. 24
991 (CADC, 1930), as a “method of treatina the sunerficial soft narts
of the body for remedial or hygienic purnoses, consisting in rubbing,
stroking, kneading, tavping, etc., with the hands or an instrument

* % . " Gee also 17 A.L.R. 24 1181-1191. I assume that this is the
method of treatrent used by those who give massages in sauna baths or
under the direction of nhysical therapists. ™The sgtatute reauires
examination and registration of all who practice this lirited branch
of medicine. And the legislature has also provided the standards with
which one who practices massage must comply. Section 4731.16, Revised
Code, reads:

"The examination of all applicants shall
be conducted under rules prescribed by the state
medical board and at such times and places as the
board may determine. Such examination shall be
given in anatomv, physiology, chemistry, bacteri-
ology, pathology, hygiene, diagnosis, and in such
other subjects apnropriate to the limited branches
of medicine or surgery, certificate to practice
vhich is applied for, as the board may require.
Applicants for certificates to practice massacge
or Swedish moverents shall not be examined in
patholoay and diagnosis.” {Emphasis added.)

There can be no question of the constitutionality of regulation
of the practice of medicine and its various branches. The courts of
Ohio have repeatedly upheld scction 4731.15. See l'esnith v. Ctate, ..
101 Ohio St. 158 (1920); “iiliams v. Scudder, 102 DRio &St. 505_71551);
Meeker v. Scudder, 108 Ohioc St. 423 (T923); also O'Dell v. Chio State
Medical Board, 57 Ohio Op. 24 261 (1970). And it is well settled that
the right to practice one's trade, occupation or profession is sub-
ordinate to the security, morals, safety and welfare of the public.
Section 4731.15 has for its basis, not only the public health, but also
the right to regulate those occupations or nrofessions which most
intimately and vitally affect the public morals, safety and welfare.
See Dent v. West Virginia, 129 U.S. 114 (1889); Eawkes v. New York,
170 U.S. 1897 (1898). The license is a recommendation of the licensee,
and serves as a protection to the public who often have no means of
making intelligent inquiry. State ex rel. Copeland v. State Medical
Board, 107 Ohio St. 20, 26-28 (1923).

In specific answer to your question it is my opinion, and you
are so advised, that the practice of massage is a limited practice of
medicine, as defined in Section 4731.15, Revised Code, and that those
who give massages in sauna baths or for physical therapists are
subject to examination and registration under that Section.
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