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1. SEWER DISTRICT-ESTABLISHED BY COUNTY COMMIS­
SIONERS---'COMMISSIONERS AUTHORIZED TO CON­
TRACT WITH MUNICIPALITY TO FURNISH WATER TO 
COUNTY FOR USE OF DISTRICT-SECTION 6103.02 RC. 

2. WATER LINES-OWNED BY COUNTY-CONSTRUCTED 
WITHIN SEWER DISTRICT - COUNTY PURCHASES 
WATER FROM MUNICIPALITY TO BE DISTRIBUTED 
THROUGH LINES-COMMISSIONERS AUTHORIZED TO 
FIX RATES TO BE CHARGED TO USERS. 

3. SECTION 743.13 RC-NO APPLICATION TO CONTRACT 
FOR WATER SUPPLY MADE BY COMMISSIONERS 
UNDER SECTION 6103.02 RC. 

SYLLABUS: 

1. County comm1ss10ners, having established a sewer district within their 
county, are authorized by Section 6103.02, Revis•ed Code, to contract with a municipal­
ity ,for furnishing water to the county for the use of such district. 

2. Where the county owns water lines constructed within a sewer district, and 
purchases water from a municipality to supply such district with water to be dis­
tributed through such lines, the county commissioners are authorized by Section 
6103.02, Revised Code, to fix the rates to be charged the users of such water. 

3. Section 743.13, Revised Code, has no application to a contract for water 
supply made by county commissioners pursuant to Section 6103.02, Revised Code. 

Columbus, Ohio, February 2, 1956 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows : 

"This office requests your opinion as to the following: 
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"The County Commissioners have negotiated contracts with 
a municipality located in this county for the extension of water 
lines into the less populated areas of the county and beyond the 
corporate limits of the city. 

"The basic subject matter and terms are as follows: 

"l. The County extends the mains and lines. 

"2. The plan for said extension must be submitted to the 
municipality for its approval and the lines must be extended ac­
cording to the specifications of the municipality. 

"3. Said water line extensions are made in districts created 
by the county commissioners and located outside municipal limits 
according to law. 

"4. The county purchases water from the city based upon 
a rate negotiated between the parties. 

"5. These contracts are for a period in excess of one year. 

"The Chapter on County \!\Tater Supply Systems contain 
Section 6103.21 RC., which provides that the county may con­
tract with the city for water improvements. 

"Section 6103.22 provides for the terms of said contract. 

"Located in the Chapter on Utilities is Section 743.13 RC. 
This section provides for extension of water service beyond cor­
porate lines and provides a rate or charge. 

"This office has read 1927 OAG No. 276 and 1951 OAG 
No. 218. In the former opinion political subdivisions are ex­
cluded but in the latter the state is included within the meaning 
of 'person' as used in 743.13 RC. 

"This office requests an answer to the following: 

"l. In a contractual relationship containing the prov1s10ns 
as set forth above in this letter, does the county have the authority 
under 6103.21 RC. to enter into such a contract? 

"2. If the county does have such authority, is such author­
ity found exclusively under 6103.21 RC.? 

"3. If Section 6103.21 RC. is authority, what effect is 
section 7 43.13 RC. in setting the rates or charges under said 
contract?" 

Chapter 6103, Revised Code, deals with county water supply systems. 

Section 6103.02 authorizes the board of county commissioners, where it 
has established a sewer district, to provide a water supply for such district 

either by constructing the system or by contract with any municipality, 
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or any person, firm or corporation. This section contains the following 

provision: 

"By contract with any municipal corporation, or any person, 
firm, or private corporation furnishing a. public water supply 
within or without its county, the board may provide such supply 
of water to such district from the water-works of such municipal 
corporation, person, firm, or private corporation." 

( Emphasis added.) 

The same section provides : 

"The board may fix reasonable rates to be charged for 
water when the source of supply or distributing pipes are owned 
by the county or district. \\'hen the source of supply is owned 
by a municipal corporation or any person, firm, or private corpo­
ration, the schedule of rates to be charged by such municipal 
corporation, person, firm, or private corporation shall be ratified 
by the board at the time any contract is entered into for the use 
of water from such municipal corporation, person, firm, or private 
corporation." (Emphasis added.) 

The second sentence of that quotation appears to contemplate an 

agreement whereby the municipality would not only furnish the water, 

but would also distribute it. 

The above quoted matter 1s immediately followed by the following 

language: 

"All money collected as rents or for water-works purposes 
from any district shall be paid to the county treasurer and kept 
in a separate and distinct fund to the credit of such district. Such 
fund shall be applied first to the conduct, management, and opera­
tion of such water supply or water-works system, * * *" 

Your .Jetter makes it quite clear that under the contract m question 

the county builds and owns the water lines, and buys the water from the 

municipality at an agreed price. Under such circumstances, I do not 

see any reason to resort to the provisions of Sections 6103.21 and 6103.22, 

Revised Code. Those sections contemplate a water supply improvement to 

be constructed and used jointly by the county and municipality. Your 

proposition has nothing of that character. 

Nor do I consider that your plan 1s governed by Section 743.13, 

Revised Code. That section reads: 

"vVhen any person at his own expense has laid down and 
extended mains and water pipes or electric light and power lines 
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beyond the limits of a municipal corporation, and the legislative 
authority thereof, by resolution, has authorized the proper officer 
of the water works to superintend or supervise such laying and 
extension, the municipal corporation shall furnish water or 
electricity to the residents and property holders on the line of such 
facilities. The same rules and regulations which govern the fur­
nishing of water or electricity to its own citizens shall apply in 
such cases, except that the rates charged therefor shall not exceed 
those within the municipal corporation by more than one tenth." 

That section was intended to meet the situation which frequently 

exists in the territory immediately adjacent to a municipality where a 

person or group of persons or an institution desire to obtain water 

from a municipal water system, and have been permitted to extend, at 

their own expense, water lines beyond the corporation lines. In such a 

case, it is provided by Section 743.15, Revised Code, that in case of 

annexation to the municipality the municipal corporation shall pay a just 

compensation for the lines, and become the owner of them. I do not con­

sider that either the county or the municipality need look to said Section 

743.13 for authority to make the contract ,proposed by your letter. That 

statute is a relic of the days when a municipality was a creature of the 

legislature and wholly subject to control; a situation which passed with the 

adoption in 1912 of Article XVIII of the Constitution, commonly referred 

to as the "Home Rule Amendment." Section 6 of that Article gives a 

municipal corporation the right, without any qualification as to rate or 

price, to sell and deliver to outsiders the surplus product of any of its 

utilities, up to fifty percent of the amount supplied to its own citizens. 

Your contract, so far as the county commissioners are concerned, is 

expressly authorized by Section 6103.02, supra, which section also recog­

nized the right of the municipality to make the contract, and so far as 

appears, the municipality is merely to deliver the water to the county 

for distribution through the county's own mains, and at rates to be fixed 

by the county. 

Specifically answering your questions, it is my opinion: 

1. County commissioners, having established a sewer district within 

their county, are authorized by Section 6103.02, Revised Code, to contract 

with a municipality for furnishing water to the county for the use of 

such district. 

2. \Vhere the county owns water lines constructed within a sewer 

district, and purchases water from a municipality to supply such district 
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with water to be distributed through such lines, the county commissioners 
are authorized by Section 6103.02, Revised Code, to fix the rates to be 
charged the users of such water. 

3. Section 743.13, Revised Code, has no application to a contract 
for water supply made by county commissioners pursuant to Section 
6103.02, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




