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CLERK OF COURTS-CHARGE IN EXCESS OF 25c FOR FILING BILL OF 
SALE PAID INTO COUNTY TREASURY UNDER SECTION 286, GEN­
ERAL CODE. 

SYLLABUS: 
Clerks of Courts are authorized by section 6310-10, General Code, to charge a 

sum of twenty-five cents for filing each bill of sale for a new or used automobile. 
In the event the clerks of courts charge a sum in excess of twenty-five cents, 'Such 
excess should be paid into the county treasury to be disbursed in accordance with 
the provisions of section 286, General Code. 

CoLUMBUS, OHio, June 9, 1934. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Bins of sale and sworn statements of ownershi-R_-._?f motor vehicles 
are required to be filed with the Clerk of Courts, for· which the Clerk 
is authorized to charge a fee of 25 cents. 

QUESTION: In the event a fee of $1.25 is charged by the Clerk, 
and 25 cents is accounted for to the county treasurer as fees, may a 
finding be made against the Clerk for the additional amount to be paid 
into the county treasury as public moneys in accordance with the provis­
ions of Section 286 of the General Code in which the term 'public money' 
is defined? 

It may be that the clerk or his deputy makes out the bill of sale, 
and that the additional charge of one dollar is for making out such bills 
or sworn statements of ownership." 

Section 6310-10, General Code, reads m part as follows: 

"The clerk of courts shall if such instruments are properly executed 
and witnessed, affix his official seal and the date of the filing upon each 
instrument, assign to each set of duplicate bills of sale a distinctive num­
ber, which he shall stamp upon both original and duplicate and make an 
alphabetical index of the grantors and grantees and of the motor vehicles 
according to make, type and model. The clerk shail thereu9on return one 
copy to the person presenting the bill of sale and place the others in a 
file to be kept by him for such purpose. Any instrument purporting to 
be a bill of sale, which does not bear the official seal of the clerk of 
courts of the county where the ·sale, gift, transfer, conveyance or passage 
of title took place shall be null and void. The clerk of courts of each 
county shall charge a fee of twenty-ji·ve cents for filing each duplicate bill 
of sale." 

The legislature having very clearly stated that the clerk of courts is to receive a 
ft:e of twenty-five cents for filing each bill of sale, there is, of course, no authority 
to charge a greater sum. Public officers have only such powers as are expressly 
given them by statute and such implied powers as are necessary to effectuate the 
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expressed powers. I am unable to find any provision in the motor vehicle statutes 
which would permit such additional charge as stated in your letter. It is not 
clear from your letter why the clerk of court3 makes the additional charge of one 
dollar. If it is merely an overcharge for which there is no statutory autliority, 
it is quite certain that the person who was compelled to make such payment is 
entitled to recover back such overpayment. 

Section 286, General Code, referred to in your letter; reads in part as follows: 

"The term 'public money' as used herein shall include all money 
received or collected under coior of office, whether in accordance with 
or under authority of any law, ordinance or order, or ot)1erwise, and all 
public officials shall be liable therefor. All money received under color 
of office and not otherwise paid out according to law, shall be due to 
the political subdivision or taxing district with which the officer is con­
nected and shall be by him paid into the treasury thereof to the credit 
of a trust fund, there to be retained until claimed by the lawful owner; if 
not claimed within a period of five years after having been so credited 
to said special trust fund, such money shall revert to the general fund 
of the political subdivision where collected." 

The terms of this •statute arc sufficiently broad to include overpayments. The 
person making such overpayment would be entitled to receive this money from 
the county treasury any time within the statutory five-year period. 

However, I am informed that the additional charge of one dollar is being 
collected by various clerks of courts by virtue of a supplementary provision to 
the Federal Code of Fair Competition for the Motor Vehicle Retailing Trade, 
approved by President Roosevelt, October 3, 1933, and filed with the Governor 
of this State January 11, 1934. This provision is found in Article X of such 
Code, and reads as follows: 

"A fee shall be charged by all dealers upon each new or used motor 
vehicle transaction for the execution and filing of title papers and/or 
similar documents, the proper registration of motor vehicle, and the 
securing and affixing of number plates. The fee applicable in any county 
or district shall be determined by the majority of the dealers in that 
county or district, subject to the approval of the State Advisorv Com-
mittee provided for in Article V-A of this Code." . 

It is therefore necessary to inquire into the authority of the various clerks 
of courts to collect any fees which might be assessed by virtue of the above pro­
VISIOn. House Bill No. 705, commonly referred to as the Ohio Recovery Act, 
would be the only authority, if any exists, for the clerks of courts to collect the 
fees in question. ·section 2 of House Bill No. 705 reads a,s follows: 

"To effectuate the policy of this act the governor is hereby author­
ized to delegate all or any part of the powers and functions hereby 
vested in him, to any department or departments, or commission or 
commissions, of the state government as established by law, and to accept 
and utilize such voluntary and uncompensated services as he may find 
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necessary, and to prescribe their· authorities, duties and responsibilities. 
The consent of the state is hereby given to the utilization by the president 
of the United States of the services of such state and local officers and 
employees as the president may find necessary. The governor, or the di­
rector of any department to whom, or any commission to which, the 
governor may delegate any of his functions and powers under this act, 
may call upon any re3earch agency maintained by the state or by any 
educational institution· supported in whole or in part by state funds, or 
upon any officers or employees of any county, municipal corporation, 
township or school district in this state for aiel in carrying out his or 
its functions under this act." 

After an exami~ation of the above section, I am unable to say that it is the 
duty of the clerks of courts to collect the fees in question. Article X, supra, of 
the above l\<Iotor Vehicle Retailing Code, requires that the deakr shall make a 
charge for certain services such as the execution and filing of title papers and 
the securing of license plates. Obviously, the Code contemplates that the dealer 
should render these services if he is to receive such a fee. Thi-s provision is 
aimed at promoting fair competition by the abolition of the practice of many 
dealers who in the past have rendered such services free of charge. There is 
nowhere anything to indicate that the various clerks of courts should assist these 
dealer·s in the collection of their fees. 

It is therefore my opinion, in specific answer to your question, that clerks 
of courts are authorized by section 6310-10, General Code, to charge a sum of 
twenty-five cents for filing each bill of sale for a new or used automobile. In 
the event the clerks of courts charge a sum in exce;s of twenty-five cents, such 
excess •should be paid into the county treasury to be disbursed in accordance with 
the provisions of section 286, General Code. 

2807. 

Respectfully, 
JoHN W. BurcKER, 

Attorney General. 

POUNDAGE-SHERIFF NOT ENTITLED TO POUNDAGE AT FORECLOS­
URE SALE WHEN. 

SYLLABUS: 
Where, in a foreclosure sale, a sheriff does 1101 receive tlu: money from the 

purchaser to cover the first mortgage holder's claim, but permits the same to be paid 
directly to said mortgage holder b~; the purchaser, the sheriD' is 11ot entitled to 
poundage under Section 2845, Ge11eral Code. 

CoLUMBUS, OHIO, June 9, 1934. 

Ho~. HoWARD S. LuTZ, Prosecuti11g A ttomey, Ashland, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 


